Rolul editorilor de știri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se spune adesea că suntem cu toţii redactori, fie că lucrăm într-un mediu de ştiri, fie că nu. Redactăm felul în care ne trăim viaţa şi felul în care comunicăm cu ceilalţi. Redactăm facând alegeri şi luând decizii.

Redactarea ştirilor este o muncă exactă şi solicitantă. Totuşi, este şi o aptitudine umană şi subiectivă, construită şi învăţată atât pe baza unor factori personali, cât şi a unora mai importanţi, profesionali.

Rolul de bază al editorului de ştiri este să coordoneze activitatea tuturor reporterilor care lucrează pentru respectiva publicaţie. Acest lucru presupune ca editorul să ştie care este stadiul materialelor care li s-au atribuit reporterilor şi să discute ideile pe care le au aceştia. Pe măsură ce se apropie termenul-limită, editorul are datoria de a se asigura că toate materialele importante vor fi gata la în timp util, pentru a le putea citi cu atenţie şi a le trimite apoi la corectură. De cele mai multe ori, editorii de ştiri au o listă cu reporterii şi materialele la care aceştia lucrează şi uneori se întâmplă să le ceară să renunţe la materialul mai puţin urgent dacă apare un eveniment cu o importanţă majoră.

Sarcinile unui editor de ştiri pot fi diferite de la o publicaţie la alta, dar includ de obicei:

• Monitorizarea unei mari varietăţi de surse media electronice, cum ar fi agenţiile de presă sau media audiovizuale, pentru posibile materiale;

• Informarea reporterilor cu privire la materialele bune pentru ştiri;

• Citirea articolelor predate, verificarea informaţiilor şi discutarea lor cu reporterii acolo unde este cazul;

• Asigurarea unui flux constant de ştiri către departamentul de producţie, pentru a evita aglomerarea lor în anumite intervale orare;

• Participarea la şedinţe de redacţie.

În cadrul unor publicaţii, rolul editorului de ştiri poate să cuprindă şi câteva responsabilităţi în plus cu ar fi:

• Administrarea bugetului;

• Responsabilităţi manageriale, cum ar fi evaluările;

• Sarcini de reporter;

• Atribuţii de grafician.

O zi de lucru obişnuită a unui editor de ştiri durează cam 8-10 ore. Ziua sa de lucru începe cu citirea ziarului pentru care lucrează, dar şi a principalelor publicaţii din domeniu, mai ales a celor rivale. În anumite redacţii se lucrează în ture de câte 8 ore, trei editori asigurând fluxul de ştiri al publicaţiei. Când turele se schimbă, editorul care pleacă îi oferă celui care intră în tură un raport de activitate verbal şi scris, explicând ce materiale sunt în lucru şi în ce stadiu se află acestea.

Editorul de ştiri are un rol de conducere în cadrul departamentului de ştiri, care este centrul de comandă al departamentului informativ al publicaţiei. La o publicaţie foarte mare, editorul este asistat de un redactor-şef adjunct şi, cum se întâmplă adesea în cazul ediţiilor de seară ale ziarelor regionale şi naţionale, de un asistent al redactorului-şef adjunct.

Observații:

prezentat in cadrul facultatii de Sociologie si Comunicare- "Transilvania Brasov", specializarea Comunicare si Relatii Publice, la seminarul "Sistemul Mass-media

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Editorilor de Stiri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 662 cuvinte
Nr caractere:
8 219 caractere
Marime:
12.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!