Agenții de publicitate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Agentia de publicitate – definire.
2. Tipuri de agentie:
2.1 Agentia full servicies
2.2 Agentia de creatie
2.3 Agentia de media
2.4 Agentia de media specializate
2.5 Agentii interactive
2.6 Agentii interne
2.7 Modelul Grup de Agentii
3. Tipuri de servicii oferite de agentiile de publicitate
3.1. Servicii de tip relatii cu clientul
3.2. Servicii de marketing
3.3. Servicii de creatie si productie
3.4. Servicii de media
3.5. Servicii de tip administrativ
4.Structura agentiei de publicitate. Departamente.
4.1. Departamentul de Relatii cu clientii
4.2. Departamentul de creactie si productie
4.3. Departamentul de Media
4.4. Departamentul Planificare Strategie
4.5. Departamentul Trafic
4.6. Departamentul New Business

Extras din referat:

1. Agentia de publicitate

Din toate definitiile s-a ales doua. Prima este elaborata de American Association of Advertising Agencies (AAAA):

“Agentia de publicitate desemnaeaza o afacere independenta ce cuprinde specialisti in creatie si afaceri care creaza, pregatesc si plaseaza reclaame in media pentru producatori ce cautaa consumatori ai produselor sau serviciilor lor.”

O alta este definitia data de Michael J. Backer in Dictionary of Marketing & Advertising din 1998:

“Agentia de publicitate este o organizatie de profesionisti care ofera servicii de creaatie sau de consultssnta in afaceri unor clienti, in ceea ce priveste crearea, planificarea si plasarea de reclame in diverse medii”

2. Tipuri de agentie

Exista desigur o mare de tipuri de publicitate unele mai mici cu putini angajati si buget mic iar altele cu multi angajati de ordinul sutelor sau chiar miilor si in cadrul carora se invart o gramada de bani. Voi prezenta in continuare cele mai importante tipuri de agentii de publicitate.

2.1. Agentia full services

Acest tip de agentie are o gama larga de angajati specializati in diferite domenii industriale si pot sa raspunda nevoilor publicitare ale clientilor, chiar si celor de talie internationala.

Ea pune la dispozitia clientilor nu numai servicii de creatie ci si cele de pregatire de publicitate. Deasemenea ea are specialisti in cercetare si marketing care sa ajute clientul la planificarea pocesului de comunicare.

Agentiile moderne nu mai vand “servicii” ci “solutii comunicationale”

Agentiile pregatesc stratega de publicitate, staabilesc conceptul companiei, fac alegerea canalelor media adecvate, aleg suporturile de publicitate, creaza mesaje publicitare, stabilesc plaanul media, organizeaaza evenimente speciale.

2.2. Agentia de creatie(Creative Boutique)

Agentiile de creatie sunt specializate in crearea de mesaje publicitare, punand accent pe partea artistica. Pot fi solicitate pentru a aduce un plus de creativitate mesajelor, de restul se ocupa alte agentii.

Aceste agentii au aparut ca urmare a cerintelor mari de careativitate sau ca urmare a dorintei de pozitionare specifica zonei artistice a unor oameni din cadrul agentiilor. Exista situatii cand agentiile pot fi depasite de volumul de munca sau aglomerate iar in aceste cazuri apeleaza la servicii de creaatie externe.

2.3. Agentia de media

Sunt agetii specializate exclusiv in achizitia de spatii si derularea de campanii publicitare sau anuntarilor. Sarcina derualarii unei campanii electorale este din ce in ce mai complexa din cauza cresterii volumelor vehiculare si a proliferarii canalelor media. Avantajul acestui tip de agentie consta in faptul ca este strict specializata si poate oferi oferi solutii sofisticate si poate obtine reduceri semnificative cu mult mai mari decat o agentie obisnuita, astfel ea poate practica preturi mai mici clientilor.

2.4. Agentii media specializate

Ele au un domeniu de desfasurare cu un anumit suport media. Exemple ar putea fi televiziunea, radiourile, revistele, ziarele.

2.5.Agentii interactive

Au aparut ca urmare a dezvoltarii noilor canale de comunicare in special Internetul, televiziunea de tip interactiv, retelele de baze de date. “cyberagencies” asa cum au fost numite acestea au expertiza in domeniul de tip IT (information technology ) pe care aalte agentii nu le au.

2.6.Agentii interne

Prin agentii interne se intelege departament de publicitate al unei companii. Aacesta poate avea mai multe avantaje. Unul din ele este coordonarea mai buna a activitatii de advertising, al unui control sporit al procesului de comunicare. Un alt avantaj este o cunoastere mai buna a produsului fiind din interior si comisionul care ar fi revenit unei agentii externe revine intregii agentii. Marele dezavantaj este lipsa obiectivitatii reale ca urmare a implicarii emotionale, iar comparativ cu agentia specializata pe acest domeniu personalul agentiei intrne este mai slab pregatit deoarece el mai are si alte obligatii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agentii de Publicitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 398 cuvinte
Nr caractere:
8 556 caractere
Marime:
12.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Sus!