Intriga și sinopsisul în film

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Povestea şi intriga

În filmul ca produs finit, povestea (story) şi intriga (plot) devin aceeaşi entitate, dar în faza de concepţie a filmului nu se referă întotdeauna la acelaşi lucru.

Intriga este mijlocul de a spune povestea şi poate fi directă sau complexă, epică sau intimă. Poate fi liniară sau poate se joace cu timpul. Poate fi integrată într-un gen sau altul. Nevoile dramatice, tematice sau de piaţă ale poveştii dictează intriga sau plot-ul.

Povestea spre deosebire de plot este constituită din conflictele şi relaţiile emoţionale cheie ale personajelor care-şi urmăresc scopurile ce se dezvoltă într-o serie de evenimente.

Există cazuri în care aceeaşi poveste clasică a fost transpusă în diferit (Othello - O, Macbeth – Throne of Blood al lui Akira Kurosawa, Romeo şi Julieta- West Side Story al lui Bernstein, Îmblânzirea scorpiei – 10 Things I Hate About You, Visul unei nopţi de vară, Pinocchio – A.I. al lui Spielberg, Cenuşăreasa etc.). Chiar dacă decorurile, atmosfera, modul de a spune povestea sau chiar plot-ul nu mai sunt cele din versiunea originală a poveştii, conflictele emoţionale cheie, dilemele morale şi temele rămân aceleaşi. De multe ori când realizatorii de film sunt întrebaţi despre ce este povestea filmului, se lansează în a explica plot-ul – adică „ce se întâmplă”.

Iată premiza plot-ului filmului Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor):

Andy Dufresne, un tânăr director de bancă este condamnat şi închis în închisoarea Shawshank pentru uciderea soţiei sale şi a amantului acesteia în pofida dovezilor discutabile. Atitudinea optimistă a lui Andy faţă de viaţa în închisoare schimbă radical viaţa celorlalţi prizonieri pe parcursul a aproape 20 de ani, în special a prizonierului veteran care-i devine şi cel mai bun prieten, Red.

Filmu însă are şi o premisă tematică, adică „despre ce e povestea”: speranţă. În acest sens, putem cita tagline-ul de pe afişul filmului:

Teama te poate ţine prizonier. Speranţa te poate elibera.

Chiar dacă această formulare e mai abstractă, mai puţin atrăgătoare, ea ne oferă tema pe care povestea o dramatizează; dictează ce se întâmplă; ce este esenţial pentru poveste şi ce nu, care este linia de bază a poveştii.

Este esenţial să cunoaştem care este tema (sau propoziţia) pe care povestea o dramatizează sau argumentul pe care întreaga poveste îl demonstrează. Acesta este motivul realizatorului de film pentru a spune povestea şi este un mod de a-i convinge pe alţii că povestea merită spusă.

Totuşi, o premisă tematică nobilă, puternică nu va salva sau justifica o poveste slabă.

Dacă realizatorii de film dezvăluie sau nu premisa tematică, este întotdeauna util să ştim care este aceasta – şi anume despre ce este de fapt povestea – în momentul în care scriem un rezumat de un paragraf, o schiţă, un sinopsis, un treatment sau chiar scenariul.

1.2

Tipuri de sinopsis

1.2.1

Sinopsisul întro propoziţie

Deseori realizatorilor de film li se cere să ofere un rezumat într-o propoziţie a poveştii filmului lor. Această propoziţie trebuie să fie cea mai concentrată versiune posibilă a poveştii sau cel puţin a evenimentului principal.

De exemplu iată aici o premisă a plotului într-o propoziţie pentru filmul

Un tânăr bancher este condamnat la închisoare pe viaţă pe nedrept, dar în închisoare descoperă şi îi învaţă pe ceilalţi prizonieri că sentimentul de libertate şi speranţa nu ţin cont de ziduri.

Această propoziţie este un fel de a descrie ceea ce se-ntâmplă în film. În acest caz, ne oferă evenimentul de pornire, sugerează evenimente ulterioare şi descrie situaţia protagonistului.

1.2.2

Sinopsisul întrun paragraf

Sinopsisul într-un paragraf este util în identificarea esenţei poveştii pentru că trebuie să exprime foarte simplu şi clar CINE,CE şi CUM.

În aproximativ 2-4 propoziţii, sinopsisul într-un paragraf trebuie să clarifice a cui este povestea (protagonistul), ce problemă are, ce face în legătură cu asta şi care este rezultatul.

Iata un exemplu de asemenea sinopsis într-un paragraf.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intriga si Sinopsisul in Film.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 629 cuvinte
Nr caractere:
8 360 caractere
Marime:
180.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
Gheorghe Valeriu
Sus!