Management și Manageri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pe parcursul anilor s-au elaborat o serie largă de definiţii pentru management în funcţie de domeniul la care se referă sau de obiectivele urmărite. Însă din toate definiţiile putem observa cu uşurinţă că acest concept, de management, aşa cum susţinea Ralph Stogdill „ constituie un fenomen prea complex şi prea variabil pentru a fi strâns într-o definiţie oarecare”.

În general, lucrările de specialitate, prezintă managementul ca fiind un mod de a conduce şi de a gestiona raţional , de a organiza activităţi, de a stabili scopuri şi obiective, de a construi strategii, de a folosi cu eficienţă resursele umane, materiale, financiare, informaţionale şi timpul.

Sintetizând aceste informaţii am putea spune că managementul poate fi văzut din mai multe sensuri:

• managementul, ca ştiinţă, reprezintă un ansamblu de elemente: concepte, principii, metode şi tehnici prin care se explică în mod sistematic fenomenele şi procesele care au loc la nivelul de conducere al organizaţiilor şi se stabilesc principiile şi metodele conducerii lor ştiinţifice.

• managementul poate fi privit şi ca o artă datorită măiestriei şi talentului de a aplica metodele şi tehnicile ştiinţifice de conducere în concordanţă cu cerinţele reale ale diferitelor situaţii.

• managementul este o stare de spirit care se manifestă printr-un anumit fel de a vedea, de a vrea, de a accepta progresul

• managementul este o profesie în cadrul căreia persoanele specializate în tehnicile manageriale sunt abilitate să ofere soluţii multiple pentru problemele complexe ce apar în cadrul activităţilor de realizare a obiectivelor. Managerii profesionişti oferă consulting, întocmesc planuri, studii, proiecte şi propun soluţii.

• managementul se referă şi la funcţiile de conducere ce presupun şi atribuţii de previziune, organizare, comandă, antrenare şi control - evaluare pentru managerii care le execută.

Având în vedere complexitatea conceptului de management Henry Mintzberg prezintă cele 10 roluri specifice pe care le grupează în trei categorii corespunzătoare domeniilor:

1) roluri de reprezentare, leader şi contactor de persoane, ce se înscriu în domeniul interpersonal

2) roluri de coordonare, control, evaluare şi purtător de cuvânt, ce se referă la domeniul informaţional

3) roluri de întreprinzători, factori de decizie, alocatori de resurse şi negociatori, ce aparţin domeniului decizional

La acest ultim domeniu, Cyntia Panett şi Alan Lan au mai inclus încă un rol şi anume acela de expert tehnic. O cercetare de teren efectuată în SUA în 1985 de către cei doi specialişti, la care au răspuns 448 manageri din întreprinderi private şi publice, a condus la definirea şi ierarhizarea rolurilor managerilor astfel:

1. alocatori de resurse

2. reprezentanţi

3. filtre de informaţii

4. factori de decizie

5. întreprinzători

6. coordonare-control

7. experţi tehnici

8. contactori de persoane

9. purtători de cuvânt

10. negociatori

Referitor la calităţile, cunoştinţele şi aptitudinile managerilor s-a evidenţiat faptul că cele mai importante se referă la latura umană a managementului având în vedere elemente cum ar fi comunicarea verbală şi în scris, flexibilitatea comportamentală, aptitudinea de a-i asculta pe ceilalţi şi stăpânirea de sine în condiţii de stres. Pe plan secund se situează atribuţiile conceptuale, urmate de cele tehnice, ultimele fiind cele politice.

Pentru o conducere eficientă şi profitabilă un manager trebuie să fie înzestrat cu unele din cele mai complexe atribuţii. Orice bun manager ar trebui să atragă cât mai mulţi colaboratori pentru a realiza obiectivele propuse, să aleagă soluţiile care să îmbunătăţească şi să dezvolte activitatea firmei, să aibă spirit de previziune, să fie orientat spre viitor, să găsească soluţii la cele mai complexe probleme, să fie inovator, să îşi asume riscurile în mod responsabil, să aducă câştig (profit) firmei.

Toate aceste atribute ajută managerul să îşi ducă la bun sfârşit activitatea şi să îşi îndeplinească obiectivele: obţinerea celor mai bune rezultate cu cel mai mic consum posibil de resurse, în cel mai scurt timp.

Observații:

facultatea de marketing

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management si Manageri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 680 cuvinte
Nr caractere:
9 230 caractere
Marime:
13.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!