Analiza postului radio France Internationale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt istoric

Postul de radio Radio France Internationale, prescurtat RFI, își începe istoria în luna mai a anului 1931. Sub denumirea inițială de Poste Colonial (Postul Colonial), acesta devine imediat mijloc de comunicare și informare pentru francezii de pretutindeni. Specificul de a transmite în mai multe limbi de circulație internațională s-a introdus odată cu începerea celui de al Doilea Război Mondial, când fostul ˮPost Colonialˮ, de acum cunoscut drept Paris-Mondial (Paris Mondial), vorbește ascultătorilor în 30 de limbi.

Dar succesul inițial și scopul nobil după care funcționau RFI sunt acaparate în perioada 1939-1944 de ˮrăzboiul undelorˮ. Radioul a devenit modalitatea cea mai eficientă de propagare și instigare în scopuri politice. Astfel, cel de-al Doilea Război Mondial s-a desfășurat și indirect, iar tot atunci s-a dovedit pentru prima dată importanța acestui tip de mass-media. În consecință, la 22 iunie 1944, Generalul Charles de Gaulle ordonă rechiziționarea tuturor posturilor de radio publice și private. Însă, Philippe Desjardins, dorește să relanseze transmiterea de informații; iar ˮParis Mondialˮ se redenumește cu Emissions vers l’Etranger (Emisii pentru străinătate) la 1 ianuarie 1945. Foarte repede, difuzarea se realizează în 20 de limbi pentru 46 de țări.

Între anii 1948-1956, mai ales în perioada Războiului Rece, radioul a avut din nou un rol foarte important. Emissions vers l’Etranger a Franței s-a diminuat, însă se făcea tot posibilul pentru a putea fi recepționați și în Estul Europei. Tot în acea perioadă, Statele Unite ale Americii au finanțat apariția a două posturi de radio private: Radio Europa Liberă și Radio Libertatea. Denumirea de ˮEmisii pentru străinătateˮ este schimbată în Direction des Affaires Extérieures (Direcția Afacerilor Externe), pentru ca mai apoi, la 1 ianuarie 1969 să i se modifice identitatea și obiectivul. Direction des Affaires Extérieures et de la Coopération (DAEC) este noua denumire și reprezintă un ansamblu eterogen cu numeroase misiuni; emiterea și eventualele activități de cooperare depind în mod direct de Ministerul de Afaceri Externe și finanțarea oferită de acesta.

Cu adevărat, Radio France Internationale vede lumina zilei în ianuarie 1975. Încă devastat de toate schimbările și restricțiile resimțite, acesta încearcă să își croiască propriul drum și să se integreze în noua societate a Radio France. Hotărât, RFI se impune și emite, începând cu 1975, în sud-estul Africii, inițiativă primită foarte bine de publicul francofon din zonă. În 1976 RFI se aude și pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, pentru ca în 1977 să difuzeze și în Portugalia. Iar odată cu decretul de război din Polonia în 1981, Radio France Internationale decide relansarea emisiunilor în limba poloneză în doar trei zile.

Dar cu toate acestea, cel mai mare succes al RFI s-a petrecut la 30 septembrie 1986, când Radio France Internationale a fost numit independent de către Parlament. Iar între anii 1982-1986, dezvoltarea și transmisiunile au continuat și în alte limbi, pe lângă poloneză: limba rusă în septembrie '83, română începând cu iunie 1984, creolă în septembrie 1985 și la începutul lui 1986 cu sârbo-croată. În America Latină au crescut numărul transmisiunilor în limba spaniolă și portugheză, însoțite totuși și de limba franceză. În acest context, Henry Tézenas du Montcel, susține din anul 1986 dezvoltarea continuă a RFI prin ajungerea acestuia în Asia și implementarea limbii engleze, alături de arabă.

Cu timpul, Radio France Internationale își modernizează și aparatura de transmitere, trecând pe FM în toată lumea. Iar profesionalismul de care a dat dovadă mereu i-a determinat pe cei de la ziarul Libération să spună la 23 ianuarie 1991 următoarele: «RFI, un CNN à la française» (RFI, CNN-ul francez). După lansarea și în limba lao, khmer și turcă, RFI se lansează în 1994 și în mediul online.

La 17 februarie 2005, RFI sărbătorește 30 de ani de existență mai mult sau mai puțin independentă, iar un an mai târziu transmite și în limbile albaneză, poloneză, română și slavă de sud.

Din 2008 până în prezent, Radio France Internationale a mai trecut prin numeroase schimbări, dar toate au fost făcute în favoarea ascultătorilor, pentru a putea accesa cât mai ușor transmisiunile RFI, prin orice mijloc și mai ales, de oriunde.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Postului Radio France Internationale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 129 cuvinte
Nr caractere:
11 185 caractere
Marime:
158.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!