Marketing - Obiective, principii, mix, strategie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept, marketingul, ce se vehiculeaza cu mare frecventa atat in teorie cat si in practica social-economica.

Marketingul modern este considerat astazi factorul esential al succesului unei organizatii, indispensabil in dezvoltarea sa economico-sociala, solutie miraculoasa ce rezolva problemele acesteia, instrument de baza in atingerea marilor performante, dar si in evitarea riscului.

Trecerea la sistemul economiei de piata se constituie in opinia specialistilor drept singura alternativa a renasterii economice romanesti. Realizarea acestui deziderate genereaza nenumarate intrebari legate de caile si dinamica procesului de tranzitie, de fortele pietei ce se cer antrenate de alternativele posibile de realizat, de metodele si tehnicile ce pot fi folosite.

Pe masura ce mediul economic devine tot mai concurential , concurenta reprezentand o performanta a economiei de piata, alinierea activitatii firmei la cerintele pietei devine o conditie indispensabila pentru supravietuirea si prosperitatea acesteia. O asemenea atitudine cere o schimbare de optica din partea tuturor agentilor economici, indiferent de ramura in care isi desfasoara activitatea.

Paralel este necesar constientizarea purtatorului de cerere (fie el utilizator industrial, fie consumator individual ) asupra rolului sau in luarea deciziilor de cumparare. Acestei schimbari de optica in care centrul de interes se deplaseaza din sfera primatului productiei spre cea a cerintelor consumatorului vine sa-i raspunda conceptia de marketing.

Activitatea de marketing desfasurata de agentul economic urmareste sa satisfaca cerintele efective si potentiale ale consumatorului astfel:

- Intotdeauna productia sa se orienteze in functie de nevoile pe care le exprima consumatorul si nu invers;

- Intreaga activitate a agentului economic sa se orienteze spre consumatorul care cumpara produsul;

- Programele de activitate ale intreprinderii sa se fundamenteze pe cerintele anticipate ale consumatorului;

Obiectivele si principiile sistemului de marketing

Sistemul de marketing creat si aplicat in tarile dezvoltate cu rezultate deosebit de favorabile in ridicarea nivelului de trai se extinde in ultimele decenii si in celelalte tari ale lumii. Experienta arata, ca el influenteaza pe toata lumea dar in moduri diferite, generand astfel si conflicte de interese intre cumparatori, producatori si grupuri publice, a caror depasire se poate face daca sistemul de marketing va reusi sa atinga patru obiective, ce stau la baza principiilor marketingului : maximizarea consumului, a satisfactiei consumatorului, a posibilitatilor de alegere a consumatorului si a calitatii vietii.

1. Maximizarea consumului pare sa constituie dorinta oricarui individ, sensul vietii lui fiind satisfacerea nevoilor materiale si spirituale in tot mai mare masura, iar aceasta se implineste prin consum de bunuri si servicii. Ca urmare, se considera ca rolul activitatii de marketing este sa stimuleze la maximum consumul, ceea ce va conduce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor. Nu trebuie insa uitat ca fericirea nu se rezuma doar la consum mai mare de bunuri si servicii.

2. Maximizarea satisfactiei consumatorului trebuie sa evidentieze latura calitativa a consumului de bunuri si servicii. Evaluarea nivelului de satisfactie pe care o produce bunul sau serviciul oferit consumatorului este dificil de facut intrucat nu exista mijloace de masurare, iar oamenii sunt influentati de o multime de factori subiectivi in aprecierea gradului de satisfacere a necesitatilor lor.

3. Maximizarea posibilitatilor de alegere a consumatorului presupune ca varietatea bunurilor si serviciilor ce ar corespunde dorintelor sale sa fie imensa, ceea ce conduce la marirea costurilor si a preturilor acestora, iar in conditiile veniturilor limitate posibilitatile de cumparare se reduc si nu se mai pot atinge celelalte obiective.

4. Maximizarea calitatii vietii vizeaza nu doar cantitatea, calitatea, disponibilitatea si costul bunurilor materiale si serviciilor, ci si calitatea mediului natural si cultural. Calitatea vietii este insa un concept complex cu acceptiuni diverse si in acelasi timp greu de masurat, dar sigur un obiectiv la care viseaza orice persoana.

Apreciem, ca cele patru obiective, pe care ar trebui sa le indeplineasca sistemul de marketing se afla in stransa interdependenta si ca urmare, se impune abilitate si inteligenta in combinarea efectelor acestora pentru a obtine maximizarea rezultatelor.

Un rol important in acest sens revine functiilor marketingului, care exprima atat scopul orientarii de marketing cat si mijloacele atingerii lui.

Obiectivele activitatii de marketing la nivelul intreprinderii se pot imparti astfel:

Obiective economice:

- Cresterea cifrei de afaceri, cresterea profitului;

- Cresterea sau mentinerea cotei de piata ;

- Cresterea profitului si a ratei profitului;

- Cresterea nivelului investitiilor;

- Reducerea riscului;

Obiective psihologice:

- Imagine favorabila in randul consumatorilor sau imagine de marca sau firma;

- Gradul de cunoastere a produselor intreprinderii;

- Gradul de satisfactie a clientului;

- Fidelizarea clientilor ;

Functiile marketingului

Daca in ceea ce priveste definirea marketingului exista inca o serie de pareri, in ceea ce priveste functiile (Functia desemneaza o grupare de activitati determinate pe baza unui anumit criteriu esential, care ofera posibilitatea intelegerii teoretice a marketingului), pe care acesta le indeplineste, remarcam un consens concretizat in sistematizarea celor patru functii :

1- de investigare a pietei si a necesitatilor de consum

2- de racordare a activitatii agentului economic la dinamica mediului ambiant

3- de satisfacerea in conditii superioare a necesitatilor de consum

4- de maximizare a eficientei economice

Doua din aceste functii sunt considerate fundamentale, deoarece definesc pur si simplu marketingul : este vorba de functia de investigare a mediului economico-social al agentului economic, ca si de functia de racordare a activitatii acestuia la dinamica mediului in general, a pietei in special. Celelalte doua functii sunt considerate ca derivate din primele, desi ele reflecta scopul final al intregii activitati a oricarui agent economic.

1. Functia de investigare a pietei

Investigarea pietei si a necesitatilor de consum, a mediului economico-social in general, constituie functia premisa, prin a carei exercitare se urmareste obtinerea informatiilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing - Obiective, principii, mix, strategie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
8 839 cuvinte
Nr caractere:
48 338 caractere
Marime:
44.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
Economie, marketing, produse, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!