Marketingul Religios

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Opinia lui Rossman Marlen L. ca "religia joaca un rol insemnat in modul in care oamenii percep si utilizeaza produsele si serviciile", ne-a facut sa ne intrebam daca introducerea instrumentelor de marketing in Biserica inseamna o desacralizarea a modului ei de a actiona in lume, sau, mai degraba, o forma de adaptare a acesteia la conditiile sociale contemporane. Cert este ca, indiferent daca ne referim la contributia marketingului in organizarea vietii bisericesti, sau la implicarea Bisericii in activitati de marketing, in ambele cazuri este vorba, de fapt, de marketing religios.

Insusirea de catre Biserica a conceptului de marketing religios reprezinta o forma de adaptare a limbajului bisericesc la limbajul economiei moderne. Utilizarea instrumentelor de marketing de catre Biserica se justifica prin faptul ca, in interiorul ei, respectiv intre membrii acesteia, exista un raport de schimb sau tranzactionare. Predica, cateheza, literatura religioasa, obiectele de cult, serviciile religioase in general sunt cateva dintre produsele, tangible products, care pot face obiectul unor tranzactii bisericesti, in schimbul carora unica pretentie a Bisericii este de a castiga credinta in persoana Mantuitorului Iisus Hristos si in invatatura Sa pe toti cei carora li se adreseaza. Pe langa acest argument, care justifica clasificarea "Bisericii ca subiect al marketingului religios", trebuie sa adaugam si necesitatea Bisericii de a beneficia de resurse financiare si de a avea o gestiune economica cu respectarea, implicita, a valorilor crestine.

Factorul determinant care justifica conexiunea dintre marketing si religie il constituie amploarea fenomenului comunicarii. Dezvoltarea tehnicilor de comunicare i-a transformat pe oameni in "consumatori de informatie" si a dus la aparitia unei piete a informatiei, a unui mediu in care sunt promovate oferte si sunt verificate cereri sub forma de informatie. Interesul fata de informatia religioasa, stimulat de circulatia ideilor pe piata informatiilor, apropie marketingul religios de marketingul informativ si de marketingul ideologic, aplicat cu precadere in politica, cultura, armata, economie etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketingul Religios.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 331 cuvinte
Nr caractere:
7 046 caractere
Marime:
10.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
religie, marketing, informatie
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Dorina Tanasescu
Sus!