Previzualizare referat:

Extras din referat:

Despre viata faimosului matematician si filozof-idealist grec, Pitagora (Pythagoras), se stiu foarte putine. Se crede ca el a trait intre anii 580 500 i. e. n. El era originar de pe insula Samos. A fost ideolog al aristocratiei sclavagiste. Stabilindu-se in orasul Crotona (in sudul Italiei), el a creat o uniune politica reactionara, Uniunea pitagoreica, care a fost nu numai o scoala filozofico-matematica, ci si o conferire politico-religioasa. Pitagora considera numarul drept esenta a lucrurilor, iar Universul un sistem armonios de numere si de relatii dintre acestea. Cercetand numai partea cantitativa a lucrurilor, faimosul savant mistifica lumea reala.

Scrierile sale nu s-au pastrat, de aceea descoperirile si ideile sale (care, apropo, i-au influentat pe Platon, Euclid si Aristotel) nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor. Prin traditie lui i se atribuie urmatoarele descoperiri stiintifice importante: in geometrie vestita teorema al lui Pitagora, precum si construirea unor poligoane si poliedre regulate; in astronomie si geografie ideea ca Pamintul este o sfera care se roteste in jurul propriei sale axe si ca exista si alte lumi asemenea lui; in muzica ca de lungimea coardei sau a flautului depinde sunetul pe care il produc ele.

De asemenea Pitagora a descoperit tabla de inmultire si a introdus metoda de demonstrare in geometrie.

Teorema lui Pitagora este o teorema din geometria elementara, conform careea, intr-un triunghi dreptunghic, patratul lungimii ipotenuzei este egal cu suma patratelor lungimilor catetelor. Teorema a fost cunoscuta pina la Pitagora (secolul 6 i. e. n.), insa demonstrarea in forma generala i se atribuie lui Pitagora. Se cunosc aproximativ 400 de metode de demonstrare a teoremei date. In cele ce vor urma eu voi prezenta doar citeva dintre ele.

Demonstrarea teoremei de chinezii antici. Cele mai vechi tratate matematice a Chinei antice ajunse pina in ziua de astazi dateaza din secolul al II-lea i. e. n. In anul 213 i. e. n. imparatul chinez Shi Huan-di, dorind sa lichideze traditiile vechi, a poruncit ca toate cartile stravechi sa fie arse. In secolul al II i. e. n. in China a fost inventata hirtia si in acelasi timp se incepe reconstituirea cartilor stravechi. In cartea Matematicienii este amplasata o schema, care demonstreaza teorema lui Pitagora (Fig. 2a). Cheia la aceasta demonstrare nu este greu de gasit. Astfel, in aceasta schema sunt reprezentate 4 triunghiuri dreptunghice congruente, cu catetele a si b, si ipotenuza c. Aceste triunghiuri sunt amplasate astfel incit conturul lor superior sa formeze un patrat cu latura a+b, iar conturul interior un patrat cu latura c (laturile acestui patrat sunt ipotenuzele triunghiurilor) (Fig. 2b). Daca patratul cu latura c il decupam, iar cele 4 triunghiuri le grupam in 2 dreptunghiuri, vedem ca locul ramas liber este egal cu a2+b2. Insa, mai devreme am spus ca aceasta suprafata este egala cu c2. Deci, a2 +b2 =c2. Teorema a fost demonstrata.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pitagora.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
892 cuvinte
Nr caractere:
4 499 caractere
Marime:
10.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Tag-uri:
pitagora, matematica
Predat:
la gimnaziu
Sus!