Marketing Online

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere
2.Piata online a parfumurilor
3.Analiza site-urilor web
4.Bibliografie

Extras din referat:

1.Introducere

Accesibilitatea Web-ului si usurinta cu care poate fi utilizat au fost factori determinanti care au condus la proliferarea resurselor disponibile in Internet. Datorita bogatiei si diversitatii sale informationale,Web-ul a devenit una dintre cele mai utilizate modalitati de informare si cea mai populara dintre ele. In aceste conditii una dintre problemele majore care se impune atentiei utilizatorilor de informatii este cum se poate determina calitatea informatiilor regasite pe Web.

Astfel,, necesitatea evidenta este aceea de a educa utilizatorii pentru a-si dezvolta simtul critic si cunostintele privind criteriile de evaluare a site-urilor.

In aceasta lucrare am decis sa analizez comparativ trei site-uri de comert electonic din domeniul parfumurilor si al produselor cosmetice: www.parfumeriamea.ro, www.parfumuri.pro, www.aoro.ro.

Am ales acest domeniu deoarece,consider ca domeniul parfumurilor caracterizeaza cel mai bine personalitatea atat a barbatilor cat si a femeilor. Cate o poveste pasionanata, cate o istorie exceptionala insoteste crearea fiecarui parfum, iar adesea numele lor devine un simbol inscris ca un eveniment special in istoria lumii si a luxului.

Parfumurile reflecta de multe ori semnificatia unor momente de adoratie, de beatitudine, iar in multe dintre culturile lumii se considera ca arderea lemnului aromat aducea aprecierea si protectia zeilor. Fumul parfumat reprezenta in acest mod o legatura cu divinitatea. Cuvantul “parfum” provine din expresia latineasca “per fummum” si inseamna “prin fum”. Prin analogie, el se mai poate traduce si in sensul de “ceea ce este aprins”, sau “ceea ce aprinde”, simbolizand astfel pasiunea si dragostea, scopul principal pentru care parfumul a fost creat.

Piata parfumurilor din Romania cunoaste o continua transformare de la an la an, sofisticarea cumparatorului determinand acest lucru. Pentru a indeplini dorintele clientilor, companiile aflate pe piata incearca sa surprinda mereu cumparatorul cu produse noi.

In Romania, piata parfumurilor reprezinta 15% din totalul cosmeticelor, fiind cotata la o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.Vanzarile de parfumuri de dama se ridica la peste 11 milioane de dolari, ceea ce inseamna 33% din totalul pietei, in timp ce vanzarile de parfumuri barbatesti au avut vanzari de peste 5 milioane de dolari, si reprezinta 18% din piata. Piata parfumurilor de lux din Romania a ramas mult in urma fata de vecinii bulgari sau ucraineni intrucat aceasta a avut un spatiu limitat de desfacere (numarul mic de magazine de specialitate).

Cei mai multi romani prefera sa foloseasca parfumuri in trend,care poarta pe ele sigla multinationalelor. Reprezentanti mari in Romania sunt ale companiilor Coty sau firme distribuitoare de marci importante cum ar fi Everet, distribuitor al parfumurilor Calvin Klein, Hugo Boss sau Cerutti. La capitolul popularitate insa, un parfum din categoria celor fabricate de multinationale detin suprematia pe piata, cel putin in vanzari.

In timp ce marii creatori de moda lanseaza noi colectii vestimentare, casele de parfumuri nu se lasa mai prejos, inventand noi esente, din ce in ce mai sofisticate.

Un factor important in alegerea pafumului de catre consumatorul roman rezida din urmatoarele caracteristici: varsta, anotimpul si, nu in ultimul rand, de momentul din zi in care este folosit, dimineata sau seara.Cele care imprima o nota feminina sunt parfumurile florale in timp ce parfumurile masculine au la baza esente tari.

Un alt factor care influenteaza decizia de cumparare a consumatorului este concentratia(exista apa de parfum, apa de toaleta,parfum sau esenta de parfum,in sticlute cu diverse gramaje). Succesul vanzarilor de parfumuri deriva clar din calitate, dar un parfum este cumparat si pentru satisfacerea nevoilor emotionale, pentru senzatia de exclusivitate, naturalete si distinctie. Daca ne intrebam cine are un mai mare impact asupra consumatorului, variantele de raspuns ar fi: compania producatoare, cea distribuitoare, calitatea sau, mai nou...personalitatea cu care este el asociat - unele staruri Holywood-iene si-au asociat imaginea unui parfum.

2.Piata online a parfumurilor

Piata parfumurilor a cazut anul trecut cu 30% in volum, potrivit importatorului de produse de toaleta Coty Romania, perioada care a impulsionat vanzarile in industria de profil fiind cea a sarbatorilor de iarna.

In prezent, in perioada 06.01.20140-12.01.2014 pe trafic.ro, portalul de monitorizare a traficului pe Internet, sunt inregistrate un numar de 1.339 site-uri de comert electronic cu un numar de vizitatori de 3.052.237 si un numar de afisari de 28.319.358 ,iar indexul net este de 286.95 in crestere cu19.28% Indexul net reprezinta primul instrument destinat analizei evolutiei Internetului autohton, a fost lansat in in 2006 in premiera pentru Romania si se calculeaza pe baza numarului de afisari ale site-urilor controlate de trafic.ro, se calculeaza saptamanal si lunar. Net index a fost dezvoltat pentru ca proprietarii de site-uri romanesti sa se raporteze la un sistem de referinta unic si obiectiv atunci cand evalueaza performantele site-urilor lor.

Conform sit-ului trafic.ro,principalii 10 competitori ai domeniului de comert electronic sunt: www.ocazii.ro (ocupa un loc fruntas in clasament),urmat de www.shopmania.ro, www.price.ro, www.homeycomb.ro, www.copiaza.com, www.originals.ro, lenjeriipat-outlet.ro, www.mycloset.ro, www.smartbuy.ro, www.germanelectronics.ro

Dintre site-urile analizate de mine, nu am gasit nici unul in topurile site-ului traffic.ro.

Analiza site-urilor alese se va baza pe urmatoarele criterii:

Scopul vizat: Scopul primar al unui website este sa atraga potentiali clienti (oameni cu adevarat interesati de produsele/serviciile dumneavoastra), sa genereze un volum mai mare de vanzari si sa creeze reactii (clienti care va trimit mailuri cerand informatii despre produse/servicii, vizitatori care completeza si va trimit diverse formulare prezente pe site).

- Design: este primul lucru pe care utilizatorul/clientul il observa prima data. De aceea este foarte important ca paginile sa aiba un design cat mai placut, atractiv dar tot odata simplu, sa nu obtureze menirea principal a site-ului. Design-ul poate fi privit prin cateva trasaturi definitorii :

- Estetica: Prin natura lui, omul, este atras de frumos. Drept urmare suntem tentati sa petrecem mai mult timp pe o pagina cu o estetica bogata, atractiva.

Observații:

Universitatea Vasile Alecsandri

Facultatea de Stiinte Economice

Program Masterat Marketing si Comunicare in afaceri

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing Online.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 399 cuvinte
Nr caractere:
14 340 caractere
Marime:
23.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Turcu OVIDIU
Sus!