Topul firmelor de asigurări

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piața asigurărilor reprezintă un cadru reglementat în care se desfașoară operații de asigurare realizate de baze contractuale. Pe această piață se întalnește cererea de asigurare care vine din partea persoanelor fizice sau juridice asigurabile, și oferta de asigurare susținută de organizații specializate, autorizate să functioneze în acest domeniu.

Activitatea din domeniul asigurărilor de bunuri, persoane și raspundere civilă,desfășurată în țara noastră, se întinde pe o perioada de peste 130 de ani, care poate fi împarțită în trei perioade distincte:

1. Asigurarile în perioada 1871 - 1948

2. Asigurarile în condițiile economiei planificate 1949-1990

3. Asigurarile dupa 1990

Topul companiilor de asigurări -2005

2005-Anul preluărilor pe piața asigurărilor în domeniul asigurărilor. Mai multe companii puternice din Occident au decis să intre sau să-și consolideze poziția pe piața romaneasca. De partea cealaltă, companiile românești au căutat cu insistență parteneri mari din Europa pentru a putea face față concurenței dupa integrarea în UE.

Fațã de anul 2004 topul primelor 10 societãți realizat în funcție de primele brute încasate din asigurãri directe generale se prezintă astfel: ALLIANZ- TIRIAC a ocupat și în 2005 locul întai fiind urmată ca și în 2004 de ASIROM (locul 2) și OMNIASIG (locul 3). UNITA, BCR Asigurari, ASIBAN, și BT ASIGURARI au urcat primele doua cate o poziție clasându-se în 2005 pe locurile 5 și respectiv 6; celelalte doua societați au urcat patru și respectiv cinci poziții, clasându-se în 2005 pe locurile 4 si 10. ARDAF a coborât de pe locul 5 pe locul 6, ASTRA de pe locul 4 a trecut pe locul 8. GENERALI a rămas pe locul 9.

Se remarcă faptul că urcarile cele mai spectaculoase le-au avut companiile de asigurări care au bune relații cu băncile sau sunt chiar deținute de bănci : Asiban (controlată de BRD, BCR, CEC și Banca Transilvania), BT Asigurări (Banca Transilvania) și BCR Asigurări.

BCR Asigurări s-a mișcat foarte repede în anul 2005, urcând până la a șaptea poziție, cu afaceri de 60.7 milioane euro pe asigurari generale.

Un salt spectaculos l-a făcut BT Asigurari care a intrat in top zece, cu afaceri de 26.9 milioane euro pe asigurari generale in 2005

Topul companiilor de asigurări-2006

La finele anului 2006, piață asigurărilor consemna un volum de peste 1,6 miliarde de euro și, obisnuiți cu creșteri din doua cifre, asteptăm anul 2007, care avea să aducă depașirea pragului de 2 miliarde.

Piata românească de asigurari a subscris 1,2 mld. EUR (4,25 mld. RON) în primele 9 luni ale anului în curs, în crestere nominală în monedă europeană cu peste 28,5% raportat la rezultatele consemnate în perioada similară a anului precedent. Cresterea reală in monedă națională a fost de 19,3% în perioada analizată.

Ponderea subscrierilor realizate de primele 10 companii în totalul pieței a fost de 79,68%, în scadere față de valoarea de 86,5%, cât reprezenta același indicator anul trecut.

ALLIANZ-TIRIAC își menține poziția de lider al pieței cu o creștere, în euro, mult peste media pieței (41,25%), ceea ce a condus la o majorare a cotei de piață deținută de companie, cu 1,78 puncte procentuale, de la 17,96% cota de piata, în primele trei trimestre ale anului trecut, la 19,74%.

ASIROM este compania din TOP 10 care a pierdut cel mai mult din cota de piață, 2,88 puncte procentuale, realizând o creștere nominală, în euro, de peste 2%, ceea ce reprezintă însa, o scadere reală, în moneda națională, de circa 5%. Compania se poziționează, pe locul secund în piața la o distanță de peste 30 mil. EUR față de urmatoarea clasata in top: OMNIASIG.

OMNIASIG a reușit o creștere foarte apropiată de media pieței. Compania își menține poziția a 3-a în topul subscrierilor cu o cotă de piața sensibil apropiată de cea deținută anul precedent, cu toate că, față de anul 2005 OMNIASIG a preluat, prin fuziune, portofoliul companiilor OMNIASIG ASIRAG și OMNIASIG AGI. Cota de piață cumulată a celor doua companii era, la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, de 2,4%.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Topul Firmelor de Asigurari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 389 cuvinte
Nr caractere:
17 866 caractere
Marime:
458.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!