Ambalaje și Design în Industria Vinului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- 1.Introducere-Necesitatea si beneficiile ambalarii
- 2.Ambalare vinurilor
- 2.1.Rolurile ambalajului
- 3.Materiale pentru ambalarea si comercializarea vinului
- 3.1.Recipiente propriu-zise
- Buteliile din sticla
- Buteliile din materiale plastice
- Cutiile de carton
- Bag-in-box
- Cutiile metalice
- 3.2.Materiale si sisteme destinate inchiderii recipientelor
- Dopurile de pluta
- Cum alegem un dop de calitate
- Dopurile aglomerate
- Dopurile metalice filetate
- Alte tipuri de dopuri
- 3.3.Capisoane
- 3.4.Ambalaje exterioare
- 4. Etichetarea vinului
- 5. Utilaje folosite la ambalare
Bibliografie

Extras din referat:

Vinul (din latină : vinum „viță”) este o băutură obținută cu o tărie alcoolică de minimum 8,5 vol. % prin fermentația alcoolică exclusivă a mustului de struguri. Vinul este un produs agroalimentar, la care folosirea de arome sau de extracte este interzisă. Singura aromatizare acceptată este cea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor în care se păstrează.

1.Introducere - Necesitatea si beneficiile ambalarii

Lichidele alimentare constituie una dintre cele mai importante piete din România. Chiar daca salariile sunt mici iar nivelul de trai nu poate fi considerat înca unul decent, bauturile continua sa reprezinte un procent important din consumul lunar al românului. Cu alte cuvinte, exista cerere, care genereaza productie si, deci, comenzi pentru transport.

Ambalajele folosite pentru îmbutelierea vinului sunt în principal buteliile de sticla, pentru vinurile de calitate, si cele tip PET, pentru consumul curent.

Sticlele folosite trebuie sa îndeplineasca o serie de conditii reglementate de standarde de stat si de firma. Acestea se refera la forma geometrica, suprafata de etansare a gurii, capacitate, forma fundului.

Buteliile tip PET sunt facute din propilena tereftalat, un material cu rezistenta buna, inert chimic si mai ieftin, si sunt utilizate pentru îmbutelierea vinurilor de consum curent.

Micul producator de vinuri din tara noastra se gaseste anual in fata unei probleme dificile-dificultatile de natura economica si lipsa dotarilor adecvate il imping la vanzarea vinului in vrac unui agent mai puternic insa veniturile sunt minime si nu ii permit o dezvoltare ulterioara.

Cu toate acestea din punct de vedere al calitatii,in conditiile in care cantitatea de vin obtinuta depaseste anumite valori,precum si in conditiile asociatiilor formate din mai multi producatori individuali,se creeaza premisele pentru trecerea la vanzarea vinului sub forma imbuteliata,care are avantaje clare prin patrunderea pe piata organizata si crearea unei imagini proprii(marca de vin) care permite obtinerea de preturi mai bune,deci cresterea profiturilor

Simpla imbuteliere a vinului,in sine,nu poate aduce toate aceste beneficii,daca vinul nu este competitiv din punct de vedere al calitatii.Din acest motiv,asa cum imbutelierea isi are importanta ei,in intreaga sa activitate,micul producator trebuie sa urmareasca prin toate mijloacele asigurarea calitatii vinului.

2.Ambalarea vinurilor

2.1.Rolurile ambalajului

Orice ambalaj indeplineste simultan mai multe functii,dupa cum urmeaza:

- delimiteaza,pastreaza si protejeaza vinul

- prin forma,culoare etc. promoveaza produsul si atrage atentia comsumatorului

- serveste ca mijloc de transmitere de informatii si protectie a consumatorului

In afara acestor ambalaje in care se pastreaza vinul si care intra in contact direct cu el,mai putem intalni ambalajele de protectie,cum ar fi hartie,impletituri de paie sau nuiele de orice fel,cartoane si casete utilizate pentru transportul unuia sau mai multor recipiente si pentru prezentarea acestora in vederea vanzarii catre consumatorul final.

3.Materiale pentru ambalarea si comercializarea vinului

3.1.Recipiente propriu-zise

- Buteliile din sticla.Butelia din sticala este cel mai cunoscut si totodata cel mai apreciat ambalaj pentru vin.Aproximativ 50% din toate produsele lichide din lume sunt ambalate in recipienti din sticla.

Avantaje:sticla este inerta,impermeabila pentru gaze si lichide,igienica,usor de spalat si reciclabila,nu are gust sau miros,poate fi colorata cu usurinta,prelucrata in diverse forme,rezistenta la presiunea unor produse cum sunt vinurile spumante.Este un material ieftin,folosit de foarte multa vreme si care se poate recicla in mod repetat,eficienta doar in cazul recipientelor de forma si culoare standard care se pot colecta in mod organizat.

Dezavantaje:fragilitatea,greutatea mare care conduc la pierderi importante si la ingreunarea transportului si la manipularea marfii.Un alt dezavantaj este faptul ca odata deschis un recipient din sticla,vinul trebuie consumat in decurs de o zi deoarece isi pierde din calitati prin oxidare.De aceea se prefera recipientele bag-in-box.

- Sticla este obligatorie la imbutelierea vinurilor DOC.Producatorul trebuie sa aleaga buteliile potrivite fiecarui vin in parte.Astfel exista in primul rand butelii mai putin rezistente cu pereti mai subtiri si fund aproape plat si butelii mai grele cu reistenta sporita.Un vin deosebit nu se va ambala in butelii usoare sau de calitate indoielnica, asa cum un vin rosu nu se va ambala in butelii din sticla transparenta.culoarea unei sticle se poate obtine fie prin incorporarea unui compus anorganic in procesul de fabricatie al sticle sau prin invelirea recipientului cu un strat exterior colorat. Culoarea poate influenta alegerea consumatorului dar si calitatea vinurilor(de exemplu sticla alba permite trecerea radiatiilor ultraviolete care pot afecta calitatea)

- Forma gatului depinde mult si de tipul de inchidere utilizat.Sunt de asemenea disponibile recipiente de sticla de capacitati diferite,care permit inaltimi de umplere diferite.

- Buteliile din materiale plastice. Permise inca in tara noastra la imbutelierea vinurilor de consum curent,recipientele din material plastic(polietilena –PE sau polietilena tereflat –PET) au dezavantajul ca sunt poluante,au inertie chimica insuficienta(PE),sunt permeabile pentru oxigen si nu permit folosirea de dopuri din pluta.De aceea nu se recomanda pentru un vin care urmeaza sa fie consumat mai tarziu de 6 luni de la imbuteliere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ambalaje si Design in Industria Vinului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 608 cuvinte
Nr caractere:
15 474 caractere
Marime:
180.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!