Jurnalul TV

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Jurnalul TV

„Cu excepția unui concert simfonic, în care rolul orchestrei este evident, numai într-un jurnal TV mai putem reliefa acest adevăr – el este dovada manifestă a spiritului și muncii de echipă.” (Carl Haussman)

Jurnalul de știri este un element foarte important pentru fiecare canal de televiziune și funcționază ca un „veritabil sistem nervos central al ei”.

Știrea de televiziune este relatarea audiovizuală succintă despre un fapt de actualitate, care interesează un număr cât mai mare de persoane.

Calitatea unei informații, care atrage atenția știriștilor de televiziune, este ca aceasta să facă referire la evenimente, fapte și opinii care interesează un număr cât mai mare de oameni.

Activitatea de știri reprezintă un punct culminant al muncii de televiziune, deoarece „condițiile speciale în care se desfășoară de televiziune fac ca această specializare să fie admirată, respectată și, de cele mai multe ori, evitată de către cei mai comozi dintre jurnaliști.”

Pentru realizarea acestui material am analizat jurnalul de știri de la ora 19:00 al canalului de televiziune PRO TV, din ziua de 28 mai 2012.

Pregătirea jurnalului de știri începe cu ședința de redacție, unde se hotărăște sumarul din ediția respectivă. În jurnalul de știri trebuie să se regăsească subiecte diversificate. Ele trebuie să fie relevante, proaspete, interesante, controversate, tragice, amuzante, speciale, etc.

În funcție de postul de televiziune, de oră, de evenimente, ordinea știrilor într-un jurnal diferă. Totuși, anumite elemente sunt regăsite în toate jurnalele, indiferent de zonă. Domeniile de interes sunt: economic, politic, social, sănătate, cultural, divertisment, spot, iar informațiile despre vreme sunt nelipsite.

Jurnalul de știri durează aproximativ 30 de minute, este plasat în intervalul de prime-time, adică între orele 18:30 și 22:30, când mai mult de 60% din public urmărește programele propuse, în special știrile de seară. Prin subiectele de actualitate, buletinul de știri creează realitatea unei zile. În cazul jurnalului de știri publicul iubește ideea de gen care aduce promisiunea unei repetiții, dar și a unei permanente noutați. Beneficiarii acestui concept sunt: publicul, realizatorul și instituția de presă.

Tipologia Jurnalului TV:

1. Jurnalul linear – este profilul caracterizat prin durata egală a secvențelor (acestea nu depășesc 50 de secunde, ritmul fiind imprimat prin repetarea aceleiași durate până la sfârșitul jurnalului).

2. Jurnalul in crescendo – este profilul ascendent, structurat pe principiul acroșeului, deburând cu secvențe scurte, de soft news, petru a atrage atenția telespectatorului din partea mediană și finală unde sunt organizate secvențele de rezistență mai lungi ca durată și dezvoltate sub aspectul conținutului.

3. Jurnalul în descrescendo – este un profil adoptat după modelul presei scrise. Debutează cu un dosar de fond amplu și coboară gradual, până la reportaje scurte, subiecte anecdotice și flash-uri.

4. Jurnalul în arc – este un profil in care aproape toate secvențele sunt ample ca durată și conținut, încadrate de „intrări și ieșiri” scurte dar precaute.

5. Jurnalul de crevasă – este profilul încadrat de două secvențe ample, egale ca durată. Între acestea este conturată o pauză structurată în două tranșe: așa-zisele reportaje complexe, de maximă actualitate, urmate de subiecte economice, culturale, sportive, etc.

Target. Audiență. Adresare

Pentru știrile de la ora 19.00 este vizat publicul „sofisticat”, interesat de tot ce este legat de calitatea vieții lor. De aici și accentul din ce in ce mai puternic pus de PRO TV pe știrile despre cât de bune sau proaste sunt drumurile din România, serviciile publice, scolile, spitalele. Telespectatorul PRO TV așteaptă calitate jurnalistică, sancționeză derapajele și încurajează atitudinea.

Telespectatorii români preferă să urmărească știrile prezentate de femei . Ca urmare, pe primele locuri în clasamentul prezentatorilor de știri domină prezențele feminine.

În ultimele luni ale acestui an, PRO TV a fost lider de audiență în media românească. Astfel, a obținut în luna februarie 3,9% puncte rating, 3,8% în luna martie, iar în luna aprilie a condus detașat cu 3,5% puncte rating.

Format și structură

Departamentul de știri al canalului PRO TV, abordează știri din toate domeniile: politic, economic, social, cultural, medical, sportiv rtc. Dar prezența unor subiecte mai frecvente în jurnale de știri a impus și alte categorii, precum relatările despre accidente, incendii și catastrofe, scandaluri, crime, arestări și procese, zile speciale (sărbători, aniversări, comemorări), evenimente din viața unor celebrități, fapte și situații de interes uman, curiozitați științifice, fapte diverse, etc.

Observații:

Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jurnalul TV.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 430 cuvinte
Nr caractere:
12 785 caractere
Marime:
23.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!