Manipularea prin Televiziune

Previzualizare referat:

Extras din referat:

DESPRE MANIPULARE

-Scurt istoric:

Manipularea a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Sun Tzu, în celebra sa lucrare, „Arta războiului”, prezenta, fără a le stabili apartenenţa, câteva elemente ale manipulării, pe care el le ataşează principiilor războiului. Simularea, ambiguitatea, ascunderea, înşelătoria, intimidarea şi diversiunea sunt elemente ale manipulării. Sun Tzu afirma că: "dacă esti capabil simulează incapacitatea; dacă esti activ simulează inactivitatea; dacă esti aproape fă să creadă că esti departe şi invers; momeşte-l pe inamic pentru a-l prinde în capcană , simulează dezordinea şi loveşte-l; evită-l acolo unde este puternic; enervează-I şi demoralizează-I trupele"etc. se poate observa că majoritatea elementelor prezentate de Sun Tzu au un caracter de generalitate putând fi aplicate în situaşii concrete, altele decât conflictul armat.

-Definiţie manipulare:

Prin urmare,conform Dicţionarului de sociologie, “manipularea este o acţiune de a determina un actor social ( o persoană, un grup, o colectivitate ) să gândească şi să acţioneze într-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului”. (1)

Deci, fie că admitem sau nu, suntem manipulaţi. Şi manipulabili. Inducerea în eroare sau măcar redirecţionarea gȃndurilor, acțiunilor noastre este un fapt. Zilnic, colectiv. Adevǎrul e cǎ fǎrǎ manipulare nu cred că am putea rezista, noi, ca specie şi mai ales noi, ca parte a colectivului. Bineȋnțeles, există mai multe tipuri de manipulări, de la manipularea minoră, a mamei care-și convinge copilul să manȃnce lingura cu orez (toată lumea știe de “avionul” care intră ȋn gura unui copilaş) şi pȃna la marile manipulări ce țin de domeniile politicului, economicului, militarului. Ne găsim astfel ȋntr-o lume care se ȋnvarte destul de haotic, dar care are o regula a manipulării. Însă, ce ne-am face dacă manipularea ar dispărea? Ce ne-am face dacă mass-media (principal element manipulator colectiv) ar renunța la manipulare și ar prezenta evenimentele ȋn forma lor brută? Adevarul este că manipularea (ȋntr-o anumită doză) ajută și protejează. Ceea ce nu realizăm (tocmai pentru că ȋntreg sistemul nostru mental este rezultat al manipulării - de către părinţi, de către şcoală, de către prieteni etc) este linia de demarcaţie ȋntre manipulare pozitivă şi manipulare negativă. Tot aşa cum o piatră poate fi folosită pentru a lovi un om sau pentru a construi o casă, manipularea inerentă comunicării poate fi pozitivă sau negativă. Ambele au ȋn comun aceleași mijloace, aceleași metode, se bazează pe aceleași principii. Cunoscȃndu-le, putem identifica manipularea negativă şi ne putem feri de ea.

Manipularea pozitivă, ȋn schimb, se dorește a fi constructivă. Ea ţine seama de nevoile și sentimentele persoanei căreia i se adresează, ȋmbogăţindu-i viaţa.

Este de dorit ca la acest nivel să se situeze învățămȃntul, medicina, relaţiile de prietenie, iubirea de familie,realizări profesionale etc.

Manipularea negativă are ȋn vedere doar interesul manipulatorului (bani, putere, alte avantaje), neţinȃnd cont de ceea ce este ȋn interesul celui manipulat.

Pentru a-și atinge scopul manipulatorii folosesc în mod conștient sau inconștient tehnici specifice. Uneori se ajunge chiar la șantaj emoțional, inducerea unui sentiment de vinovăţie, ameninţări. Deoarece oamenii opun rezistenţă lucrurilor pe care nu le doresc, adeseori cei care manipulează fac efortul de a deghiza manipularea negativă ȋntr-una pozitivă. (2)

De exemplu:

-Fiule, te rog să-ţi înveţi lecţiile, ceea ce studiezi acum te va ajuta mult în viaţă. (Manipulare pozitivă)

-Popescule, mȃine dimineaţă vreau raportul pe birou sau eşti concediat, nu mă interesează dacă dormi aici! (Manipulare negativă)

-Ştiu că urăsti să mergem la mama, dar gȃndește-te cȃt de bine se simt copiii acolo! (Manipulare negativă deghizată in manipulare pozitivă)

Observații:

Referat Teoria Comunicarii, anul 1, SNSPA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manipularea prin Televiziune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 021 cuvinte
Nr caractere:
26 062 caractere
Marime:
157.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!