Stil de Conducere și Cultură Organizațională

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL I: CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ.4
Tipologia culturii organizaționale conform lui Jeffrey Sonnenfeld.5
CAPITOLUL II: CONDUCERE. STIL DE CONDUCERE.7
CAPITOLUL III: STUDIU DE CAZ.10
CONCLUZII.13
BIBLIOGRAFIE.15
ANEXA 1.16

Extras din referat:

INTRODUCERE

Pornind de la ipoteza că liderii şi, implicit, stilul acestora de conducere contribuie esenţial la formarea culturii, iar cultura, la rândul ei, îi formează pe membrii companiei, am dorit să realizăm o cercetare în cadrul unei firme cu capital intregral românesc și să aflăm percepţia angajaţilor acesteia cu privire la stilul de conducere pe care îl adoptă liderul şi la influenţa acesteia asupra imaginii, tradiţiilor, valorilor, procedurilor şi concepţiilor companiei şi atitudinilor angajaţilor, pe scurt, asupra culturii organizaţionale. Astfel, în pregătirea teoretică pentru acest studiu, am aflat că stilul de conducere și cultura organizațională se influențează reciproc, la baza formării unei culturi, stând viziunea fondatorului (care, de multe ori, se identifică cu liderul), pe baza valorilor acestuia, născându-se organizația ca un întreg. Mulți teoreticieni din domeniul organizațiilor, au văzut în lideri și în stilul acestora de conducere, o importanță deosebită în formarea, menținerea și schimbarea culturilor organizaționale.

CAPITOLUL I

CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ

„Cultura înseamnă concepţiile managerilor la vârf ai unei companii despre cum trebuie să acţioneze şi să-i dirijeze pe ceilalţi angajaţi, dar şi cum ar trebui condusă afacerea“.

J. Lorsch

„Cultura organizaţională este un set de credinţe împărtăşite de cea mai mare parte a personalului unei organizaţii, referitoare la felul în care trebuie să se comporte angajaţii în procesul muncii şi la cele mai importante scopuri şi sarcini pe care le au de realizat“.

N. Oliver şi J. Lowe

Cultura organizațională îmbunătățește stabilitatea organizației și oferă membrilor acesteia acea înțelegere de care au nevoie pentru a descoperi sensul evenimentelor și activităților care au loc în organizație. Pentru ca o organizație să funcționeze, cultura organizațională trebuie transmisă cu convingere la noii membri și aceștia trebuie să o perceapă ca validă. Dacă fiecare generație care intră în organizație ar aduce valori și percepții noi, cultura nu ar mai fi stabilizatoare pentru organizație. Cu toate acestea, fiecare angajat vine cu propriul bagaj de credințe și valori, pe care trebuie să îl adapteze sau să îl facă să dispară odată cu integrarea în cultura organizației.

Cultura organizațională reunește un amalgam de convingeri, tradiții profesionale, valori, norme, modalități de gândire, precum și un anumit limbaj sau jargon pe care îl împărtășesc membrii unei organizații. Organizațiile cu o cultură organizațională solidă țin la păstrarea și întărirea valorilor.

Modalități de transmitere a culturii organizaționale, a informațiilor referitoare la valorile și convingerile fundamentale:

- personalul organizaţiilor repetă deseori povestiri, legende, întâmplări, mituri care concentrează informaţii referitoare la istoria şi valorile dominante ale organizaţiei

- practici şi evenimente - practicile şi evenimentele speciale (ritualuri şi ceremonii, de la ceremonii de absolvire la banchete anuale) pot transmite şi evidenţia valori ale organizaţiei

- simbolurile materiale (obiecte, roluri, aranjamente simbolice, etc); uniformele, steagurile, imnurile, aranjamente ale mobilierului- toate acestea şi multe alte elemente sunt capabile a provoca efecte semnificative

- limbajul - jargonul, glumele, cântecele, etc pot deveni mesageri ai culturii organizaţionale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stil de Conducere si Cultura Organizationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
233 892 cuvinte
Nr caractere:
2 626 308 caractere
Marime:
74.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!