Avantajul competițional durabil - repere esențiale existenței profitabile pe piață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Într-un mediu economic caracterizat prin existenţa unei multitudini de firme pe fiecare ramură a industriei, unele având ca scop supravieţuirea prin obţinerea unui profit „acceptabil” iar altele vizând poziţia de lider, teoria pune la dispoziţie o paletă largă de opţiuni strategice. Dar cum de la teorie la practică lucrurile diferă semnificativ, cele mai multe firme se „trezesc” la un moment dat într-o situaţie dilematică:

• Să acorde mai multă atenţie „preţului” întrucât este singura variabilă din mixul de marketing care se concretizează în venit pentru firmă?

• Să „insiste” pe comunicare întrucât o dată ajunsă informaţia la consumator, acesta din urmă îşi va direcţiona o parte dintre venituri către firmă?

• Să adauge caracteristici suplimentare la produsul pe care-l comercializează sau mai bine să acorde mai mare atenţie filierei de distribuţie prin intermediul căreia produsul ajunge la consumatorul final?

• Sau să jongleze corelat cu aceşti 4 „P” ai mixului de marketing astfel încât să crească certitudinea în ceea ce priveşte atingerea obiectivului vizat?

Competitivitatea – „jonglerii cu mixul de marketing” şi nu numai...

Întrebări foarte corecte şi oportune în momentul în care doreşti să aplici strategia care să-ţi asigure succesul pe piaţă, dar nu şi suficiente... Dincolo de a găsi combinaţia optimă a elementelor mixului de marketing, o firmă care doreşte să neutralizeze avantajele competiţionale ale concurenţilor, trebuie să ia în considerare cel puţin încă 3 factori: suportul strategiei, terenul competiţiei, firmele concurente.

Astfel, avantajul concurenţial se află în punctul central al performanţei unei firme pe pieţe competitive. Dar după câteva decenii de expansiune viguroasă şi prosperitate, multe firme au pierdut din vedere avantajul concurenţial, în lupta lor pentru creştere şi diversificare. Astăzi, importanţa avantajului concurenţial cu greu ar putea fi supraestimată. Firme de pe tot cuprinsul lumii se confruntă cu o creştere mai lentă, precum şi cu concurenţi naţionali şi internaţionali care nu se mai poartă ca şi cum „prăjitura” extinderii ar fi suficient de mare pentru toată lumea.

Bibliografie:

1. Porter, Michael. Avantajul concurenţial. Manual de supravieţuire şi creştere a firmelor în condiţiile economiei de piaţă, Bucureşti: Teora, 2001

2. Kotler, Amstrong. Principiile marketingului, Bucueşti: Teora, 2004

3. McDaniel, Carl. Lamb, Charles. Hair, Joseph. Introduction to marketing, Ohio: Thomson South-Western, 2006

4. Hitt, Michael. Ireland, Duane. Hoskisson, Robert. Strategic Management. Competitiveness and Globalization, Ohio: Thomson South-Western, 2005

5. Yadin, Daniel. The Internatinal Dictionary of Marketing, London: Kogan Page Limited, 2002

6. Stonehouse, George. Snowdon, Brian. „Journal of Management Inquiry 2007.” Competitive Advantage Revisited: Michael Porter on Strategy and Competitiveness.

7. Branzei, Oana. Thornhill, Stewart. „Strategic Organization (vol. 4)”From ordinary resources to extraordinary performance: enviromental moderators of competitive advantage, 2006

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Avantajul Competitional Durabil - Repere Esentiale Existentei Profitabile pe Piata.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 469 cuvinte
Nr caractere:
8 205 caractere
Marime:
28.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!