Care sunt pilonii TQM

Previzualizare referat:

Extras din referat:

TQM reprezinta o strategie puternica a intreprinderii pe termen lung care determina o imbunatatire continua a calitatii produselor/serviciilor, precum si a abilitatii conducerii de a satisface nevoile clientilor si, in acelasi timp, sa creeze conditii de crestere a productivitatii muncii si, implicit, a profitului.TQM inseamna conducerea tuturor elementelor unei organizatii(procese,practici,sisteme,metodologii,echipamente)si a tuturor persoanelor care sunt implicate sau afecteaza in orice mod calitatea produsului si/sau serviciului.

TQM este un sistem de management practicat intr-o organizatie care vizeaza cooperarea permanenta a tuturor angajatilor pentru a imbunatati calitatea produselor si a serviciilor sale in scopul obtinerii satisfactiei clientilor si atragerii lor spre fidelitate si a rentabilitatii pe termen lung in acord cu exigentele societatii.

TQM este un nou sistem de conducere a firmelor, care utilizeaza tehnici specifice pentru atingerea urmatoarelor obiective: -satisfacerea nevoilor frecvente ale clientilor si depasirea asteptarilor acestora; -atingerea unei pozitii competitive pe piata prin cresterea productivitatii si a imbunatatirii continue a calitatii; -construirea unui sistem total de conducere prin implicarea tuturor angajatilor si, in primul rand , al managerului, care are in centrul preocuparilor clientul, pentru care promoveaza un adevarat cult,cercetandu-i in permanenta nevoile explicite si implicite.

TQM este un proces si nu un program, care are o metodologie aplicabila atat in intreprinderile producatoare de marfuri, cat si in cele de servicii. Scopul principal al TQM este de a crea in organizatie un climat in care totalitatea resurselor sale materiale si umane, sa fie utilizate in mod creativ, intr-un mod eficient si care sa confere personalului increderea in management.Conceptul TQM deriva din cel definit de Feigenbaum prin anii '80: ,,Total QualityControl", care reprezenta o noua filozofie, un nou model de cultura a intreprinderii, care orienteaza spre client toate activitatile pentru a le optimiza in vederea obtinerii de beneficii pe termen lung.La baza TQM pot sta principiilor formulate de precursorii managementului calitatii: W. Edward Deming, Joseph M. Juran, Armand V. Feigenbaum, KaoruIshikawa, Philip B. Crosby etc.TQM reprezinta o modalitate sistematica de conducere a unei organizatii care implica strategii noi de management, schimbari in cultura si infrastructura, folosirea de instrumente si tehnici care sa determine pe toti angajatii sa colaboreze si sa permita imbunatatirea continua a calitatii, definite de catre client.

In definirea conceptului bidimensional al lui TQM se iau in considerare atat aspectele tehnice,cat si cele sociale,care prezinta doua subsisteme foarte importante la implementarea acestui nou model de conducere a afacerilor.Subsistemul tehnic presupune crearea conditiilor de a obtine un nivel ridicat al calitatii produselor, iar subsitemul social consta in pregatirea si motivarea personalului,pentru a-l face sa munceasca cu placere, sa manifeste atasament fata de companie,sa fie responsabil pentru munca sa. Intre cele doua subsisteme exista relatii de interconditionare care pot fi puse in valoare prin implementarea unui sistem de management al calitatii in conformitate cu ISO9000.

Opinia autorilor Haist si Fromm (1991) reliefeaza urmatoarele principii: orientarea catre clienti, principiul "zero defecte", imbunatatirea continua, accentul pe prevenire. Tinand seama de diferitele opinii exprimate de specialisti, se poate considera ca principiile de baza ale TQM sunt urmatoarele.

Bibliografie:

http://www.scribd.com/doc/145701463/Tema-TQM

http://ro.wikipedia.org/wiki/TQM

Ghid practic de managementul calitatii pentru firmele performante (trad.din l.franceza), Editura Niculescu SRL, Bucuresti, 1999

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Care sunt pilonii TQM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 466 cuvinte
Nr caractere:
9 375 caractere
Marime:
19.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Managementul Calității
Tag-uri:
tehnologia, calitatii, strategie
Predat:
la liceu
Profesorului:
Sîrbu Aurelia
Sus!