Transportul mărfurilor și logistică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
Introducere 2
Capitolul 1 - Importanța transportului 3
1. Importanţa transportului la nivel microeconomic 3
2. Importanța economică a transporturilor în economie 4
Capitolul 2 - Concepte și delimitări 6
Capitolul 3 - Modurile de transport 7
1.Caracteristicile modurilor de transport 7
2.Analiza comparativă a modurilor de transport 9
3.Transportul intermodal 13
4.Transporturile internaționale 14
Capitolul 4 - Studii de caz 14
Bibliografie 19

Extras din referat:

Introducere

”Sistemul logistic este compus dintr-un ansamblu de activități ocazioante de transferul produselor între nivelurile canalelor de marketing, precum și infrastructura necesară desfășurării acestor activități. Dintre activitățile de distribuție fizică cele mai importante sunt: transportul, stocarea, depozitarea, manipularea, sortarea, preambalarea, condiționarea, expedierea și recepția produselor, distribuția inversă și fluxurile informaționale privind logistica produselor.”

”Transportul mărfurilor este considerat cea mai importantă componentă a mixului logistic, ea deținând de obicei, aproape două treimi din costurile aferente tuturor activităților logistice. Deciziile privitoare la transportul produselor se înscriu pe întregul circuit al acestora și își exercită impactul asupra tuturor activităților din lanțul logistic.”

„Transportul reprezintă, de fapt, prelungirea proceselor de producţie în sfera circulaţiei. Cheltuielile de muncă socială pentru efectuarea transportului măresc valoarea bunurilor economice, atât prin transmiterea valorii mijloacelor folosite, cât şi prin valoarea adăguată acestora, de munca depusă de lucrătorii din transporturi.”

“Transportul este un element important al logisticii. Alegerea transporturilor va influența prețul produselor, performanțele de livrare și condițiile în care se prezintă mărfurile atunci când ajung la destinație – toate aceste elemente putând juca un rol pozitiv sau negativ asupra satisfacerii clientului.”

Principalele părti care participă la tranzacțiile de transport sunt:

• Participanții primarialcătuiți din furnizori de mărfuri (producători, angrosiști, detaliști

și clienții lor). Obiectivul pe care îl urmăresc este deplasarea mărfurilor într-un anumit interval de timp cu un cost redus având în vedere păstrarea calității produselor.

• Transportatorii – ei facilitează distribuția, fluxurile de mărfuri între participanții

primari. Obiectivul îl constituie maximizarea venitului obținut minimizând costurile.

• Guvernul - implicarea guvernului se materializează în reglementarea domeniului,

promovare etc.

• Publicul – cererea de produse la nivel mondial influențează serviciile de transport.

Capitolul 1 -Importanța transportului

1. Importanţa transportului la nivel microeconomic

Toate activitățile omului sunt legate de transport. Semnificația economică poate fi cel mai bine apreciată dacă se urmăresc câteva direcții importante și puternic interconectate. Acestea sunt: transportul și dezvoltarea economică; transportul și producția; transportul și distribuția, transportul și prețurile.

- transportul și dezvoltarea economică: Mai multe elemente de bază sunt necesare pentru

creșterea economică fundamentală. Trei dintre ele sunt: sistemul de transport, o sursa adecvată de energie, un sistem de comunicații corespunzător. Sistemul de transport este parte integrantă a producției și distribuției. Atât producția pe scara largă cât și distribuția de masă sunt necesare pentru dezvoltarea economică. Nici una nu este posibilă fără un transport eficient și relativ ieftin.

- transportul și producția: Rolul său fundamental constă în schimbarea locului sau

amplasării unui bun material. Clasicii economiei au observat că procesul de modificare a locului poate crea valoare și evident un anumit gen de utilitate.Transportul presupune si consumul de timp. Nu este numai consumul timpului cerut de deplasarea bunurilor dar și consumul de timp al bunurilor care se află în stoc.

- transportul și ditribuția: Transportul este de asemenea o parte a distribuției. El creează și

aici utilitate de loc și de timp. Un bun produs are o mică valoare dacă el nu este deplasat la locul unde este dorit, deci deplasarea în spațiu va crea valoare.

- transportul și prețurile: Cunoaștem că transportul înseamnă un anume cost care este

regăsit în valoarea produsului final. Ponderea cheltuielilor cu transportul este variabilă în raport de caracteristicile produsului.Transportul joacă o serie de roluri în cadrul prețului. Unul din cele mai importante este de a asigura stabilitatea prețurilor pe piață. Dacă transportul de lungă distanță nu ar fi disponibil, fiecare piață ar fi dependentă de zona de producție locală pentru

aprovizionarea sa. În condițiile transportului corespunzător accesul bunurilor se poate face pe

distanțe foarte mari. El va permite și altor zone să concureze pe o anume piață.

Importanța transporturilor la nivel microeconomic este evidențiată de factori cum urmează:

- utilitatea de loc – produsele solicitate creează valoare atâta timp cât se află la locul unde trebuie;

- utilitatea de timp – în momentul manifestării cererii pentru un anumit produs, acesta trebuie să fie prezent în momentul potrivit astfel încât să creeze valoare pentru client;

- utilitatea de formă – ce constă în faptul că ajunse la destinaţie produsele trebuie să îndeplinească criteriile de formă cerute de clienţi;

- impactul asupra competitivității – serviciile de transport influenţează capacitatea firmei de a satisface cerinţele clienţilor mai bine decât concurenţii;

- contribuția la costuri și prețuri;

- efectul de pârghie asupra profitului - este un cost direct iar reducerea acestuia poate conduce la creşterea eficienţei firmelor cu profit scăzut;

- impactul asupra altor activități logistice – un bun sistem de transport poate duce la reducerea depozitelor numeroase apropiate de pieţele ţintă, etc.

- influența asupra altor laturi ale activității organizației; ( factorii microeconomic luate din carmen balan cu reformulare mai pun nota de subsol?).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Marfurilor si Logistica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 858 cuvinte
Nr caractere:
33 912 caractere
Marime:
61.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Carmen Bălan
Sus!