Media și Gestionarea Conflictelor Internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mass-media are un cuvat de spus nu doar intr-un stat ci si in intreaga lume. In calitate de ”a patra putere in stat”, presa creează noua opinie publică. Mass-media este principalul instrument al unei societati democratice si presupune doua drepturi fundamentale: dreptul la informare si libertatea de expresie. Totodata mass-media internationala pare un lider haotic si cauta o metoda sumara prin care sa se stabileasca agendelor de politica internationala. Mijloacele prin care circula informatiile, telefoane, televiziune, filme, reviste, radio, internet, creeaza modul in care ideile iau forma si se raspandesc dintr-un loc in altul. Mediile cu cel mai puternic impact sunt televiziunea si radioul. Aceasta se datoreaza si nivelului crescut de viata pe care il au oamenii, in prezent fiecare om avand cel putin un televizor acasa.

In urma cu o suta de ani in urma, conceptul de comunicare globala era ceva greu perceptibil. Pentru a contracara unele utilizari ale informatiei, guvernele lumii incearca sa limiteze circulatia informatiilor nefavorabile, mai ales din surse straine.Tehnologiile informationale au anumite efecte si asupra securitatii. Posibilitatatile prin care guvernele sunt ajutate la dirijarea politicilor externe si militare, sunt fibra oprica si comunicatiile prin satelit. Pe langa obtinerea accesului la informatie, guvernele utilizeaza informatia ca pe o capacitate de putere, raspandind-o pe plan international si intern. In lumea actuala, emitatoarele tv pot fi mai puternice decat tancurile. Insa pe scena internationala poate fi folosita si dezinformarea, guvernele propagand informatii false dar si adevarate, pentru a influenta. Marile puteri au fost intotdeauna capabile sa mentina o prezenta mondiala si sa obtina informatii la nivel global.

Noile tehnologii de informatie au devenit instrumente puternice ale miscarilor interne de opozitie si ale aliatilor acestora in guvernele straine. Cu tehnologiile de informatie actuale este mai usor a se organiza si stoca cantitati enorme de informatii. Televiziunea este foarte puternica, datorita combinatiei dintre imagini si sunete influenteaza telespectatorii emotional si intelectual. Intr-un mod discret, si totusi raspandit, tehnologiile de comunicare pot propaga puterea de la guverne catre oameni obisnuiti. Insa nu toate aspectele revolutiei informatice lucreaza impotriva guvernelor. Faptul ca in jurul lumii circula mai multa informatie decat anii trecuti, aceasta a devenit un instrument important pentru puterea interna sau interstatala a guvernelor. Majoritatea guvernelor, detin si cel putin un canal TV, iar multe au monopolul asupra posturilor de televiziune. Televiziunea a influentat oamenii fata de razboiul american in Vietnam (anii `60 si `70), fata de razboiul rus din Cecenia (1995), precum si criza din Somalia despre care voi discuta in continuare.

Efectul CNN

In timpul Razboiului din Golf 1990- 1991, CNN a actionat ca un actor in relatiile internationale. Rolul acestui actor a fost discutat de multi savanti, jurnalisti, analisti politici si alti specialisti interesati de acest subiect. Termenul a fost denumit efectul CNN. Influenta pe care a avut-o asupra Razboiului din Golf, a inspirat alte organizatii de difuziune precum BBC, NBC si Star. In zilele noastre cand se discuta despre efectul CNN nu se refera doar la CNN ci in general la concepul de 24 ore de televiziune.

In timp ce marea majoritate a interventiilor ce se presupun ca au fost influentate de CNN si alte televiziuni cu transmisie directa care au actionat sub conducerea USA, este important sa intelegem motivele sale.

Specialistii considera ca au fost doi factori care au contribit la manifestarea efectului CNN. Mai intai a fost sfarsitul Razboiului Rece. James Schlesinger a sustinut ca odata cu trecerea Razboiului Rece, SUA si-a definit politica externa. Consensul anti-comunist care unea analistii politici si jurnalistii a cazut. Jurnalisti s-au simtit mai liberi sa critice chiar si politica externa a USA. Un alt factor este tehnologic. Mai nou este posibil sa transmiti imagini live din orice loc de pe glob.

Efectul CNN s-ar putea defini asa: ”Media si-a extins abilitatea de a influenta diplomatia SUA si politica externa. Numit ”efectul CNN” ( sau ”curba CNN” sau ”factorul CNN”), impactul mediei globale cu transmisie in timp real este privita ca substantiala, daca nu profunda.”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Media si Gestionarea Conflictelor Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 593 cuvinte
Nr caractere:
14 700 caractere
Marime:
18.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!