Topologii Slabe pe Spații Normate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I.1Preliminarii asupra topologiei celei mai putin fine care face continue toate aplicaţiile unei familii 3
I.2 Definiţia şi proprietăţile elementare ale topologiei slabe 5
I.3 Topologii slabe, mulţimi convexe şi operatori liniari 9
BIBLIOGRAFIE 16

Extras din referat:

I.1Preliminarii asupra topologiei celei mai putin fine care face continue toate aplicaţiile unei familii

Vom începe cu cateva preliminarii de topologie generală. Fie X o mulţime şi o familie de spaţii topologice. Pentru fiecare consideram o aplicaţie

Problema 1. Sa se construiasca pe X o topologie astfel încat toate aplicaţiile să fie continue. Daca este posibil, să se construiască topologia cea mai puţin fină T, adică aceea cu cele mai puţine mulţimi deschise [altfel zis, topologia cea mai "economică"] care face ca orice aplicaţie să fie continuă.

Observăm că dacă X este înzestrat cu topologia discretă (adică orice submulţime a lui X este deschisă), atunci orice aplicatie ; desigur, această topologie este departe de a fi cea mai "economică" - este chiar cea mai puţin economică! Fie o multime deschisă; atunci este, în mod necesar o mulţime deschisă pentru topologia T. Dacă descrie familia mulţimilor deschise ale lui si parcurge I, multimile formează o familie de submulţimi ale lui X care sunt, în mod necesar, deschişi în topologia T; notăm această familie cu Topologia T este topologia cea mai puţin fină astfel încat toate mulţimile sunt deschise. Am ajuns aşadar la problema următoare:

Problema 2. Să se construiască familia F de submulţimi ale lui X, cea mai economică cu putinşa, care să fie stabilă în raport cu si şi astfel încat , pentru orice Răspunsul la problema 2 este dat de construcţia urmatoare.

Considerăm mai întai intersecţiile finite finită. Obţinem astfel o familie de submulţimi ale lui X, stabilă în raport cu Se consideră apoi familia F obţinuta prin reuniuni arbitrare de elemente din Este clar că familia F este stabilă în raport cu reuniuni arbitrare; din contră, nu este evident că familia F este stabila în raport cu intersecţiile finite. Acest lucru face obiectul urmatorului rezultat

Lema I 1. Familia F este stabilă în raport cu intersecţii finite.

Demonstratia lemei I.1 este lasată cititorului. Ea constituie un agre¬abil (!) divertisment în teoria mulţimilor.

REMARCA 1. Nu trebuie inversată ordinea operaţiilor în construcţia lui F. Ar fi, de asemenea, natural să începem prin a considera de mulţimi şi apoi de a lua t. Familia astfel obţinuta este bineînţeles stabilă prin dar ea nu este stabilă prin r. Ar trebui în acest caz să se considere înca o data reuniuni arbitrare.

Observații:

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ

Specializarea: MODELARI ANALITICE ŞI GEOMETRICE ALE SISTEMELOR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Topologii Slabe pe Spatii Normate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 643 cuvinte
Nr caractere:
23 746 caractere
Marime:
159.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Matematică
Predat:
la facultate
Materie:
Matematică
Profesorului:
Aurelian Craciunescu
Sus!