Cercetare de Marketing

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cercetare de marketing

Tema cercetării poate fi formulată astfel:”Atitudini, preferințe şi dorinţe de cumpărare ale populaţiei din Iaşi în cazul produsului umbrela care urmează a fi lansat pe piață”.

Cercetarea de marketing privind lansarea unei umbrele se realizează în vederea aducerii unor schimbări la nivelul produsului, al principalelor avantaje urmărite de consumatori şi pentru a estima modul în care este percepută o umbrelă.

Scopul principal devine acela al descoperirii ce anume trebuie încurajat, ce anume lipseşte pe piaţă acestora şi crearea produslui potrivit nevoilor și cererii pe piața umbrelelor. În acest scop cercetarea efectuată se arondează colectării de informaţii sau documentării în privinţa preferinţelor oamenilor referitor la umbrelă. Culegerea datelor este necesară fundamentării deciziei de lansare a umbrelei noastre.

Planul cercetării pe care l-am efectuat s-a realizat în vederea rezolvării problemei de cercetare, a identificării atitudinii, opiniilor şi comportamentului consumatorilor actuali de umbrele, dar și a celor potențiali, precum şi despre starea şi evoluţia mediului. Aceste informaţii sunt absolut necesare pentru a concepe şi realiza planul şi strategia de marketing.

1. Problema decizională

Problema identificată de noi este necunoașterea consumatorilor, a dorințelor acestora în materie de umbrelă și a preferințelor acestora referitor la caracteristicile produsului. Estimarea cererii este principala problemă de cercetare care trebuie rezolvată.

Modul dobândirii informaţiilor de marketing este reprezentat pe mixul de marketing, prin folosirea acestor instrumente în lansarea și existența pe piață a umbrelelor nou create de societatea noastră. Prin intermediul cercetării vom obține informații pe baza cărora vom lua deciziile cu privire la caracteristicile umbrelelor, la prețul acestora și la modul în care le vom distribui.

2. Obiectivele cercetării

Obiectivele urmărite de noi în realizarea cercetării s-au axat pe mixul de marketing. Pricipalele obiective ale produsului nostru sunt:

• Care sunt principalele motive pentru care cumpărătorii utilizează o umbrelă;

• Care este preţul mediu pe care cumprătorii ar fi dispuşi să îl plătească pentru produs;

• Un alt obiectiv se referă la plasarea produsului nostru: determinarea locaţiilor de distribuire ale produsului, adică a locului de unde ei cumpară;

• Un ultim obiectiv se referă la determinarea mijloacelor mass-media preferate de către cumpărători pentru a încuraja promovarea;

3. Metoda de cercetare

Metoda de cercetare aleasă este sondajul, fiind cea mai utilizată metodă de obţinere a datelor. Aceasta determină aflarea într-o manieră scrisă și sub formă de cifre, comportamente, motive, atitudini, preferinţe sau opinii ale unor persoane ce prezintă interes pentru cercetare și implicit pentru lansarea umbrelei.

Sondajul nostru presupune existenţa unui chestionar ca şi instrument de lucru şi a unui eşantion reprezentativ pentru populaţia avută în vedere. Componenţii eşantionului au fost contactaţi direct, prin telefon, la domiciliu sau stradal. Chestionarea s-a realizat selectând persoanele ţintă, cărora produsul nostru se putea adresa, determinând prin eşantionare tipul de persoane cărora produsul s-ar potrivi.

Unitatea de eşantion reprezentativă în cadrul chestionarului nostru este persoana cu rol de sursă de informare. Chestionaţii sunt elevi și studenți, potenţiali clienţi ai produsului nostru, posibili clienţi ai pieţei ţintă.

Populația vizată sau eșantionul extras este format din 40 de persoane, elevi, sudenţi, de ambele sexe, din mediul urban, cu o vârstă medie cuprinsă între 15-25 de ani.

Chestionar

Bună ziua! Dorim să realizăm un studiu de piață referitor la utilizatorii umbrelelor și preferințele lor. Părerea dumneavoastră este importantă pentru noi, de aceea vă rugăm să completați următorul chestionar:

1.În momentul actual folosiți umbrela?

[ ] Da [ ] Nu

Dacă răspunsul este NU, precizați motivele pentru care nu dețineți sau cu ce o înlocuiți și mergeți la întrebarea numărul 9.

2.Sunteți în pas cu starea vremii?

[ ] Da [ ] Nu

3.Ați achiziționa o umbrelă cu termometru și busolă?

[ ] Da [ ] Nu

Dacă răspunsul este NU, precizați care sunt motivele care v-ar determina să nu cumpărați și mergeți la întrebarea cu numărul 9.

4.De unde ați cumpăra o umbrela?

[ ] Hipermarket

[ ] Magazin specializat

[ ] Supermarket

[ ] Internet

[ ] Altele

5.Cat ați fi dispuși să plătiti pentru o umbrelă?

[ ] Sub 15 lei

[ ] 15-20 lei

[ ] 21-30 lei

[ ] Peste 30 lei

Avantaje căutate Număr Puncte

Culoare

Design

Preț

Calitate

6. Împărțiți 100 de puncte pentru următoarele avantaje

Pot fi introduse doar numere de la 0 la 100 fără caractere alfabetice sau semne de punctuație. Suma lor trebuie să fie 100.

7.Care sunt motivele pentru care ați achizitiona o umbrelă?

[ ] Pentru a vă proteja de razele soarelui

[ ] Pentru a vă proteja de ploaie

[ ] Pentru design

[ ] Pentru orientare(in călătorii)

[ ] Pentru a vedea temperatura de afară.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetare de Marketing.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 213 cuvinte
Nr caractere:
12 144 caractere
Marime:
55.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!