Greva scenariștilor de la hollywood

Previzualizare referat:

Extras din referat:

După cum poate aţi aflat, lumea televiziunii de peste Ocean este în fierbere, şi asta datorită conflictului existent între două organizaţii din parteneriatul cărora rezultă cea mai mare parte a programelor televiziunilor americane: Alianţa Producătorilor de Filme şi Programe de Televiziune (AMPTP) şi Asociaţia Scenariştilor din America (WGA). Cele două mari corporaţii au conlucrat până în prezent pe baza unui contract încheiat cu câţiva ani în urmă, iar de munca lor ne bucurăm în fiecare zi - de la “LOST”, “Prison Break”, “Smallville”, până la “Anatomia lui Grey”, toate serialele sunt realizate de oameni care fac parte din aceste două organizaţii.Neînţelegerile dintre cele două grupuri au crescut în intensitate pe măsură ce se apropia data de expirare a contractului pe baza căruia colaborau, principala temă pe marginea căreia negociatorii nu puteau ajunge la o înţelegere fiind drepturile băneşti pe care scenariştii ar trebui să le primească din vânzările de produse new-media (DVD-uri, discuri Blu-Ray, downloaduri de pe internet, etc.)Asociaţia Scenariştilor nu a dorit să renunţe sub nici un chip asupra acestor drepturi, astfel încât negocierile au cam bătut pasul pe loc şi ambele părţi s-au apropiat tot mai mult de termenul limită al contractului precedent: 1 noiembrie 2007.

În cadrul ultimelor negocieri,Alianţa Producătorilor a adoptat o poziţie dură şi inflexibilă, declarând că nu vor mai participa la nici o negociere până când Asociaţia Scenariştilor nu va renunţa la cererile de sporire a veniturilor din vânzările de produse new-media. Preşedintele AMPTP, Nick Counter, a declarat că nu este posibilă nici o colaborare “atât timp cât nu se va renunţa la chestiunea veniturilor din DVD-uri.” Asociaţia Scenariştilor a calificat decizia ca fiind “complet inacceptabilă” şi i-a învinuit pe producători de stoparea negocierilor, spunând că după ce şi-au revizuit cererile, renunţând la nouă stipulaţii, reprezentanţii producătorilor au revenit după şase ore de dezbateri şi au spus că nu vor accepta noii termeni decât dacă se renunţă complet la veniturile new-media. .Pagubele produse de greva inceputa pe 5.11.2007 sunt estimate la 2 miliarde de dolari, de 4 ori mai mari decat pierderile provocate de greva din 1988. Serialele din prime-time au resimtit greva instantaneu, deşi efectele pe micul ecran au aparut doar peste câteva săptămâni, după ce posturile au difuzat şi ultimele episoade filmate în avans sau pentru care deţin deja scenarii. Spaţiul lăsat gol de seriale urma să fie umplut cu reality-show-uri, emisiuni informative şi emisiuni-concurs, care evident nu au nevoie de scenarii, şi în plus sunt mult mai ieftine de produs.

WGA a anuntat membrilor sai, printr-un email trimis de presedintii filialelor de vest si est, acordul preliminar care ar trebui sa puna capat celui mai grav conflict de la Hollywood din ultimii 20 de ani. "Desi acest acord nu este nici perfect, nici, poate, tot ceea ce meritam... greva noastra a fost un succes", au scris liderii sindicali. Noul contract preliminar specifica modalitati de plata pentru piata de "new media", asigura accesul la intelegeri si date financiare care sa-i ajute pe scenaristi si functioneaza dupa principiul "daca ei sunt platiti, noi suntem platiti". Liderii de sindicat au avut intalniri cu usile inchise la New York si Los Angeles pentru a trece in revista termenii acordului preliminar cu membrii de sindicat. Participantii de la intalnirea care a avut loc la Shrine Auditorium din Los Angeles, unde s-au adunat aproximativ 3.500 de scenaristi, au spus ca s-a aplaudat si s-a ovationat.Dupa trei luni de greva, reprezentantii scenaristilor de la Hollywood au anuntat ca au aprobat un acord cu producatorii de filme, potrivit caruia studiourile vor acorda scenaristilor o parte din fondurile obtinute din difuzarea pe Internet a creatiilor lor.

Greva a impiedicat realizarea a zeci de filme si seriale, a provocat anularea ceremoniei de decernare a Globurilor de Aur si punea sub semnul intrebarii desfasurarea, la 24 februarie, a premiilor Oscar. Încetarea grevei a fost întâmpinată cu bucurie şi de organizatorii premiilor Oscar. Cea de-a 80-a ceremonie s-a desfăşurat aşa cum era stabilit.

Multe filme si vechi si noi au avut de suferit,printre care: “Private Practice”, “Pushing Daisies”, “Samantha Who” “The Big Bang Theory” ‘’Heroes’’,’’Prison break’’,’’Lost’’,’’Neveste disperate’’,’’Anatomia lui Gray’’,’’C.S.I Miami’’,’’2 barbati si jumatate’’,Familia Simpson’’,’’Spitalul de urgenta’’. "Tînăr şi neliniştit", ajuns în SUA la la episodul 8900, este un caz fericit: atunci cînd a început greva, echipa de scenarişti a fost înlocuită cu o alta, formată din scenarişti care nu sînt membri ai vreuneia dintre breslele participante la grevă. Nu se ştie deocamdată dacă vechea echipă îşi va relua activitatea la acest serial după terminarea mişcării de protest.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Greva Scenaristilor de la Hollywood.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 874 cuvinte
Nr caractere:
9 666 caractere
Marime:
11.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!