Site-ul - o altă oglindă a ziarului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Foarte multe persoane folosesc internetul zilnic. Motivele pentru care se intampla acest lucru sunt nenumarate. Consider ca cel mai important il reprezinta diversitatea. Oricine poate gasi informatii pe internet despre orice, oricat, oricand si, adesea, oricum. Nu de putine ori preferam sa citim ziarele online decat sa cumparam varianta traditionala. Fie ca nu avem bani, fie ca nu avem timp sa stam la coada pentru a le cumpara, avem un calculator si o conectare la internet care ne salveaza.

In Romania, pe site-ul gasesti nenumarate ziare si reviste atat din tara cat si din diaspora si posturi radio si TV. Unele din ele, ma refer la ziare, ofera putine informatii si chiar neactualizate. Altele, in schimb, sunt acceptabile. Vorbesc aici de www.evz.ro, varianta online a Evenimentului Zilei. Acest site prezinta activitatea ziarului din respectiva zi, ofera stiri de ultima ora si proiecteaza un cadru care da ocazia cititorilor de a se manifesta. La o simpla privire de ansamblu asupra site-ului observam ca se adreseaza, in general adultilor, cu educatie medie si superioara. Din punctul de vedere al ocupatiilor consider ca publicul majoritar e constituit din persoanele care toata ziua lucreaza la birou, la un calculator, persoane care nu pot sa mearga la un chiosc pentru a-si cumpara ziare fie pentru ca nu au timp, fie pentru ca seful e mult prea sever. Aceste persoane au la dispozitie pe internet trei platforme : informationala, de comunicare si cea de tranzactii.

Pentru inceput ma voi referi la cea informationala. Cateva dintre articolele din varianta tiparita sunt puse si in varianta online, dar de cele mai multe ori ele sunt adaptate de catre un mic departament numit departament online. La Evenimentul Zilei acesta e format din patru persoane. E necesara adaptarea pentru ca, sa nu uitam, vorbim de internet. Utilizatorul intra pe net, ma refer la utilizatorul dornic de informatii, nu pentru a sta ore intregi, ci pentru a afla ceva important si, daca se poate, in cateva clipe. In cazul in care vrea sa citeasca un articol amplu stie ca trebuie sa cumpere ziarul. Totodata el vrea sa fie la curent cu se intampla in timp real.

Vorbim de site-ul unui ziar, vorbim de jurnalism online. Acesta cuprinde trei stadii de dezvoltare. In cazul lui www.evz.ro pledez pentru stadiul de creatie din mai multe motive. In primul rand exista o miniredactie pentru web care adapteaza articolele din ziar pentru varianta online. Adaptarea e un criteriu foarte important care trebuie respectat daca dorim ca cititorii online sa ne “viziteze“ si sa stabileasca o relatie cu noi. Astfel, la Evenimentul Zilei, pentru a usura procesul de lectura, textul este impartit in paragrafe, fiecare paragraf continand maxim doua fraze. Se utilizeaza modelul intrebare-raspuns, adica un paragraf ofera o singura informatie. De obicei, primul paragraf contine cele mai importante date. Mi se pare esential ca acest lucru sa existe avand in vedere ca majoritatea persoanelor care citesc varianta online nu au mult timp liber. Arunca o privire pe primul paragraf si trec la alt material.

Internetul ofera posibilitati nenumarate de care nu prea se profita. Ma refer aici la flexibilitatea informatiei digitale. Asa cum este si cazul Evenimentului Zilei, exista ziare care au rubrica cu stiri de ultima ora. Pe www.evz.ro, in dreapta paginii principale avem la dispozitie rubrica Stiri calde. Dupa cum stim, la radio si la televiziune, informatia este data in momentul in care se produce. Mai bine zis, daca azi Bill Gates vine in Iasi, toate posurile vor transmite acest lucru. In presa scrisa, informatia va aparea abia maine din motive bine cunoscute. Situatia se schimba un pic in momentul in care sunt folosite resursele internetului. Rubrica Stiri calde de la Evenimentul Zilei este o astfel de marturie deoarece are posibilitatea de a oferi cititorilor actualizari al stirilor din ziar sau informatii noi. Totodata sunt oferite linkuri si spre arhiva stirilor calde. In al doilea rand, site-ul www.evz.ro este creativ pentru ca utilizatorii au la dispozitie produsele exclusiv online, cum ar fi blogurile, comentariile si newsletters. In fiecare zi ei pot interveni si-si pot spune pararea cu privire la un subiect anume. Deci, au un cadru de manifestare digitala. Aceasta este platforma de comunicare.

Pentru ca vorbim de jurnalism online trebuie sa atingem si subiectele referitoare la text, interactivitate si multimedia. Cum am spus si mai sus, structura textului trebuie sa fie diferita de cea din ziar. Astfel, daca in ziar oferim informatie pe parcurs folosindu-ne de “carlige“ pentru a pastra atentia cititorilor, pe Internet situatia este diferita. Utilizatorul arunca o privire de ansamblu pentru a gasi ceva interesant. La Evenimentul Zilei textul este usor si simplu, impartit pe paragrafe, care raspund cate unei intrebari, cu maxim doua fraze. Intertitlurile, in schimb, nu sunt asa de interesante pentru ca cel mai adesea ele sunt propozitii. Neinteresant inseamna ca nu atrag atentia, dar daca le punem pe toate cap la cap reusim sa incropim povestea pe care ne-o ofera articolul. Consider ca este suficient pentru cineva care se uita din mers. Din pacate, cu doar atat atentia poate fi usor pierduta (asta in cazul in care ea ar fi existat). Faptul ca nu sunt niste cuvinte cheie ingrosate care sa-ti sara in ochi la o simpla privire inseamna un pericol asumat. Cuvintele cheie inseamna carlig. Utilizatorul cand va citi materialul se va ghida dupa carlige.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Site-ul - O Alta Oglinda a Ziarului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 089 cuvinte
Nr caractere:
10 894 caractere
Marime:
12.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!