Internaționalizarea Jolidon pe piața Belgiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prezentarea firmei

S.C. Jolidon Import- Export are ca obiect de activitate producerea şi comercializarea lenjeriei intime şi a costumelor de baie. S-a înfiinţat în anul 1993 la Cluj- Napoca, conform H.G. 2122 / 1993 şi a fost înmatriculată în Registrul Comerţului din jud. Cluj, codul fiscal nr. 1899289. Firma a fost constituită cu capital integral privat.

La înfiinţare, firma a avut un capital de 243 mil lei. La sediul firmei din Cluj-Napoca, Str.Cojocnei, nr. 93,cod 3400, tel. 06441390, fax 06447869, se află si unitatea de producţie, depozitele si birourile .Pagina web : www jolidon.ro

Pe piaţa românească de după ’89, Gabriel Cârlig a identificat doua feluri de produse necesare, dar puţin prezente – lenjeria şi costumele de baie – şi a început o mică afacere în 1993. Lenjeria şi costumele de baie produse de Jolidon au ajuns să fie exportate în întreaga lume. Creşterea exporturilor a determinat startul investiţiilor în afara ţării: Jolidon Ungaria la Budapesta, în 2000, Jolidon Italia la Milano, în 2001, Jolidon Franţa la Paris, în 2003, şi la Lyon, în 2005.

Consolidarea Jolidon s-a realizat prin preluarea în 2004 a pachetului majoritar de acţiuni Argos, principalul concurent pe piaţa românească, şi prin achiziţionarea mai multor branduri de lenjerie. În decembrie 2006, grupul Jolidon a cumpărat brandul românesc Falla, iar la începutul lui 2007, două branduri italieneşti, Infiore şi Chiaro di Luna.

Grupul şi-a extins activitatea în ultimii ani şi în domeniul investiţiilor financiare, fiind acţionar majoritar al Interdealer Capital Invest. Jolidon a intrat şi pe piaţa imobiliară, prin achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei Cetatea Suceava. În februarie 2007, Jolidon a preluat şi agenţia de publicitate Bad Cat. Astăzi, grupul Jolidon este un nume de referinţă în economia românească, fapt ce a determinat câstigarea în noiembrie 2006 a trofeului Superbrands la categoria textile-fashion.

Timp de zece ani, Jolidon a fost o prezenţă internatională bine cunoscută, lansându-şi colecţiile cu prilejul celor mai prestigioase saloane mondiale în domeniu, SIL Paris şi Lyon Mode City. În februarie 2006, consacrarea Jolidon a venit prin obţinerea unuia dintre cele trei premii de excelenţă la Salonul Internaţional de Lenjerie de la Paris.

Producatorul clujean Jolidon a înregistrat în anul 2008 o cifră de afaceri de 30,7 milioane de euro, potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii companiei înainte de încheierea exerciţiului financiar, în creştere cu 20% faţă de 2007.

Jolidon deţine în prezent nouă mărci de lenjerie şi două marci de textile pret-a-porter, printre branduri numarându-se Infiore, Chiaro di Luna, Jolidon Clandestine sau brandul Prelude, poziţionat pe segmentul de lux.

2. Analiza mediului intern

Macromediul:

a) Mediul economic.

S.C. Jolidon Import Export este influenţată de urmatorele aspecte ce ţin de mediul economic:

-scăderea puterii de cumpărare ca urmare a crizei economice din aceasta perioadă;

-concurenţa care va comercializa produse la preţuri mai mici;

-rata şomajului destul de mare.

b) Mediul demografic

Produsele Jolidon sunt prezente în cele mai mari centre comerciale atât din ţară cât şi peste hotare, iar consumatorii se aşteaptă să găsească aici un sortiment mai larg de produse care să satisfacă mai multe gusturi şi nevoi.

Micromediul:

Componentele micromediului unei companii sunt: clienţii, furnizorii, concurenţa, organismele publice, prestatorii de servicii, furnizorii de forţa de muncă.

a) Clienţii - cererea

Cererea de lenjerie intima s-a aflat pe un trend ascendent în ultimii ani şi acest lucru se explica prin: creşterea nivelului de trai, nivelul de informare ridicat, influenţa grupurilor de referinţă, nivelul de educaţie ridicat. De asemenea cercetările arată că oamenii încep să fie interesaţi de calitate, de mărci şi performanţă, şi nu mai acceptă produse “no name".

b) Concurenţa:

Principalii concurenţi ai firmei Jolidon sunt:

-ID Sarrieri;

-Triumph;

-Palmers;

-Felina;

-Pogany;

-Bolero.

c)Furnizorii de materii prime:

-Nova textil bumbac (Piteşti): bumbac, elastic lenjerie intimă, bureţi pentru sutiene, dantelă, satin,etc.

-Fia (Franţa): pietre preţioase, semipreţioase.

d) Prestatorii de servicii:

- agenţii de publicitate;

- BCR şi BT.

3. Pozitionarea pe piata interna

Jolidon, o transnaţională care crează şi produce în UE, se poate spune, fără nici o îndoială, că reprezintă, în acest moment, un brand global, recunoscut şi apreciat pe plan internaţional. Chiar dacă Jolidon acţionează pe pieţe pe tot globul,fiecare având specificitatea ei, statutul de prim jucător pe piaţa europenă determină concentrarea eforturilor în direcţia consolidării poziţiei de exponent al lenjeriei europene.

Potrivit studiului Interbrand, Brandient şi D&D Reserch publicat în Business Week în decembrie 2008, Jolidon se află pe locul 39 între brandurile lansate şi dezvoltate în România.

Jolidon rămâne cel mai bine vândut brand, contribuind cu 70% la businessul grupului.

4. Produse

Gama colecţiilor produse de Jolidon este vastă, acoperind cerinţele diverselor categorii de clienţi, atât în domeniul lenjeriei cât şi al costumelor de baie. Prin coloristică şi modele, colecţiile se înscriu în tendinţele internaţionale, contribuind hotărâtor la stabilirea tendinţelor în moda românească.

Jolidon are o gamă larga de produse: lenjerie intimă şi costume de baie pentru femei, bărbaţi şi copii.

Prin varietatea produselor, Jolidon Men reflectă importanţa care o dă aspectului său. Gama Jolidon Men este modernă, puternică, plină de sex-appeal şi dornică să stea în afara mulţimii.

Observații:

Academia de Studii Economice

Bucuresti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Internationalizarea Jolidon pe Piata Belgiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 308 cuvinte
Nr caractere:
19 152 caractere
Marime:
23.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!