Raportul, contribuția specifică a fizicului și a psihicului în comunicare - fizionomia, aspectul feței, tipul corporal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exista o stransa legatura intre forma corporala (morfologica) si functionalitatea implicata in caracter.

Multi psihologi au elaborat nenumarate sisteme de caracterizare constitutionalista, si au efectuat abordari legate de diferentele tipologice, mai semnificative, dintre oameni, in care, descrierea sa se incadreze in repere care mai de care mai diferite.

In aceasta lucrare vom descrie un subiect si il vom incadra tipologiei potrivite, elaborate de fiecare dintre cei mai importanti psihologi, caracteorologi ai tuturor timpurilor.

Subiectul nostru, il vom numi “C.D.”, este un barbat, in varsta de 31 de ani, inaltime: 1,80m, deci statura medie, constitutie fizica proportionata, cutie toracica dezvoltata putin peste medie, dezvoltare robusta a sistemului osos si muscular, umeri lati si bazin ingust. Din punct de vedere al caracterului: temperamental, jovial, impulsiv, instabil, sociabil, rece, logic, strategic, nervos.

In cele ce urmeaza vom incepe analiza asupra fiecarei teorii si categorisirea subiectului in cadrul tipologiilor elaborate de catre anumiti psihologi, in acest fel observand si asemanarea sau diferentierea dintre clasificari.

Avand in vedere ca pentru prima data, criteriile de ordin morfologic, bioconstitutional au fost identificate si utilizate de Hipocrate, el folosind notiunea de tip corporal, determinat de: a) aspectul constitutional exterior; b)raportul dintre tesutul musculos si cel osos; c)dintre cutia toracica si abdomen. Asadar, subiectul nostru, C.D.,se incadreaza in tipul apoplectic – aspect musculos, obez, statura mijlocie sau mica, temperamental, jovial, afectuos, impulsiv, instabil, emotional, necontrolat; medical predispus la tulburari circulatorii si digestive.

Conform tipologiei elaborate de E. Kretschmer, medic psihiatru german, care a sesizat o corespondenta intre simptomatologia psihocomportamentala si aspectul bioconstitututional extern, C.D., se incadreaza la tipul atletic-vascos, care are o constitutie fizica proportionata, dezvoltare robusta a sistemului osos si muscular, umeri lati si bazin ingust. Conform celor 6 tipuri temperamentale obtinute din combinatiile in interiorul tipurilor morfologice picnic si astenic, C.D. pare a fi anestezic si anume rece, nervos, logic, sistematic, obtuz, lenes, inaccesibil pasiunilor, indolent.

Printre cele mai cunoscute tipologii fundamentale fiziologice se leaga de I.P.Pavlov, a carui clasificare porneste de la principiul nevrismului si teza de baza a neuropsihologiei si psihologiei stiintifice conform careia “psihicul este o functie a creierului”. Pavlov studiinte tipul de activitate nervoasa superioara dupa trei proprietati (forta, echilibrul, mobilitatea) apartinand proceselor nervoase fundamentale (excitatia si inhibitia) a stabilit existenta a 4 tipuri de activitate nervoasa superioara, potrivit carora, C.D, este tipul puternic-neechilibrat-excitabil (valori ridicate ale fortei, valori scazute ale echilibrului, cu predominarea excitatiei asupra inhibitiei).

Conform lui C.Viola, care a delimitat ca tipuri fundamentale: braditipul, longitipul si mixotipul, in functie de raporturile morfologice dintre partile coprorale umane, C.D. se apropie mai mult de braditip sau branchitip (microplanchinic) o persoana mai mult scunda, cu torace rotund, dar bine consolidat somatic, mai dezvoltat decat membrele, deoarece corpul are unele depozite de tesut adipos, inclusiv pe torace (care este dominant in structura corporala). Este, in genere, un tip anabolic (la care dominca asimilarea). In general, functiile digestive ale acestui tip sunt active, dominante, puternice. Din punct de vedere psihic, braditipul este, in genere, o persoana incarcata de apetituri. Si, afectivitatea disponibila a acestui tip, este puternica, precum si trebuinta de afectivitate. La acestea, se adauga, o buna sociabilitate, mereu activa. Din punct de vedere al sanatatii, braditipul are, de asemenea, unele caracteristici. Apetitul alimentar activ, si uneori excesiv, il face sa se alimenteze peste necesitati. Alimentatia bogata (abundenta, si nu prea echilibrata), face ca braditipul sa aiba, adeseori, valori crescute ale acidului uric, colesterol ridicat, de asemenea, in sange. Valorile ridicate de proteine, aminoacizi, glucoza, favorizeaza tendinte diabetice, tendinte spre hipertensiune, litiaze, arteoscleroze, nefrite cronice, etc. Braditipul are, in genere, hipersecretii sudoripale. Oboseste usor.

In acelasi timp, N.Pende, a consolidat sistemul lui C. Viola, validand scoala constitutionalista. El a simplificat la maximum variabilile biometrice, retinand, mai ales, cotienul de largime, la acare a trecut impartirea staturii la perimetrul toracic si cotienul de lungime, calculat prin impartirea valorii staturale la greutatea corporala. A calculat aceste valori pentru toate varstele, de la nastere pana la batranete. Prin foarte numeroase masuratori, a intocmit tabele statistice, cu valori medii, privind aceste variabile. Si aceste tabele, au devenit de referinta pentru o prima diagnosticare de particularitati individuale. N.Pende a retinut, in mare, impartirea lui C.Viola. Braditipul l-a numit, totusi brevelin, iar longitipului i-a pastrat denumirea de longitip. In ceea ce priveste tipul brevelin, Pende a facut o prima diferentiere in: brevelinul stenic si brevelinul astenic. Asadar C.D. se apropie cel mai mult de brevelinul stenic hiperpituiar-hipersuprarenal, care reprezinta persoane mai corpolente, foarte intreprinzatoare si descurcarete, au adeseori realizari, dar se caracterizeaza, si prin faptul ca, sunt mai combative decat brevelinii stenici din celalate grupuri, si ca atare, pot avea relatii sociale mai tensionate.

Gheorghe Zapan a determinat patru niveluri ale sistemului temperamentatl: nivelul motor general (de activitate), nivelul afectiv, nivelul perceptiv-imaginativ si nivelul mintal (al gandirii). Fiecare nivel se caracterizeaza prin indicii temperamentali: forta, echilibru, mobilitate, persistenta, tonus afectiv (stenic si astenic) si directie (extravertit sau introvertit). Gh. Zapan a elaborat o metoda de educare a capacitatii de interapreciere, numita metoda aprecierii obiective a personalitatii. Conform lui Gh. Zapan, asadar, C.D. este tipul activ, in cadrul caruia predomina sistemul motor-general

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raportul, Contributia Specifica a Fizicului si a Psihicului in Comunicare - Fizionomia, Aspectul Fetei, Tipul Corporal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 756 cuvinte
Nr caractere:
16 176 caractere
Marime:
12.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!