Particularități ale politicii de preț pe piața organizațională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Preţul este una din cele patru variabile clasice ale mixului de marketing, care are cea mai mare influenţă în activitatea întreprinderii în general, a celei de marketing, în mod special, deoarece el afectează nemijlocit şi promt: profitul, volumul vânzărilor, cota de piaţă şi poziţia pe care aceasta o ocupă pe piaţă în complexul economic naţional.

Dintre toate elementele mixului, preţul este variabila cea mai puţin controlabilă de către întreprindere, deoarece nivelul său real se stabileşte pe piaţă în funcţie de o serie de factori obiectivi sau subiectivi pe care ea nu-i poate determina, ci doar influenţa prin cantitatea de produse oferite şi nivelul cheltuielilor de producţie efectuate. Cu toate acestea, este cel mai uşor de influenţat pe termen scurt de către producător – producerea, promovarea şi distribuţia cere mai mult timp şi cheltuială. Pretul este considerat de numerosi cumparatori ca nefiind un element asa de decisiv in decizia de cumparare cum este in cazul bunurilor de larg consum. Factori ca garantiile de livrare, calitatea produselor, serviciile dupa vinzare joaca un rol cel putin echivalent. Pe piata bunurilor productive negocierea preţului este importantă în cadrul negocierilor pentru contract. Cumparatorii si vinzatorii se pun de acord asupra unui pret. Metodele fixarii pretului discutate mai inainte sunt de asemenea utilizate in domeniul industrial. Totusi in marketingul industrial, cererea de oferta sau procedura de adjudecare se caracterizeaza prin importanta jucata de reactiile concurentilor si absenta negocierii din moment ce un pret odata propus si adjudecarea efectuata, nu mai este posibila rediscutarea conditiilor de vinzare. Estimarea sanselor de reusita in functie de reactiile concurentilor necesita utilizarea probabilitatilor. Sunt folosite diferite metode. Ele variaza dupa cum se tine cont de un concurent particular, de caiete de sarcini trecute si cistigate de concurenti sau caiete de sarcini cistigate si pierdute de acestia.

In ceea ce priveste elasticitatea calitate pret pe piata bunurilor productive elasticitatea este de cele mai multe ori inelastica. Acest lucru o dovedeste un studiu realizat pentru produsele SSI bazat pe dimensiunile socio-economice ale consumatorilor din sat Barwal. Brandurile achiziţionate de către consumatori difera "atunci când preţul a fost mai mic" sau "calitatea a fost mai bună" sau "unele caracteristici suplimentare au fost găsite" în produsele SSI. Cimentul Jumbo şi pâinea Realfood au fost cele doua branduri principale achiziţionate de către clienţii preţ-conştient (9 bărbaţi şi 4 femei) care aparţin unor niveluri diferite de învăţământ.

Schimbarea în elementele mix-ului de marketing de catre toate mărcile cauzeza un comportament de consum in tranziţie care fluctueaza în timp. Datorita schimbarilor din interiorul variabilelor mixului de marketing consumatorului poate opta pentru schimbarea brandului , care find influentat de variaţiile de preţ, schimbări de calitate, caracteristicile speciale ale brandului dar si cu alte ocazii / motive .Considerand preţul un evaluator semnificativ pentru stabilirea credibilitatii brandului, s-a constatat ca consumatorii se bazează cel mai mult pe preţ şi pe brand pentru a deduce calitatea produsului. În unele cercetări, caracteristicile produsului suplimentare sunt considerate ca factor determinant important de marketing non-preţ deciziilor brand de consum de comutare.

O alta particularitate a pretului o reprezinta pretul lista. Pe piata bunurilor productive , de regulă întreprinderile obţin în urma negocierilor reduceri importante (pe piaţa publicităţii chiar şi 50%). Exploratorii comportamentului de consum sunt înconjurati de o mare varietate de componente, cum ar fi asumarea de riscuri, inovare,cautare de varietate , cultură, venituri, etc declanşată de diverşi stimuli. Modelul de cumparare a consumatorilor care doresc o "economie de origine" este afectat de venitul lunar, de conştientizare de produse şi cunoştinţe, percepţii, costurile de comutare, şi de luare a deciziilor şi stilul de prelucrare a informaţiilor .

Consumatorii cumpara frecvent un produs, fie în momentul în care este nevoie pentru a cumpara sau de a face cumpărare în vrac cu plata lunara. Promoţiile, cum ar fi reducerile de pret, cantitate suplimentara, cupoane etc pot spori sensibilitatea preţurilor de consum în vrac şi puterea de cumpărare şi au o relaţie pozitivă între satisfacţia cumulativa şi gradul de utilizare a unui serviciu. Servicii postvânzare sunt direct legate de loialitatea clientilor, gura lumii, a primelor, intenţiile de răscumpărare care cresc în alt mod capacitatea lor de a achiziţiona frecvent vrac conform cerinţa lor.

Preţul, unul dintre cei 4P, este un important instrument al marketerilor cu care acestia incearca sa atraga consumatorii in a achiziţiona produsele lor. Marketerii vor adopta diferite strategii de preţ, cum ar fi preţul stiintific, preţul de atracţie, preţul de penetrare pe piaţă, etc pentru a-şi atinge obiectivele de vânzări.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE MARKETING

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitati ale Politicii de Pret pe Piata Organizationala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 489 cuvinte
Nr caractere:
13 957 caractere
Marime:
24.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Bogdan Georgescu
Sus!