Bursa de mărfuri și valori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu privire la bursa, literatura de specialitate semnaleaza definitii numeroase, care contin elemente comune, cat si multe deosebiri. In acest sens va prezentam cateva dintre acestea : In acest caz negocierile bursiere se refera la valori care au fost deja puse in circulatie. Existenta unei piete organizata ofera un nivel superior de lichididate in raport cu negocierile private. Existenta pietei secundare permite stabilirea unui pret (curs sau cotatie) prin care se asigura confruntarea cererii cu oferta si, totodata, finantarea societatilor cotate, atunci cand acestea procedeaza la o majorare de capital social. Bursa este, de asemenea, un cadru bine adaptat la restructurarea intreprinderilor care pot prin concesionarea pachetului de actiuni de control, prin fuziune, prin oferta publica de cumparare sau de schimb- sa-si modifice elementele esentialeale patrimoniului sau ale conducerii.

b) Bursa de valori este rezervata operatiunilor cu valori mobiliare sau titlurilor de bursa adica tranzactiilor cu titlu la puratator sau nominative (obligatiuni, actiuni etc.

emise de societatile comerciale, de stat.

Bursa este simultan piata valorilor mobiliare si locul de intalnire a intermediarilor insarcinati cu operatiuni de vanzare sau de cumparare a acestor titluri, si al caror monopol il detine societatea bursiera.

(Martin Lucien-Banques et burses 1991) c) Bursele de valori sunt piete oficiale unde se negaciaza valori mobiliare : actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur etc.

(Peyrard Josette- La bourse -Paris 1996) d) Bursa de valori este piata secundara, publica si reglementata, pentru valori mobiliare inscrise la cota sa (Defosse Gaston- La Bourse de valeurs 1992) e) Bursa de valori este o institutie cu personalitate juridica, care asigura publicului, prin activitatea intermediarilor, autorizatii, sisteme, mecanisme si proceduri adecvate pentru efectuarea tranzactiilor cu valori mobiliare si care constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare admise la cota, oferind economiilor investite in ele garantia morala si securitatea financiara prin masurarea continua a lichiditatii respectivelor valori mobiliare (legea privind Valorile mobiliare si bursele de valori Nr. 52/1994- M. O. 210/ 11. 08. 1994). f) Bursa de valori este piata oficial oraganizata pe care se efectueaza in mod public negocieri cu valori mobiliare a caror cotare este asigurata in mod cotidian (Encyclopedia Universalis- Paris 1984). g) Bursa este o institutie unde se negociaza hartii de valori si valute straine sau unde se desfasoara tranzactii cu marfuri (Dictionarul explicativ al limbii romane-Ed. Academiei 1975). Avand in vedere conceptiile prezentate mai sus, putem spune ca : -Bursa este o componenta principala a pietei financiare secundare, este o piata organizata, publica, avand menirea de a fi un loc al tranzactiilor pentru vanzarea si cumpararea de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur, valute, optiuni sau indici ...

Bibliografie:

1.Anghelache Gabriela - "Piete de capital si tranzactii bursiere"

Editura Didactica si Pedagogica -Bucuresti -1997

2.Ciolanu Gheorghe - "Bursele de valori si tranzactiile la bursa"

Editura economica -Bucuresti -1997

3.Micu Bogdan Ghilic - "Bursa de valori"

Editura economica -Bucuresti -1997

4. Popa Ioan - "Bursa" vol. I-II -Colectia Bursa, Bucuresti 1993, 1994

5. xxxx -Legea privind Valorile mobiliare si bursele de valori

nr. 52/7.07.1994 -Monitorul Oficial nr. 210/11.08.1994

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa De Marfuri Si Valori
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
20 639 cuvinte
Nr caractere:
121 948 caractere
Marime:
69.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
bursa, marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!