Presa Scrisă vs Presa Online

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una dintre cele mai importante evoluţii în jurnalismul din ultimii ani este creşterea publicării online sau a site-urilor pe internet. Fiind uşor de realizat şi nu foarte costisitoare, site-urile s-au dezvoltat rapid. Acestea au creat multe oportunităţi pentru jurnaliştii sportive, oferindu-le noi locuri de muncă.

În zilele noastre aproape orice club sportiv sau consiliu de conducere are propriul său site. Calitatea acestora este variabilă.

Deseori, sunt angajate echipe de jurnalişti profesionişti pentru a lucra la site. Aceştia fie pun pe internet o copie a materialului deja produs, fie adaptează materialul conceput pentru presa scrisă, radio sau televiziune, astfel încât acesta să fie mai potrivit pentru accesarea online.

Un avantaj al acestui tip de media este faptul că materialele variază de la reportaje, ştiri, rubrici şi statistici la chaturi, dar şi faptul că vizitatorii au acces la mai multe dintre materialele publicate cu luni sau ani în urmă, reunite într-o arhivă. Toate acestea sunt de cele mai multe ori gratis.

Astfel de site-uri oferă de obicei ştiri, reportaje, comunicate de presă, informaţii statistice şi istorice, dar nu numai în scop jurnalistic. Principala lor funcţie este de a vinde sau a promova anumite produse, cum ar fi abonamente la anumite posturi de radio şi televiziune. Dar, ca şi în cazul instituţiilor clasice de media, conţinutul editorial –ştiri de ultimă oră, reportaje etc- este cel care îi atrage pe utilizatori.

Pentru fiecare site oficial al unui club pot exista mulate alte site-uri create de fani. Acestea sunt, de obicei, de o calitate mai slabă şi pot conţine bârfe din care se poate vedea ce cred fanii despre anumite subiecte controversate din cadrul organizaţiilor sportive.

Spre deosebire de presa scrisă, jurnalismul online elimină termenele limită. Site-ul poate fi actualizat oricând, iar tehnologia permite ca “subiectele arzătoare” să ajungă direct pe calculatoarele utilizatorilor. Aceştia pot afla cele mai recente ştiri, pe măsură ce se petrec, sau pot să citească relatări despre anumite evenimente chiar în momentul derulării lor. Organizaţiile sportive aleg să transmită informaţiile mai întâi online, pentru a-şi atrage fanii către site-urile lor.

Ca şi în presa scrisă, jurnalismul pe internet necesită o bună redactare, acurateţe, impact şi echilibru.

O pagină Web poate găzdui doar o cantitate relative mică de informaţii, astfel încât utilizatorii de site-uri trebuie să fie direcţionaţi uşor şi rapid spre alte pagini, unde pot găsi informaţiile pe care le doresc. Spaţiul disponibil pentru conţinutul editorial este limitat nu numai de mărimea monitorului, dar şi de faptul că fiecare pagină trebuie sa conţină instrucţiuni de navigare şi, uneori, publicitate.

Jurnalismul online înseamnă, de asemenea, un mod diferit de tratare a informaţiei şi un mod diferit de organizare a conţinutului. Structura nonlineară, link-urile, elementele

care stimulează interactivitatea sunt câteva dintre atributele principale care disting

media online de presa scrisă.

Jurnaliştii online combină unele elemente din presa scrisă, cum ar fi cuvintele, imaginile şi grafica, cu elemente din audio-vizual, cum ar fi fragmentele de sunet sau videoclipurile.

Un reportaj ce apare într-un ziar ca o bucată unitară poate fi fragmentat într-un număr de elemente pentru un site. Faptele principale sunt prezentate tot printr-un titlu şi paragrafe, dar restul informaţiei poate apărea sub formă de fişiere pe bara laterală, iar citatele pot fi disponibile chiar în format audio sau video.

Conţinutul din ziare şi audiovizual se reflectă în conţinutul paginilor Web de sport. Diferenţa constă în viteza de transmitere şi modul de prezentare.

Contextul de ziar poate fi folosit în contextul internetului deoarece păstrează caracteristicile presei scrise: periodicitate, universalitate, actualitate. La ziarele online se mai adaugă două însuşiri: interactivitate şi hipermedialitate.

Spre deosebire de ziarul tipărit, varianta online este accesibilă unui public din toată lumea.

În cazul ziarului online caracteristica centrală este actualitatea,datorită faptului că există “text în mişcare”,în timp ce interactivitatea susţine receptarea parţială şi selectivă a textului,căci receptarea unui text pe monitorul unui calculator este mult mai lentă şi mai obositoare decât pe hârtie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Presa Scrisa vs Presa Online.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 192 cuvinte
Nr caractere:
23 900 caractere
Marime:
25.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Ioana Cretu
Sus!