Iași, capitală cultural-europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Proiectul de capitala culturala europeana a nascut intre marile orase al tarii, Brasov, Iasi, Craiova, Timisoara si Cluj-Napoca o competitie pe plan cultural. Potrivit calendarului, in anul 2015 se vor anunta orasele candidate la aceasta titulatura, iar in 2016 va fi desemnat orasul castigator. Competitia este lansata cu sase ani inainte pentru a da timp oraselor de a se pregati. Directorul Casei de Cultura a Municipiului Iasi “Mihai Ursachi”, Adi Cristi, manager cultural Oana Nasui incearca sa explice si sa evidentieze de ce Iasi capitala cultural-europeana in aceasta cursa politica din tara noastra.

Care sunt sansele reale ale Iasului de a deveni in 2021 capitala culturala europeana?

Oana Ionita Nasui, manager cultural, precizeaza ca unul dintre obiectivele cheie acordarii acestei titulaturi o reprezinta “sustenabilitatea si dezvoltarea pe termen lung a orasului si a imprejurimilor”. Nici un oras nu este denumit capitala culturala europeana doar datorita patrimoniului, ci si datorita coerentei programului in cadrul strategiei de dezvoltare a orasului. Prin urmare, acordarea titulaturii depinde foarte mult si de aceasta programare, 2014-2021 si ulterior de strategia de dezvoltare holistica (economica, sociala, de mediu, culturala in toate sectoarele, de la infracstructura la branding) a orasului si imprejurimilor. Iasul are sanse si se vede o convergenta a eforturilor din toate zonele, privat (profit si non-profit) si public, catre acest deziderat. Astfel, se poate castiga un asemenea titlu, printr-o sinergie de eforturi si o viziune clara. Daniela-Cristina Cujba, director executiv/Event Manager al Fundatiei Iasi Capitala Culturala Europeana, este de parere ca Iasul are sanse la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021. De asemenea, aceasta a mai precizat ca “daca un oras (din oricare tara europeana) ar fi deja pregatit pentru a primi acest titlu, n-ar mai fi necesara competitia. Ideea concursului este ca, pornind de la situatia reala a fiecarui oras sa fie construit un proiect prin a carui implementare sa se atinga standardele cerute de UE. Competitia CCE este un parcurs (analiza, concepere proiect, directii implementare) in urma caruia un oras primeste acest titlu.”

Prima incercare a Iasului de a deveni capitala culturala in 2000

“In anul 2000, in biroul primarului de atunci, Constantin Simirad, presedintele de atunci Emil Constantinescu, a semnat un act prin care se definea Iasul ca fiind capitala culturala a tarii. Actul acesta nu a fost transformat intr-o hotarare de Guvern cum era si firesc pentru ca s-a interpus decizia politica. Simirad, nefiind de aceeasi culoare politica cu cei care guvernau tara atunci, a crezut ca un astfel de castig pentru Iasi ar putea sa serveasca in campania electorala din anul 2000. S-a trecut sub tacere acea promisiune a presedintelui Emil Constantinescu. Si de fapt, era o promisiune sutinuta si onorata de trecutul istoric al Iasului, dar si de potentialul de valori culturale din acea vreme”, a explicat Adi Cristi, directorul Casei de Cultura Municipala “Mihai Ursachi”.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iasi, Capitala Cultural-Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 440 cuvinte
Nr caractere:
8 145 caractere
Marime:
15.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!