Marketing Online - Studiu de Caz Facebook

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I.Marketing online .3
I.1. Publicitatea online .3
I.2. Cele mai raspandite metode de publicitate online .4
I.3. Metodele de calcul a platii .5
I.4. Metodele de livrare a publicitatii on-line .6
II. Publicitatea pe Facebook .7
II.1. Cum fonctioneaza publicitatea pe Facebook .7
II.2. Reclame realizate pentru utilizatorii de Facebook .7
II.3. Tipuri de reclame pe Facebbok .8
II.4.Tipuri de informatii distribuite de site-ul facebook pentru promotori .8
II.5. Facebook versus Televiziune .9
II.6. Venituri in 2013 ale companiei Facebook .9
Bibliografie .12

Extras din referat:

I. Marketing online

I.1. Pubilicitatea online

Termenul de marketing este de origine anglo-saxona („to market” care are semnificatia de a cumpara si a vinde, de a desfasura tranzactii pe piata). Originile sale sunt localizate la inceputul secolului XX in Statele Unite ale Americii.

Telefoniei i-au trebuit 40 de ani pentru a ajunge la 50 de milioane de clienti. Internetul a realizat acesta in 4 ani, deoarece tehnologiile digitale asigura canale deosebit de eficente pentru afaceri si tranzactii intre consumatori. Entuziasmul si participarea beneficiilor pe care le putea realiza un site-catalog pentru multe companii acum 4 sau 5 ani par amintiri de demult in comparatie cu capacitatiile tranzactionale si multidimensionale ale majoritatii site-urilor web de astazi. Internetul a parcurs un drum lung intr-un timp foarte scurt, ca instrument al fluxului de afaceri. Dezastrele de proportii ale unor companii cunoscute au subminat uneori practiciile de marketing inovatoare, concentrate pe client si propulsate de tehnologie, ale organizatiilor mari si mici, publice sau private. [„Marketing on-line” Richard Gay, pag 2]

„Internetul este un val de flux. El va matura aproape toate sectoarele industriale, inecandu-i pe cei ce nu vor invata sa inoate in valurile sale”

Bill Gates, presedinte Microsoft [„Marketing on-line” Richard Gay, pag 2]

Odata cu internetul a inflorit si un nou spirit antreprenorial, iar companiile existente au avut nevoie sa isi revizuiasca strategiile de afaceri pentru a concura cu noile tipuri de afaceri aplicate de operatorii de tip nou. Internetul a creat o noua cultura corporativa, alimentat de beneficiile reale sau estimate ale noii tehnologii. Pentru unii vanzatori, ca si pentru unii teoreticeni, modelele si conceptele vechi, cum ar fi mixul de marketing, au devenit demodate si irelevante fata de noul mediu de afaceri, interconectat si fluent.

Internetul a creat un nou set de reguli in multe sensuri, cu o mai mare transparenta: eficenta costurilor, diversificarea optiunilor oferite clientului, schimbarea aliantelor strategice si formarea de noi parteneriate.

Una din definitiile cele mai des folosite ale marketingului, ce pune accentul pe client, ne este oferita de Institutul de Marketing Inregistrat:

„Marketingul este procesul de management care identifica, anticipeaza si ofera ceea ce cere consumatorul, in mod profitabil”

Activitatiile de marketing online trebuie sa fie propulsate de increderea in aceasta filozofie. [„Marketing on-line” Richard Gay, pag 3]

Publicitatea online deasemenea numita si publicitate pe internet, foloseste internetul pentru a livra mesaje de marketing, de promovare a unor bunuri sau servicii catre consumatori. Acesta include marketingul prin e-mail, marketingul prin motoarele de cautare, marketingul prin retelele de socializare, si alte tipuri de marketing care se realizeaza prin bannere web si publicitatea prin intermediul telefoniei mobile si a aplicatiilor mobile.

Ca si alte organizatii mass-media de publicitate, publicitatea online implica frecvent atat un editor, care inregistreaza anunturile in continutul sau online cat si un agent de publicitate care furnizeaza reclamele care urmeaza sa fie afisate pe continutul editorului. Alti participanti potentiali includ agentiile de publicitate, care ajuta la generarea si plasarea anuntului , un server care livreaza tehnologic reclama si statisticile de pe servere si alte societati afiliate care fac independent munca de promovare pentru agentul de publicitate.

Publicitatea online reprezinta o afacere mare si se afla intr-o crestere rapida. In 2011, veniturile din publicitate pe internet din Statele Unite a depasit pe cele din televiziunea prin cablu si au fost aproape sa depasasca veniturile totale din televiziunile prin cablu si satelit la un loc [1]. In 2012 veniturile din publicitatea pe internet din Statele Unite au totalizat 36,57 miliarde de dolari, o crestere de 15,2% fata de 31,74 miliarde de dolari reprezentand veniturile din 2011, publicitatea online fiind utilizata pe scara larga in aproape toate sectoarele de activitate.[1]

I.2. Cele mai raspandite metode de publicitate online sunt urmatoarele:

- Prin email: Primul exemplu larg mediatizat, de publicitate online a fost realizat prin

intermediul postei electronice. Pe 3 mai 1978,un comerciant din DEC (Digital Equipment Corporation), Gary Thuerk, a trimis un email la majoritatea utilizatorilor retelei ARPANET din coasta de vest a americii facand publicitate la expozitia noului model de computer DEC.[2][3]

In ciuda faptului ca aceasta metoda nu prea era acceptata, marketingul prin intermediul postei electronice s-a extins rapid [4] si a fost cunoscut sub denumirea de ’’spam’’.

- Reclame cu banner: Reclamele online cu banner au aparut la inceputurile anilor 1990, cand proprietarii paginilor de internet cautau venituri suplimentare pentru a isi finanta continutul paginilor web. Serviciul comercial online Prodigy a afisat bannere in josul ecranelor pentru a promova produsele Sears.[5] Prima reclama accesibila prin click a fost vanduta de Global Network Navigator in 1993 catre o firma de avocatura din Silicon Valley.[6] In 1994 aceasta publicitate a luat amploare atunci cand Hotwired, componenta online a revistei Wired, au vandut benere catre AT&T si alte companii. Primul anunt AT&T pe HotWired a avut o rata de click-uri de 44%, care insa, in loc sa redirectioneze utilizatorii catre site-ul AT&T i-a redirectionat catre un tur online al celor mai cunoscute sapte muzee de arta din lume.[7][8]

- Prin motoarele de cautare: GoTo.com (redenumit Overture in 2001 si achizitionat de Yahoo in 2003) a creat in 1998 prima licitatie a unui motor de cautare care pe baza cuvintelor cheie introduse de utilizator pentru a cauta ceva pe internet, pe langa rezultatele cautarii erau afisate si reclame.[9] Google a lansat si el un asemenea program numit ’’AdWords’’ in anul 2000 iar in anul 2002 a introdus un sistem de clasare inteligenta care sorteaza reclamele dupa o combinatie de pret al ofertei si in functie de sansele care exista ca utilizatorii sa dea click pe anuntul respectiv.[9]

- In functie de tendintele recente: Mai recent, companiile au incercat sa furnizeze mesajele lor publicitare in continuturi editoriale sau servicii de valoare. Exemplele includ Red Bull Media House care a filmat si transmis online saritura din spatiu a lui Felix Baumgartner, revista online Coca-Cola si aplicatiile gratuite Nike pentru urmarirea performantelor sportive.[8] Agentii de publicitate au imbratisat foarte mult in ultimul timp si fenomenul de socializare online si reclamele prin intermediul telefoanelor mobile, si asta se observa din faptul ca, cheltuielile de publicitate prin intermediul mobilelor au crescut cu 90% in fiecare an din 2010 pana in 2013.[1]

Bibliografie:

• Wikipedia "http://en.wikipedia.org/wiki/Online_advertising". Accesat in 03 decembrie 2013 ora 15:40.

• [1]"IAB internet advertising revenue report: 2012 full year results". PricewaterhouseCoopers, Internet Advertising Bureau. April 2013. Accesat in 12 decembrie 2013 ora 15:41.

• [2] Templeton, Brad (2008). "Reflections on the 25th Anniversary of Spam". Accesat in 14 decembrie 2013 ora 16:30.

• [3] Seabrook, Andrea (3 mai 2008). "At 30, Spam Going Nowhere Soon". Accesat in 14 ianuarie 2014 ora 19:00.

• [4] Denning, Peter J. (1 martie 1982). "ACM President's Letter: Electronic Junk". Communications of the ACM. 25 (3). Association for Computing Machinery.

• [5] Gibson, Mathias (12 iulie 2012). "History of Online Display Advertising". Vantage Local. Accesat in 23 ianuarie 2014 ora 10:22.

• [6] Briggs, Rex; Hollis, Nigel (aprilie 1997). "Advertising on the Web: Is there Response Before Clickthrough? ". Journal of Advertising Research. pp. 33–45.

• [7] Morrissey, Brian (12 aprilie 2013). "How the Banner Ad Was Born". Digiday. 12 februarie 2014 ora 20:22.

• [8] McCambley, Joe (12 februarie 2013). "Stop Selling Ads and Do Something Useful". HBR Blog Network. 15 februarie 2014 ora 19:20.

• [9]Jansen, B.J.; Mullen, T. (2008). "Sponsored search: an overview of the concept, history, and technology". International Journal of Electronic Business.

• [10]Kuckera, Ben (17 April 2013). "Ad-blockers, the games press, and why sexy cosplay galleries lead to better reporting". Penny Arcade Report. 14 februarie 2014 ora 19:30.

• [11]Hu, Yu; Shin, Jiwoong; Tang, Zhulei (September 2012). "Performance-based Pricing Models in Online Advertising: Cost per Click versus Cost per Action". 14 februarie 2013 ora 19:31.

• [12]"comScore and Starcom USA Release Updated 'Natural Born Clickers' Study Showing 50 Percent Drop in Number of U.S. Internet Users Who Click on Display Ads". comScore, Inc. 1 Octombrie 2009. 1 februarie 2014 ora 20:00.

• [13] "https://www.facebook.com/about/ads" . Accesat in 16 februarie 2014 ora 20:30.

• [14] "http://bloomberg.com". Accesat in 28 ianuarie 2014 ora 15:00

• [15] "http://www.business24.ro/facebook/stiri-facebook/facebook-va-difuza-reclame-in-acelasi-mod-precum-o-fac-televiziunile-1533563" . Accesat in in 16 februarie 2014 ora 19:00.

• [16] "http://techcrunch.com/2013/10/30/facebooks-q3-13-beats-with-2-02b-revenue-0-25-eps-with-49-of-ad-revenue-now-mobile" . Reluat in 16 februarie 2014.

Observații:

Universitatea Alma Mater Sibiu

Facultatea de Stiinte Economice, Sociale si Administrative

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing Online - Studiu de Caz Facebook.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 001 cuvinte
Nr caractere:
19 189 caractere
Marime:
158.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!