Conceptul de Cultură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

În prezent asistăm la schimbări importante în mediul de afaceri în care acţionează companiile, atât pe plan intern, cât şi internaţional. Aceste schimbări sunt determinate de dezvoltarea economică a ţărilor, de progresul tehnologic, de impactul dezvoltării şi diversificării comunicaţiilor de orice tip, de o libertate mai mare a mişcării bunurilor, serviciilor, capitalurilor, informaţiilor.

Conceptul modern de marketing porneşte de la premisa că orice activitate economică trebuie îndreptată în direcţia satisfacerii cerinţelor, efective şi potenţiale, ale consumatorilor, cu maximum de eficienţă. Orice companie trebuie să pună în centrul preocupărilor sale cunoaşterea şi anticiparea cerinţelor pieţei, pentru adaptarea activităţilor sale în scopul satisfacerii cerinţelor consumatorilor.

Astăzi consumatorii îşi modifică comportamentele de consum şi achiziţie a bunurilor şi serviciilor, ca urmare a existenţei unei oferte mai diversificate în cadrul pieţei şi a influenţei anumitor factori, cum este cultura, asupra comportamentului acestora. Consumatorii sunt mai bine informaţi, au învăţat să facă comparaţii între ofertele existente pe piaţă şi caută informaţii detaliate despre produse, mărci, fiind conduşi de nevoia tot mai mare de achiziţie şi consum a unor bunuri tot mai superioare calitativ, unice, care să le satisfacă nevoile tot mai mari şi într-o măsură cât mai completă.

Companiile care activează şi pe pieţele internaţionale trebuie să devină conştiente de importanţa culturii din care consumatorii fac parte, de influenţa factorilor culturali asupra comportamentului acestora. Strategiile de marketing trebuie concepute şi utilizate în funcţie de segmentele de consumatori existente pe piaţă, segmente formate, luând în considerare şi variabilele culturale de segmentare. Astfel, pentru a avea succes pe pieţele internaţionale, companiile trebuie să conceapă oferte sau să-şi adapteze oferta lor la valorile existente într-o anumită cultură, la tradiţiile, obiceiurile existente, la particularităţile descoperite în comportamentul de consum al clienţilor din cadrul pieţei.

Conceptul de cultură

Cultura este o noţiune ce include cunoştinţele, convingerile, arta, obiceiurile, tradiţiile şi alte elemente deţinute de o persoană ca membru al unei societăţi. Conceptul de cultură include orice element ce influenţează procesele de gândire şi comportamentul unui individ. Natura culturii influenţează comportamentul membrilor aceleiaşi societăţi.

În termeni simpli, cultura are o funcţie adaptivă, ce îl ajută pe individ să se adapteze la mediul înconjurător. O parte importantă a culturii derivă din influenţa pe care aceasta o exercită asupra percepţiilor, atitudinilor şi valorilor personale. Procesul de luare a deciziei de către indivizi este influenţat în mare măsură de cultura din care aceştia fac parte.

Cultura reprezintă un set complex de valori, idei, atitudini şi alte simboluri create de om, care modelează comportamentul uman şi care se transmit de la o generaţie la alta. Prin urmare, cultura oferă mijloacele şi metodele de adaptare la mediu, ce sunt împărtăşite de un grup mare de indivizi şi sunt apoi transmise de la o generaţie la alta.

Se poate afirma că există tot atâtea sensuri ale culturii câţi oameni care folosesc termenul. Cu alte cuvinte, noţiunea “are semnificaţii diferite pentru fiecare individ”, datorită complexităţii sale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de Cultura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 321 cuvinte
Nr caractere:
29 477 caractere
Marime:
31.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!