Cerințe Esențiale Pentru Sănătate și Securitate a Mașinilor și Echipamentelor Tehnice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Masina de frezat

Masina de frezat este o mașină-unealtă care îndeplinește diferite operații de așchiere. Strunjirea reprezinta procedeul de prelucrare prin aschiere, cu cea mai frecventa utilizare, fiind metoda de baza pt obtinerea corpurilor de revolutie. In constructia de masini piesele care contin suprafete de revolutie au o pondere insemnata, cele mai caracteristice fiind arborii si bucsele, fapt care justifica raspandirea pe care o au in prezent prelucrarile prin strunjire.

Masina de frezat, una din cele mai vechi maşini-unelte şi totodată una dintre cele mai răspândite în industria constructoare de maşini, este destinat prelucrării suprafeţelor de revoluţie cilindrice, conice, plane, elicoidale (filete) şi profilate, exterioare şi interioare, în condiţiile unei producţii de serie mică, mijlocie sau mare. În acest scop se utilizează cuţite de diferite tipuri, burghie, alezoare, tarozi, filiere ş.a. Strunjirea asigură o productivitate bună şi precizie satisfăcătoare pentru forma şi dimensiunile suprafeţelor prelucrate; este considerată o prelucrare de degroşare şi semifinisare şi se pretează la execuţia pieselor de dimensiuni mici (de mecanică fină) până la cele de dimensiuni foarte mari (de mecanică grea).

Cerinte esentiale de securitate si sanatate in munca

Pentru a atinge obiectivele politicii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă este necesar să se acţioneze asupra elementelor componente ale sistemului de muncă: executantul (omul), mijloacele de producţie (mijloacele de muncă şi obiectele muncii), sarcina de muncă şi mediul de muncă (mediul fizic ambiant şi mediul social).

Obiectivul principal al activităţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă îl reprezintă protecţia executantului faţă de efectele pericolelor care se pot instala la nivelul sistemului de muncă.

În acest sens, executantul poate fi protejat prin:

- izolarea omului;

- eliminarea pericolului;

- izolarea pericolului

Echipamentele tehnice sunt reprezentate prin maşini, utilaje, instalaţii, aparatură, dispozitive, unelte şi alte mijloace asemănătoare, utilizate de executant pentru realizarea sarcinii de muncă.

Echipamentele tehnice trebuie sa corespunda prevederilor din normele, standardele si din alte reglementari referitoare la protectia muncii si sa nu prezinte pericol pentru sanatatea sau viata salariatilor, a persoanelor aflate in unitate in interes de serviciu sau a altor persoane pentru care se asigura protectia muncii potrivit.

Ca parte importantă a mijloacelor de producţie, echipamentele tehnice trebuie să fie adecvate sarcinii de muncă sau adaptabile pentru îndeplinirea acesteia, fără a expune lucrătorii la riscuri legate de securitatea şi sănătatea lor.

Angajatorul este obligat să ia toate măsurile necesare de prevenire a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale generate de utilizarea echipamentelor tehnice.

Pentru aceasta, încă din faza de alegere a echipamentului tehnic prevăzut a fi folosit, vor trebui luate în consideraţie următoarele criterii:

- condiţiile de muncă specifice;

- pericolele existente la nivelul unităţii şi a fiecărui loc de muncă;

- alte pericole suplimentare.

Cerinţele de securitate în cazul prelucrarii prin aschiere sunt precizate în două standarde româneşti armonizate.

In sensul prezentei legi, echipamentul individual de protectie reprezinta mijloacele cu care este dotat fiecare participant in procesul de munca pentru a fi protejat impotriva factorilor derisc.

Echipamentul individual de protectie se acorda, obligatoriu si gratuit, salariatilor, precum si altor categorii de persoane care desfasoara activitati la persoanele juridice sau fizice prevazute la art. 2, potrivit criteriilor stabilite in Normativul-cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie, elaborat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Primul standard identifică pericolele şi factorii care influenţează securitatea instalaţiilor şi a componentelor lor, prezentând prevederile şi/sau măsurile de securitate generale şi auxiliare, specifice.

Acest standard analizează cerinţele de securitate referitoare la condiţiile de amplasare, demontarea componentelor, pregătirea pentru transport etc., specifice anumitor componente ale strungului: batiu, papusa fixa, papusa mobila, universal, motor electric,etc.

Observații:

UNIVERSITATEA PETRU MAIOR TG.MUREŞ

FACULTATEA DE INGINERIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cerinte Esentiale Pentru Sanatate si Securitate a Masinilor si Echipamentelor Tehnice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 853 cuvinte
Nr caractere:
10 508 caractere
Marime:
14.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Profesorului:
Prof. dr. ing. Dumitru ŞOAITA
Sus!