Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Feladat

A feladat a következő:

Az Oxy vízszintes síkon elhelyezett ABC derékszögű háromszög metszetű prizma AB átfogója a vízszintes síkkal α szöget zár be, AC befogója pedig a vízszintes síkon súrlódás nélkül elcsúzhat. A prizma tömege M. A prizma AB ferde lapján súrlódásmentesen csúszik egy m tömegű nehezék. (1. ábra)

Keressük:

A differenciál egyenletek numerikus megoldása adott kezdőfeltételekkel. Az x1 és x2 kitérések és a megfelelő sebességek: v1, v2 kiszámítása és ábrázolása az idő függvényében, (x1, v1)-re, (x2, v2)-re. A prizma és a nehezék kirajzolása és animációja, valamint a fázisdiagramok tárgyalása.

2. Fogalom meghatározások

- Szabadságfok- a mozgó anyagi pont térbeli helyzetét meghatározó független paraméterek száma.

- Mozgási energia- (kinetikus energia) a mozgásban levő testek energiája. Egy test mozgási energiája egyenlő azzal a munkával, amit nyugalmi állapotból kell kifejtsen hogy elérje a kívánt sebességet és forgást.

- Tömegközéppont- az a nevezetes pont, mely sok szempontból úgy viselkedik, mintha a rendszer tömege ebbe a pontba volna koncentrálva. A tömegközéppont helye csak a rendszer részeinek tömegétől és elhelyezkedésétől függ. Merev test esetében a tömegközéppont a testhez képest rögzített helyen helyezkedik el (de nincs szükségképpen a testen belül). Ha egy rendszer elemei szabadon helyezkednek el a térben (például egy puska és a belőle kilőtt golyó) a rendszer tömegközéppontja olyan helyen lehet, ahol nincs egyáltalán tömeg. Egyenletes gravitációs mezőben lévő rendszer tömegközéppontját régebben súlypontnak is nevezték.

3. Megoldás

A rendszer szabadságfoka kettő. Az általános helyzet megadható a prizma C csúcspontjának x1 koordinátájával és a nehezék tömegközéppontjának x2 koordinátájával.

Ekkor a rendszer mozgási energiája:

potenciális energiája

V = -mg(x2-x1)tangα Lagrange-függvénye

A rendszer Lagrange- féle mozgásegyenletei:

ahonnan.

Observații:

documentul este in maghiara

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Matlab.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 263 cuvinte
Nr caractere:
6 047 caractere
Marime:
149.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Matematică
Predat:
la facultate
Materie:
Matematică
Sus!