Baze de Date în Marketing

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Conceptul de bază de date a apărut în 1969, urmărindu-se crearea unui fişier de descriere globală a datelor, prin care să se asigure independenţa programelor faţă de date.

Accesul utilizatorilor la baza de date se realizează prin acest fişier, care conţine colecţiile de date şi legăturile dintre acestea. Baza de date înseamnă una sau mai multe colecţii de date, aflate în interdependenţă, împreună cu descrierea datelor şi a relaţiilor dintre ele, creată pentru un anumit scop. Analiza bazelor de date privind clienţii şi previziunile de piaţă redă imaginea completă a relaţiilor dintre organizaţie şi clienţii ei. Aceasta poate ajuta o firmă să-şi înţeleagă mai bine clienţii, să segmenteze masa de consumatori şi să adapteze mai bine oferta de produse sau servicii la cerinţele pieţei.

2.Prezentarea organizaţiei

Societatea Comercială Centrul Teritorial de Calcul Electronic S.A. este o societate pe acţiuni cu sediul social în Piatra-Neamt,, B-ul Decebal nr. 32. Deţine o reprezentanţă în Bucureşti. Societatea are tradiţie în domeniul software şi relaţii de lungă durată cu clienţii.

Deţine un număr de peste 6000 de beneficiari: instituţii publice şi de stat, ministere, societăţi comerciale, societăţi cu capital mixt şi străin, bănci, birouri de avocatură şi de consultanţă, camere de comerţ, consilii judeţene şi locale, firme de consultanţă şi audit etc. Printre aceştia se numără: Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii, Inspecţia Muncii, Casa Naţională de Pensii, SC Romtelecom SA, BRD-Groupe Societe Generale, Compania Naţională Poşta României.

Ca o dovadă a experienţei acumúlate timp de peste 16 ani, şi a competenţelor pe care le deţine, CTCE S.A. a fost selectată pentru transpunerea în format electronic a colecţiei de monitoare oficiale şi realizarea unei aplicaţii de consultare online de catre Regia Autonomă Monitorul Oficial, instituţie a statului responsabilă cu editarea şi publicarea Monitorului Oficial al României. Acest proiect s-a materializat prin dezvoltarea şi implementarea aplicaţiei ExpertMonitor şi a bazei de date aferente.

3.Prezentarea conceptului de baze de date pentru marketing

Data este definită ca un model de reprezentare a informaţiei într-un format accesibil unui calculator.

Din punct de vedere logic data se defineşte prin: identificator (ex. “Prof”); atribut (ex. Profesia); şi valoare (ex. inginer, economist,…) .

Structurile de date sunt colecţii de date între care s-au stabilit o serie de relaţii care conduc la un anumit mecanism de selecţie şi de identificare a componentelor acesteia.

În funcţie de suportul de stocare structurile de date pot fi:

• în memoria internă a calculatorului (în timpul prelucrării datelor), definite de noţiunile: listă, coadă;

• pe suporturi de stocare în vederea prelucrării ulterioare, definite de: fişier şi bază de date.

Fişierul este o colecţie de informaţii corelate (date neprelucrate, programe), omogenă din punct de vedere al naturii datelor şi memorată pe un suport de stocare.

Prin bază de date se înţelege orice colecţie de date sau informaţii, care este organizată special, în vederea consultării rapide a datelor de către utilizatorul unei aplicaţii (care rulează pe un calculator). Bazele de date sunt structurate astfel încât să faciliteze memorarea, regăsirea, modificarea şi ştergerea datelor, prin diferite operaţii specifice.

Arhitectura unei baze de date conţine:

• baza de date propriu-zisă - în care se memorează datele;

• sistemul de gestiune a bazei de date (SGBD) – ansamblu de programe care realizează gestiunea şi prelucrarea complexă a datelor, asigurând interfaţa între baza de date şi utilizatori.

Definirea unui model de date presupune existenţa a 3 elemente:

• Structura modelului;

• Operatorii care acţionează asupra structurilor de date (citire, memorare, modificare);

• Restricţiile pentru menţinerea corectitudinii.

În funcţie de modul de definire a celor 3 elemente, modelele de date se clasifică în:

- Modele ierarhice (arborescente)

- Modele reţea

- Modele relaţionale

- Modele orientate pe obiect.

Observații:

UNIVERSITATEA „EFTIMIE MURGU” REŞIŢA

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRATIVE

MARKETING

BAZE DE DATE ÎN MARKETING

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de Date in Marketing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 776 cuvinte
Nr caractere:
15 055 caractere
Marime:
25.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Profesorului:
Lect. Univ. Dr. ADRIAN TĂNASE
Sus!