Criterii Generale de Proiectare a Pieselor Injectate prin Procedeul MIM

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cap.1 Introducere

Injectia pulberilor metalice (MIM/PIM) este un proces de prelucrare la forma finita a pieselor solide, care prezinta o complexitate geometrica ridicata, si se preteaza productiei de serie medie si mare.

Procesul combina complexitatea geometrica a pieselor injectate din materiale plastice cu proprietatile mecanice ale pieselor realizate din materiale metalice sau nemetalice.

Referatul îsi propune sa determine principalele reguli de proiectare CAD a pieselor prelucrabile prin procedeul MIM, cât si sa evalueze anumite grupe de piese tip si posibilitatea prelucrarii acestora prin injectie.

Proiectarea pieselor injectabile din pulberi metalice implica aceleasi conditii generale ca si proiectarea pieselor prelucrabile prin procedee clasice.

Fig.1.1 Solutia de proiectare si principalii factori de influeta

Se impune respectarea anumitor orientari generale:

- asigurarea fiabilitatii produsului, adica îndeplinirea functiei impuse prin tema de proiectare, la un anumit nivel de calitate, un timp dat. De asemenea se impune asigurarea conditiilor de rezistenta a produsului, cu aplicarea unor calcule de rezistenta mecanica, la deformatii, uzura, temperatura etc., în care se considera solicitari si conditii functionale si de mediu, caracteristici de materiale, dimensiuni si forme;

- asigurarea celor mai avantajoase conditii tehnico-economice de realizare si exploatare, în ceea ce priveste materialul utilizat, stabilirea formelor si dimensiunilor,gradul de tipizare, costurile de prelucrare si exploatare, randamentul, gabaritul, greutatea etc.;

- respectarea regulilor tehnologice în proiectarea formei, în functie de particularitatile procesului MIM;

- respectarea standardelor, normelor si a recomandarilor.

Proiectarea formei produsului din punct de vedere tehnologic pleaca de la functiile produsului si de la structura sa stabilita anterior, de la dimensiunile si cotele de relatie si pozitie ale unor suprafete functionale determinate prin calcul.

Se poate afirma ca o piesa are o buna tehnologicitate sau a fost corespunzator proiectata tehnologic, daca uzinarea ei nu ridica probleme deosebite.Dupa cum se stie, în fazele de proiectare, piesa (reperul, organul de masina) primeste forma impusa de conditiile de functionare. Din pacate, uneori, aspectul tehnologicitatii formei este neglijat de proiectant, acesta nu totdeauna fiind în masura sa aprecieze domeniul tehnologiei de fabricatie. Apare aici necesitatea consultarii dintre proiectant si tehnologul de fabricatie. Conditia dubla a preciziei functionale alaturi de minimizarea costului de fabricatie face necesara uneori chiar reproiectarea piesei. Nu trebuie uitata ideea corelarii celor doua principii amintite la conditiile concrete de fabricatie – atelierul respectiv (sectia sau întreprinderea).

Tehnologicitatea unui produs depinde în principal de:

- forma produsului

- precizia impusa

- rolul functional.

Cap.2 Criterii generale de proiectare a pieselor prelucrabile prin procedeul MIM

2.1 Caracterizarea pieselor obtinute prin M.I.M.

Proprietatile mecanice ale pieselor sinterizate sunt dependente de factori precum: compozitia chimica, microstructura, porozitatea, dimensiunea si forma pulberilor metalice utilizate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criterii Generale de Proiectare a Pieselor Injectate prin Procedeul MIM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
4 640 cuvinte
Nr caractere:
25 544 caractere
Marime:
11.13MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Ionut Popescu
Sus!