Poziționarea produsului - parfumul BIC

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sa se analizeze cauzele acestui esec comercial avandu-se in vedere, in special, urmatoarele elemente:

a) imaginea celorlate produse comercializate sub marca Bic si compatibilitatea acesteia cu imaginea unui parfum;

b) segmentele de cumparatori potentiali si motivatia acestora;

c) influenta fiecareia dintre componentele mixului asupra imaginii parfumurilor Bic.

d) sa se REDEFINEASCA pozitonarea parfumului Bic si mixul de marketing utilizat pentru lansare astfel incat acesta sa fie un succes comercial.

REZOLVARE:

a). Imaginea celorlalte produse comercializate sub marca Bic si compatibilitatea acesteia cu imaginea unui parfum;

Piata globala a parfumurilor este extrem de competitiva si se afla in continua miscare prin aparitia de noi arome. Se spune ca parfumurile pot schimba starea de spirit a unei persoane si datorita acestui lucru clientii sunt dispusi sa plateasca mai mult decat pentru alte produse de zi cu zi.

Compania BIC si-a castigat notorietatea datorita produselor ieftine si de buna calitate pe care le comercializeaza . Intrarea pe piata parfumurilor trebuia sa schimbe imaginea companiei in ochii clientilor. Cand auzi BIC te gandesti la pixuri sau poate la brichete. Parfumurile sunt produse exclusiviste pentru care clientii sunt dispusi sa plateasca un anumit pret, iar compania a incercat introducerea pe piata a unui produs ieftin ceea ce nu corespunde imaginii pe care o au clientii.

BIC a mers pe ideea ca piata parfumurilor din SUA este in expansiune, dar, si pe caracterul pragmatic al consumatorului american care ar fi trebuit sa prefere un produs bun si ieftin. Cercetarile de piata organizate in tari din Europa nu aveau cum sa arate comportamentul consumatorilor americani si motivatia acestora.

In primul rand, parfumul Bic nu corespunde cu imaginea brandului, avand in vedere ca produsele Bic sunt cunoscute pentru utilitatea lor si pentru pretul foarte scazut. Dar parfumul este un produs mult mai sofisticat si luxos, un produs care cu siguranta nu face parte din universul Bic.

Parfumul Bic nu numai ca nu se potrivea cu imaginea companiei, dar de asemenea nu se incadra in cerintele pietei. Bic a produs un parfum practic, in timp ce consumatorii cauta superficialitate, parfumul era vandut la un pret foarte scazut. De aceea, clientii sunt obisnuiti sa cheltuie mult mai mult pentru aceasta categorie de produse. Bic a creat un parfum cu un ambalaj simplu, in timp ce pe piata se cautau parfumuri cu o imagine sofisticata si frumoasa.

Prin urmare, principala cauza a esecului Bic pe piata americana de parfumuri a fost miza psihologica a pretului : un produs transmite o imagine care este la fel de importanta ca si produsul insusi. El nu trebuie analizat printr-o difuzare in masa, nici cumparat la un pret de nimic.

Referindu-ma la relatia dintre pret si calitate, consider ca pretul mult prea scazut in raport cu concurentii de pe piata a indus cumparatorilor o idee preconceputa de calitate proasta a produsului Bic. Si distributia s-a efectuat defectuos, pentru ca Bic ar fi trebuit sa apeleze la magazinele de cosmetice indeosebi, intrucat, faptul ca un parfum poate fi gasit in orice tutungerie sau in raioanele bazar ale benzinariilor ofera o imagine negativa asupra produsului. Politica de promovare a fost corecta, dar nu suficienta pentru a asigura succesul produsului pentru ca un produs fara caracteristici evidente, fara sa aiba un nume cunoscut (brand), al carui ambalaj nu spune nimic, este greu de popularizat.

Una dintre greşeli a fost decizia de lansa un parfum (produs atât de diferit de cele pe care BIC le deţinea în portofoliu, la acea vreme) sub aceeaşi marcă (asociată îndeosebi cu produsele de papetărie, aparatele de ras sau brichetele).

Parfumul, de fapt, reprezintă mai mult decât un simplu produs, un „accesoriu”, el este o extensie a personalităţii cumpărătorului

Observații:

Pozitionarea_produsului_-_parfumul_BIC

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pozitionarea Produsului - Parfumul BIC.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 858 cuvinte
Nr caractere:
9 988 caractere
Marime:
11.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Andrei Vitu
Sus!