Plan de campanie de relații publice - împreună pentru mai multă siguranță

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Există fapte de vitejie dârză, neștiută de nimeni, biruință nobilă și tainică, pe care nici un ochi n-o vede, nici un renume nu o răsplatește, pe care nici o fanfară nu salută’’.

(Victor HUGO)

1. Organizația

Inspectoratul General al Poliţiei Române reprezintă unitatea centrală a poliţiei, cu personalitate juridică şi competenţă teritorială generală, care conduce, îndrumă şi controlează activitatea unităţilor de poliţie subordonate, desfăşoară activităţi de investigare şi cercetare a infracţiunilor deosebit de grave, circumscrise crimei organizate, criminalităţii economico financiare sau bancare, a altor infracţiuni ce fac obiectul cauzelor penale aflate în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, precum şi orice alte atribuţii date în competenţa sa prin lege.

Misiunea Poliţiei Române este de a asigura fiecărui cetăţean un spaţiu de securitate, libertate şi justiţie.

Pentru a oferi un serviciu public de calitate, Poliția Română și-a stabilit obiectivele esențiale, necesare îndeplinirii misiunii cu care a fost investită:

- Siguranța cetățeanului;

- Descentralizarea;

- Aderarea la Spațiul Schengen în anul 2011.

- Reorganizarea structurală a unităților Poliției Române pentru a asigura capacitatea de răspuns necesară realizării obiectivelor prevăzute în Programul de guvernare 2009 - 2012;

- Asigurarea cunoștințelor și formarea deprinderilor necesare pentru dezvoltarea capacității de cooperare a personalului în domeniul Schengen;

- Identificarea oportunităților de finanțare europeană nerambursabilă prin transmiterea de propuneri de proiecte;

- Dezvoltarea sistemului de lucru bazat pe proceduri formalizate;

- Întărirea instituțională pe segmentele de combatere a criminalității organizate aflate în dezvoltare atât la nivel național, cât și la nivel european;

- Dezvoltarea managementului informațiilor și al riscurilor;

- Implementarea standardelor profesionale și a unor criterii clare de evaluare a performanțelor fiecărei activități pe care o desfășoară polițistul;

- Asigurarea unui management integrat al misiunilor și al reacției rapide la producerea unor evenimente deosebite din sfera de activitate a Poliției Române, realizarea unui flux informațional optim și a suportului decizional, precum și monitorizarea misiunilor structurilor de poliție în gestionarea unor evenimente deosebite.

2. Definirea problematicii

Percepția populației vis-a-vis de modul în care poliția se comportă în relația directă cu cetățenii afectează, conform studiilor, modul în care populația respectă legea și Poliția ca instituție. Există o serie de factori ce influentează această percepție. Astfel, majoritatea cetațenilor privesc mass-media ca o sursă primară de informații cu privire la criminalitate. Ca o relație directă, cu cât există mai multe știri legate de jafuri, crime, etc. cu atât se consideră că poliția nu a fost capabilă să prindă infractorii.

Dacă înainte de 1989 încrederea în poliție era ridicată (știri despre cazuri nerezolvate sau crime aproape că nu existau) în prezent asistăm la o scădere drastică a încrederii respective (știrile de la ora 17:00 sunt exemplul concret de relație criminalitate-poliție).

De pildă, o operațiune a poliției constând în depistarea a doi traficanți de droguri deosebit de periculoși și soldată cu reținerea unuia dintre autori este prezentată drept insucces, cu titluri media precum ,,INFRACTOR PERICULOS ÎN LIBERTATE, literele fiind afișate gigantic de ostentativ pe micul ecran al televizorului. Media devine creatoarea unei false impresii de nesiguranță, cu consecința scăderii încrederii populației în actul polițienesc.

Ce-i de facut? Oare românii au neapărată nevoie de o ,,interpretare profesionistă” a evenimentelor cotidiene și nu iși pot extrage singuri esența informației furnizate? Cum ar putea politiștii – atât la nivel organizațional, cât și individual – să contracareze prin fapte și atitudini prezentarea situației operative prin utilizarea unor accente apocaliptice?

3. Analiza situației

În anul 2009 Inspectoratul General al Poliţiei Române a desfașurat cu succes următorele operațiuni:

• POLIȚIA ÎN ALERTĂ, care a avut drept scop asigurarea unui climat de siguranță civică;

• STRADA 2009 – creșterea autorității poliției și asigurarea respectării legii;

• TUNETUL – destrămarea grupărilor infracționale;

• SIGURANȚA ÎN ȘCOLI – asigurarea unui climat de siguranță și securitate publică în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ;

S-a pus accentul pe dezvoltarea instituțională, conducerea Poliției Române continuând și în 2010 cu implementarea următoarelor principii:

• Mai multă delegare și cedare a sarcinilor către „prima linie” de management;

• Responsabilizarea personalului;

• Eficiența activităților.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plan de Campanie de Relatii Publice - Impreuna pentru mai Multa Siguranta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 964 cuvinte
Nr caractere:
16 633 caractere
Marime:
26.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Rosemarie Haines
Sus!