Politica de preț IMCS

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract

Acest articol are ca scop clarificarea conceptului de preț și a politicii de preț ce aparține mixului de marketing cât și a rolului acesteia în cadrul unei firme. Astfel, pe parcursul articolului voi aborda idei precum: costuri și prețuri de marketing, determinarea prețurilor, factorii de influență în stabilirea prețurilor, formarea unui preț pe bază de costuri, prețul și consumatorii și strategiile de preț utilizate. Prin intermediul acestor idei, politica de preț joacă un rol esențial în evoluția unei firme, fiind singurul element al mixului de marketing ce produce venit în urma satisfacerii cerințelor și nevoilor consumatorilor, permițând astfel acoperirea costurilor și obținerea de profit.

Clasificare JEL: M31

Cuvinte cheie: preț, cost, mix de marketing, consumatori, politica de preț

Introducere

Prețul reprezintă unul dintre cei patru P ce alcătuiesc mixul de marketing având capacitatea de a cuantifica valoarea oferită consumatorilor și de a contribui la generarea rezultatelor financiare ale firmei. Toate celelalte elemente ale mixului pot crea valoare pentru consumatori și costuri pentru firmă, însă doar prețul produce venit, permițând acoperirea costurilor și obținerea de profit.

Conținut

Vrânceanu (2006, p.16) consideră că ,,Din perspectiva marketingului, prețul trebuie definit prin raportarea permanentă la valoarea pe care consumatorii o asociază produsului, în funcție de așteptările lor cu privire la acesta. Așteptările consumatorului depind de: percepția asupra unui preț ,,just” (corect), prețurile plătite în trecut, prețurile concurenței și percepția asupra calității.”

Prețul privit din perspectivă de marketing diferă de cel văzut strict economic prin intervenția unor alte variabile economice sau psihologice. Așa cum menționează și Balaure et al. (2003, p.375) ,,Prețul a depășit deja semnificația sa strict economică, în abordările moderne ale prețurilor, în viziunea științei marketingului, adăugându-se valențe psihologice, sociale, psihografice, demografice etc. Toate activitățile de piață au prețul lor, inclusiv, oarecum paradoxal, deciziile eronate. Prețul pare a domina piața și operatorii de marketing, nimeni și nimic neputându-se deroga de la rigorile politicii de preț, fără consecințe negative de rigoare.”

Bibliografie:

1) Balaure, V. (coord.), Adăscăliței, V., Bălan, C., Boboc, Ș., Cătoiu, I., Olteanu, V., Pop, N.A. și Teodorescu, N., 2003. Marketing. Ediția a II-a. București: Editura Uranus.

2) Căruntu, R.C. și Căruntu A.L., 2011. Strategii de prețuri-aspecte, tipuri și caracteristici. Analele Universității ,,Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Seria Economie, [online], 3, pp. 184-188. Disponibil la: <http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.835.3396&rep=rep1&type=pdf> [Accesat la 29.11.2019].

3) Coroi, P., 2017. Politica de promovare și formare a prețului pe piața construcțiilor. Conferința Tehnico-Științifică a Colaboratorilor, Doctoranzilor și Studenților, Universitatea Tehnică a Moldovei,[online], 2, pp. 244-247. Disponibil la: <http://81.180.74.21/bitstream/handle/5014/584/Conf_UTM_2017_II_pg244-247.pdf?sequence=1&isAllowed=y> [Accesat la 29.11.2019].

4) Flităr, M.P., 2002. Elemente de marketing. Vol. II. București: Editura Națională.

5) Goldbach, D., 2015. Marketing: elemente teoretice, studii de caz, teste. București: Editura Pro Universitaria.

6) Guéguen, N., 2006. Psihologia consumatorului: factorii care ne influențează comportamentul de consum. Iași: Editura Polirom.

7) Marian, V., 2012. Strategii, politici și mișcări de prețuri. Anuarul Institutului de Istorie ,,George Barițiu” din Cluj-Napoca, Series Humanistica, [online], 10, pp. 215-240. Disponibil la: <http://www.humanistica.ro/anuare/2012/Continut/17.Marian.pdf> [Accesat la 29.11.2019].

8) Vrânceanu, D.M., 2006. Politici de preț. București: Editura Uranus.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de pret IMCS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 368 cuvinte
Nr caractere:
7 402 caractere
Marime:
15.47KB (arhivat)
Publicat de:
Andrei Mihai
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
Facultatea de Marketing , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Marketing
Materie:
Marketing
An de studiu:
I
Profesorului:
Prof.univ.dr. Zaharia Razvan
Nota primită:
Nota 10
Sus!