Strategii și Tactici de Marketing în Cadrul Firmei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat

Referatul cuprinde noţiuni introductive despre rolul strategiilor , în domeniul politicii de marketing

In cadrul referatului sunt definite coordonatele strategiei de marketing, procesul de strategie a marketingului, metode utilizate în procesul strategic de marketing. Am prezentat , apoi, abordarea strategiei de marketing în cadrul firmei.

In ultima parte a referatului am prezentat concluzii şi propuneri referitore la activitatea strategiei de marketing. La sfârşitul lucrării am adăugat bibliografia aferentă întocmirii referatului.

Cuvinte cheie: procese economice, strategia de marketing. tactica de marketing proces strategic , cerinţele SMART, analiză SWOT, control şi feedback, competenţe-cheie.

NOŢIUNI INTRODUCTIVE

În economia contemporană, a cărei evoluţie este marcată de tendinţele de globalizare a economiei şi pieţelor, performanţele întreprinderii sunt determinate, în măsură crescândă, de adoptarea unei viziuni integratoare asupra modalităţilor de abordare a fenomenelor şi proceselor economice. La un asemenea context general se raportează, în prezent, şi întreprinderile româneşti confruntate cu cerinţele şi exigenţele economiei de piaţă, caracterizate de un pronunţat dinamism şi de concurenţa care, la rândul lor, impun schimbări profunde în mentalitatea şi în metodele proprii de acţiune. Astfel, aceste schimbări sunt greu de conceput fără adoptarea unor strategii de marketing în procesul conducerii. De exemplu, neînţelegerea a ceea ce înseamnă într-adevăr vânzarea şi obiectul ei constituie una dintre cauzele principale ale falimentului în afaceri. De aceea este nevoie de implementarea unor strategii de vânzări care să impună agenţilor economici un nou mod de conduită care presupune, deopotrivă receptivitate faţă de cerinţele societăţii, capacitate înaltă de adaptare la evoluţia cerinţelor şi exigenţelor pieţei, spirit novator, flexibilitate în mecanismul de funcţionare a unităţilor economice, viziune unitară asupra activităţilor desfăşurate şi eficienţă maximă, obţinută ca rezultat al orientării efective a activităţii economice către nevoile reale de consum, către cerinţele pieţei.

COORDONATELE STRATEGIEI DE MARKETING

Strategia de marketing reprezintă funcţia de legătură între obiective şi măsurile care trebuie să asigure realizarea obiectivelor. Aceasta constituie linia generală, orientarea pentru acţiune pe piaţă şi pe termen lung şi regulile pe care întreprinderea îşi propune să le urmeze în domeniul marketingului.

Strategia de marketing urmăreşte ca, în concordanţă cu principiile prin politica de marketing, să fie creat un plan de ansamblu – numit plan strategic de marketing - pentru a coordona şi a face efective orientarea şi eforturile de marketing pe termen lung în vederea atingerii obiectivelor pe piaţă. Ca activitate practică, ea se realizează în anumite condiţii de structură şi mobilitate ale resurselor şi capacităţilor întreprinderii şi ale mediului, pe o perioadă determinată. De aceea, pentru a fi corectă sub aspectul conţinutului, strategia trebuie să aibă în vedere următoarele:

- Existenţa, caracteristicile şi structura mijloacelor de care dispune întreprinderea în privinţa factorilor de marketing.

- Strategia iniţială şi dezvoltării ulterioare să se bazeze pe cunoaşterea factorilor de mediu, pe depistarea sensului şi intensităţii influenţei acestora.

- Modalităţile în care pot fi armonizate resursele şi capacităţile întreprinderii cu forţele dinamice ale mediului pentru utilizarea acestora din urmă ca factori de potenţare a acţiunilor ei pe piaţă sau de surmontare a unor restricţii de mediu sau de limitele întreprinderii.

Tactica de marketing: reprezintă acţiunile, căile şi modalităţile concrete de realizare a strategiei jucând rolul de instrument pentru realizarea şi detalierea acesteia.

Prin tactică se combină elementele mixului de marketing şi acesta este utilizat efectiv în cadrul unor programe concrete, detaliate, cu activităţi pentru executarea cărora se alocă resursele financiare, materiale şi persoanele necesare.

Relaţiile între politică, strategia şi tactica de marketing, între cele trei concepte şi activităţi practice se stabilesc relaţii dinamice , de strânsă interdependenţă şi condiţionare.

Politica de marketing stabileşte obiectivele şi principiile generale care orientează marketingul întreprinderii. Prin obiectivele sale, politica de marketing orientează gândirea şi acţiunea strategică, precedându-le, iar prin intermediul regulilor şi principiilor sale directoare le ghidează, însoţindu-le şi filtrându-le în permanenţă, în acest mod, ea încadrează strategiile şi tacticile, regăsindu-le în acestea.

Obiectivele, principiile şi regulile stabilite de politica de marketing sunt precizate prin strategie, care fixează direcţia pe care trebuie să o urmeze întreprinderea în domeniul marketingului. Direcţia este detaliată, la rândul său, prin acţiuni tactice care sunt incluse într-un program de marketing ale cărui conţinut include activităţile concrete ce trebuie realizate în mod efectiv, resursele necesare pentru executarea lor, perioadele de timp, termenele şi persoanele responsabile. Pe de o parte, strategia condiţionează tacticile, pe de altă parte, pentru a satisface cerinţele strategiei, pot fi puse la punct şi utilizate mai mai multe tactici, concretizate în programe diferite. Acest lucru este posibil şi datorită faptului că strategia este orientată şi pe perioade lungi de timp, pe când tactica este valabilă pe termen scurt, având caracter operativ.

Toate aceste relaţii devin posibile şi datorită deosebirilor existente între strategie si tactică, inventariate mai jos:

Strategia

- Reguli generale, orientată structural;

- Modificată numai cu eforturi şi costuri mari;

- Flexibilitate scăzută;

- Decide întreaga structură a întreprinderii;

- Solicită gândire cuprinzătoare;

- Termen mediu până la lung;

- Decizii originale, pregătite îndelung;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii si Tactici de Marketing in Cadrul Firmei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 222 cuvinte
Nr caractere:
17 476 caractere
Marime:
20.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!