Violența în mass-media și efectele ei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Conform dictionarului explicativ roman violenta este lipsa de stapanire in vorbe sau fapte, intrebuintarea fortei brutale.

Violenta in cadrul societatii umane nu e o noutate nici pentru secolul nostru.Ea, impreuna cu cauzele ei au determinat batalii, conflicte si razboaie inca din cele mai vechi timpuri.

Violenta este o forma de intoleranta la diversi factori fie ca apare intr-un trib sau intr-o societate dezvoltata.Exista numeroase definitii ale violentei:Eric Debarbieux, specialist in problematica violentei considera ca aceasta este o dezorganizare brutala sau continua a unui sistem personal, colectiv sau social si care se traduce printr-o pierdere a integritatii ce poate fi fizica, materiala sau psihica.

Aceasta dezorganizare poate sa opereze prin agresiune, prin utilizarea fortei, constient sau incostient, insa poate exista si violenta doar din punctual de vedere al victimei, fara ca agresorul sa aiba intentia de a face rau.Exista cateva tipuri de violenta:fizica, verbala si in opinia mea si psihica(atunci cand cineva te tortureaza pshic).Insa primele doua sunt cele mai des intalnite tipuri de violenta.

Un studiu britanic a ajuns la concluzia ca 80% din victimele violentelor considera violenta verbala mai stresanta decat cea fizica, iar 30% din victime afirma ca agresiunile le afecteaza capacitatea de a se concentra asupra sarcinilor zilnice.

ANALIZA CRITICA A LUCRARILOR

De-a lungul anilor numerosi cercetatori si-au focalizat atentia asupra violentei promovate de mass-media. Majoritatea au avut ca punct de referinta Anglia anilor 1970 care era zdruncinata de conflictele dintre guvern si sindicate si de cresterea huliganismului.

Statisticile politiei era ingrijoratoare caci rata criminalitatilor crescuse.Incercand sa gaseasca cauzele acestor forme de violenta, cercatorii amintesc de filmul “A clock work Orange” care a creat un val de controverese din cauza faptului ca in primele 15 minute prezentau tot felul de acte violente.Se pare ca multi oameni au fost influentati de acest film, din moment ce a aparut un nou val de crime, jafuri si violuri.

In SUA au fost realizate trei analize ale violentei prezentate la televizor.

Prima dintre ele condusa de George Gebner si colegii sai a durat 22 de ani, din 1967 pana in 1989. Rezultatul analizei a fost ca 80% din show-urile studiate contineau elemente de violenta fizica.

O a doua analiza realizata de Bradley Greenberg si colegii sai a estimat ca televiziunea Americana prezinta aproximativ 14,6 acte violente pe ora. Cea de-a treia analiza a avut loc in 1990 si a fost condusa de Asociatia Nationala a televiziunii prin cablu. Acest studiu a folosit o definitie mai precisa a violentei si a gasit acest continut in 60% din programele difuzate in prime-time.

De asemenea au fost analizate si contextele in care a aparut violenta.In cele mai multe cazuri aceasta a fost folosita in scop personal 30%, in 58% din cazuri, victima nu era aratata suferind agresiunea, iar in 37% din cazuri vinovatii scapau nepedepsiti.Insa lucrul cel mai important era ca in prime-time efectul fizic al violentei era neglijat.

Cercetatorii s-au intrebat daca exista vreo legatura directa intre a vedea violenta la televizor si a avea un comportament violent.

In opinia mea exista o legatura intre cele doua pentru ca privind nepasatori un timp indelungat violenta ajungem sa ne obisnuim cu ea si sa o acceptam ca pe un mod legitim de a ne rezolva problemele.

Consider ca televiziunea si privitul indelung la televizor pot destepta in subconstientul omului instincte primare ce pot duce la manifesteri violente.

Cercetatorii au incercat sa gaseasca efectele imediate pe care le are asupra omului mass media violenta.

Un prim efect ar fi IMITAREA , efect ce a fost studiat de Albert Bandura prin intermediul unei serii de experimente cunoscute sub numele de Bobo doll. Numele acestora vine de la folosirea unei papusi de plastic inflamabile pentru a observa daca copii o loveau mai des dupa ce vedeau un adult facand acelasi lucru la televizor.

Imitarea comportamentului violent depinde si de statutul agresorului. S-a observat ca violenta este acceptata daca in film joaca actorul preferat sau staruri tinere si atractive.

Un exemplu in acest caz este filmul “Bonnie and Clyde”, film care nu a starnit atatea controverse precum “ A clockwork Orange” datorita actorilor ce au jucat in el.

Un alt efect imediat este EXCITATIA. Tinand cont de faptul ca atunci cand ne uitam la un film incitant, bataile inimii se intetesc si presiunea sangelui creste si un film violente poate fi u exceptional stimul excitant. Totusi, in contextual violentei in mass-media, un film excitant poate produce un exces de adrenalina in corpul privitorului; acesta intra intr-o cearta in autobus care deriva intr-un conflict fizic, nestiind ca excitarea sa psihologica este un reziduu al experientei vazute la TV si nu este provocata de cearta.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Violenta in Mass-Media si Efectele ei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 278 cuvinte
Nr caractere:
12 663 caractere
Marime:
10.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
costin nicolae
Sus!