Consumatorul în Mediul Online și Publicitatea pe Internet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dezvoltarea exponenţială pe care mediul online a cunoscut-o în ultimele două decade a condus la apariţia unui nou model de consumator, cu alte nevoi decât cele cunoscute, pe care teoria economică clasică pune accentul. Acest consumator,poate fi denumit, într-un cadru generic, consumator digital (aici fiind incluşi consumatorii de ştiri online, de media online, de reţele de socializare, dar şi cei ce folosesc diverse site-uri pentru licitaţii online şi magazine virtuale, precum şi consumatori ai tehnologiei care facilitează accesul la mediul digital). Vechea ordine industrială a fost înlocuită de o economie bazată pe informatică şi pe reţele de calculatoare. Aceasta se caracterizează prin dinamism, inovaţii şi este condusă de schimbări.

Vechiul consumator, consumatorul tradiţional, are un stil de viaţă bine definit, optează spre anumite mărci şi poate fi caracterizat prin constanţă. Noul consumator, consumatorul digital are o atracţie către explorarea noilor posibilităţi şi tehnologii, fiind dispus oricând să încerce altceva decât opţiunile cu care deja este familiarizat. Putem spune despre acesta că nu este un consumator statornic.

Astfel, consumatorul conectat poate naviga pe un teritoriu mult mai extins, dar folosind produsele aceleaşi companii. Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă reţeaua de socializare Facebook.

În mediul on-line, comerţul electronic (e-commerce) este un fenomen care capătă amploare din ce în ce mai mare. În felul acesta, pentru a acoperi o parte signifiantă din cerinţele consumatorilor, companiile trebuie să se plieze pe acest nou sistem de vânzare. Consumatorii acestor vremuri, foarte mulţi dintre ei utilizatori de Internet, caută să îşi reducă anumite costuri prin achiziţionarea anumitor produse din mediul on-line. S-a constat faptul că utilizatorii mediului virtual din România au o atitudine în general pozitivă faţă de cumpărăturile pe Internet (67% dintre subiecţi).În prezent, peste 80% din cei care folosesc internetul, au cumpărat cel puţin o dată prin intermediul unui site de profil. Motivul principal pentru care oamenii preferă să cumpere online este timpul economisit.

Factorii care ar putea încuraja e-commerce-ul, sunt:

• O situaţie materială mai bună;

• Preţuri mai mici;

• Oferte speciale.

Posibilitățile de acces ale consumatorilor la informații, precum și gradul de interes pe care îl manifestă, sunt variabile pe baza cărora se disting:

• utilizatorii reali, adică grupuri sau persoane individuale din rândul consumatorilor de informații care știu unde să găsească informația și o folosesc în mod real;

• utilizatorii potențiali, grupuri sau indivizi din comunitatea consumatorilor de informații care sunt interesați de informație dar nu știu unde să o găsească și, în consecință, nu o utilizează;

• utilizatorii estimați, grupuri sau indivizi din comunitatea consumatorilor de informații care sunt interesați de informație, știu unde să o găsească dar nu o utilizează;

• non-utilizatorii, excluși din circuitele informaționale din motive de ordin economic, politic sau social.

În afară de faptul că este limitativă, această repartiție permite constatarea că nu există frontiere distincte între categorii. O clasificare mai realistă a utilizatorilor este cea în funcție de orientarea pe care oau pe Internet, de programul folosit și activitatea depusă.

• surferul ocazional, cel ce „ajunge” la Internet destul de rar și de obicei de la un prieten sau de la un Internet Café, care urmărește în primul rând satisfacerea curiozității (a auzit, a citit sau a văzut la televizor că pe site-ul X poate găsi ceva ce-l interesează);

• surferul pasionat, care accesează Internetul des și și-a creat deja o listă de locații de unde își strânge informații (știri, noutăți) din domenii care-l interesează, îl ajuta în muncă sau în dezvoltarea propriei persoane;

• surferul direct, care este mult timp în contact cu Internetul și urmărește să afle informații dintr-unul, maxim două domenii (muzică, filme și oferte gratuite).

Internetul le-a oferit noi posibilități atât consumatorilor, cât și producătorilor. Înainte, compania era cea care-l vâna pe consumator; acum, consumatorul este vânătorul. Consumatorul informează compania cu privire la nevoile sale, propune prețul pe care-l va plăti, stabilește modul de livrare a mărfurilor și hotărăște dacă-i dă voie firmei să-i trimită informații și mesaje publicitare. Consumatorii din întreaga lume fac cunoștință cu noi stiluri de viață și consum și-și doresc multe dintre lucrurile pe care le văd. De asemenea, cumpărătorii sunt mai bine informați cu privire la oferta concurenților, mai interesați de preț și mai pretențioși ca în trecut. Puterea a trecut din mâinile producătorilor în cele ale consumatorilor, care pot spune acum ce-și doresc: produse și servicii, prețuri, canale de distribuție și chiar reclame și acțiuni promoționale individualizate.

Observații:

Universitatea de Vest din Timișoara

Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor

Marketing și Managementul vânzărilor

Anul I

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consumatorul in Mediul Online si Publicitatea pe Internet.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 181 cuvinte
Nr caractere:
22 942 caractere
Marime:
38.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!