Online Advertising

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Fara indoiala publicitatea online (Online Advertising),este un subiect de actualitate si in ultima vreme foarte raspandit. Spre deosebire de celelalte tari europene si America, consider ca piata publicitatii pe internet este inca la inceput dar avanseaza cu pasi repezi si incet, incep sa se vada rezultatele si avantajele acestui inovator mediu de comunicare.

Odata cu cresterea gradului de penetrare a calculatoarelor si a internetului in Romania, creste si numarul potentialilor clienti ce utilizeaza internetul ca mijloc de informare iar ca urmare a acestor doua tendinte, creste si numarul firmelor care investesc in promovarea on-line. Consider ca mediul on-line prezinta foarte multe avantaje in comparatie cu cel offline, avantaje dintre care se evidentiaza interactivitatea, gradul ridicat de noutate, o foarte buna tintire a segmentelor vizate si costurile reduse.

Termenul ‘’publicitate’’ provine din limba latina de la verbul publico-are, care inseamna a aduce la cunostinta publicului si de la substantivul publication care inseamna adresare catre public. De-a lungul timpului, semnificatia termenului s-a imbogatit, astfel incat in ziua de astazi este considerata nervul politicii de comunictie a intreprinderii. In literatura de specialitate exista o multitudine de definitii ale publicitatii, astfel:

Asociaţia Americana de Marketing (AMA) a definit publicitatea ca fiind orice forma de prezentare sau de promovare impersonala a unor idei, bunuri sau servicii de catre un promoter identificat.

Profesorul American Philip Kotler defineste publicitatea ca fiind orice forma platita de prezentare si promovare impersonala a ideilor, bunurilor sau serviciilor prin mijloace de informare in masa (ziare, reviste, programe de radio si TV) de catre un sponsor bine precizat.

In literatura de specialitate din Romania se apreciaza ca publicitatea cuprinde toate actiunile care au drept scop prezentarea indirecta (nepersonala)- orala sau vizuala- a unui mesaj in legatura cu un produs, serviciu, marca sau firma de catre orice sustinator (platitor identificat).

Din aceste definitii se pot desprinde cateva elemente:

- reprezinta o forma de prezentare si promovare;

- este o forma de comunicare impersonala, avand o sursa identificata sau identificabila;

- are o importanta functie socio- economica, derivata din actiunea si obiectivele sale pe termen lung.

Audienta TV migreaza spre Internet

Intradevar putem spune ca audienta TV migreaza spre internet. Reducerea treptata a audientei retelei de televiziune in timpul anilor 1980 si 1990 a modificat planurile media pentru totdeauna. La inceputul anilor ’80 televiziunea era usor de planificat si cumparat tinand cont de faptul ca erau doar trei retele de televiziune de luat in considerare. Apoi, a aparut televiziuneaprin cablu, apoi o a patra retea denumita FOX urmata de multe oferte de fuzionare si de numeroase inregistrari de noi retele.

Istoria recenta a televiziunii a demonstrat ca in cele din urma bugetele media sunt pragmatice. Deoarece audienta migreaza, planurile media au aceeasi evolutie confirmand scopul oricarei marci de a-si atinge audienta tinta intr-un mod eficient. Explozia peisajului media din anii ’90 determinata de fragmentarea crescanda a audientei TV si de popularitatea Web-ului au determinat inceperea acestui proces. Asemanator anilor ’80 si inceputului anilor ’90 proiectantiimedia si-au adaptat planurile astfel incat sa ia in considerare numarul mereu crescator de persoane care isi petrec timpul on-line in detrimentul altormedia.

Prima dovada a migratiei audientei a aparut in vara anului 1996 intr-un raport al firmei Forrester Research. Cercetatorii i-au intrebat pe utilizatorii de computere la ce activitati au renuntat pentru a petrece mai mult timp la calculator. In timp ce 24% au recunoscut ca au renuntat la o parte din timpul dedicat mancatului si somnului, peste trei sferturi din respondenti isi petrec mult mai putin timp la televizor in favoarea computerului. La scurt timp dupa publicarea acestui raport, a fost realizat un alt studiu de catre Georgia Institute of Technology’s Graphic, Visualization and Usability Center (GVU). Acest studiu a fost realizat pe Internet si ii chestiona pe respondenti in legatura cu obiceiurile lor de telespectatori si cu impactul pe care Internetul l-ar putea avea asupra lor. In urma acestei cercetari s-a constatat o schimbare importanta in obiceiurile legate demedia , 37% dintre respondenti afirmand ca utilizeaza Web-ul zilnic in defavoarea televizorului.

La inceputul anului 1997 MSNBC a remarcat faptul ca mai putin de un milion de familii din SUA se uitau in primul rand la televizor in comparatie cu aceeasi perioada din 1996, sursa folosita fiind raportul Nielsen din februarie 1997. Simultan, Nielsen si CommerceNet au realizat un studiu referitor laInternet , in urma caruia au aflat ca audienta on-line a nord-americanilor s-a dublat in ultimele 18 luni. Este evident ca, concluziile celor doua studiisunt departe de o coincidenta. Aceasta migrare a audientei televiziunii catre Internet este impresionanta. Nu numai ca are loc o schimbare fundamentala in obiceiurile media dar audienta Internetului este reprezentata de populatia tinta cea mai dorita de marketeri fiind greu de atins, bine educata si cu venituri mari.

Astfel, putem spune ca internetul este media cu cea mai rapida crestere din istorie.

Publicitatea traditionala si publicitatea online

Faptul ca putem vorbi deja despre publicitatea online versus publicitatea traditionala la numai cativa ani de la aparitia celei dintai inseamna deja foarte mult. Desi nu regasim publicitatea online ca o rivala in adevaratul sens al cuvantului pentru publicitatea clasica, o serie de caracteristici ce tin atat de aspecte practice, materiale, cat si cele creative, experimentale, si chiar de potentialul de dezvoltare fac din acestea un subiect greu de neglijat pentru orice companie.

Istoria publiciatii online in Romania coincide in termeni mari cu istoria publicitatii online in lume, cu rezerva pastrarii proportiilor pietelor. Daca în 1996 se considera in SUA ca Internetul este subred dupa fenomenul de "faliment al dot-com-urilor", care a inghitit cateva sute de milioane de dolari in investitii nerentabile, in 1998 Internet-ul stia sa spuna "am reusit, sunt aici si voi ramane aici". In 1998 cateva siteuri romanesti deja se impuneau si deveneau primele branduri online din peisajul nostru autohton. In 2000 deja incepuse batalia timid pentru castigarea de cat mai multi utilizatori. In 2002 deja vorbeam de un razboi al castigarii categoriilor generale de site-uri si doi ani mai tarziu in 2004 focalizarea principala se facea pe branduri , care sa se impuna in categorii chiar daca nu le castigau. In 2006 suntem in momentul de cotitura al siturilor de nisa care au inceput sa isi castige fiecare felia lui. Dinamica romneasca este in tandem cu ansamblul pietei mondiale.

Observații:

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA

FACULTATEA DE DREPT SI SOCIOLOGIE

SPECIALIZAREA SOCIOLOGIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Online Advertising.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 958 cuvinte
Nr caractere:
16 968 caractere
Marime:
16.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!