Sistemul de control al calității activității de management din cadrul unei organizații publice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere in management
2. Definirea notiunii de control al calitatii activitatii de management
3. Tipuri de control
4. Functia de control
5. Etapele realizarii functiei de control
6. Obiectvele controlului intern
7. Auditul
8. Imbunatatirea calitatii activitatii de management
9. Metode si tehnici pentru imbunatatirea calitatii
10. Concluzii
11. Bibliografie

Extras din referat:

Sistemul de control al calitatii activitatilor de management din cadrul unei organizatii publice

Primăria Municipiului Vaslui, ca membră a Asociaţiei Municipalităţilor din România are ca viziune satisfacţia permanentă a clienţilor (persoane fizice si juridice), a angajaţilor, apreciaţi ca şi colaboratori şi a societăţii civile, urmărind să devină un lider regional şi naţional.

Problematica managementului in organizatiile publice dobandeste semnificatie deosebita intr-un mediu social si politic extrem de dinamic in care aspectele finantarii, continutului, calitatii si eficientei acestui sector de activitate sunt puse permanent in discutie. In consecinta, problema cu privire la cadrul managerial al serviciilor publice devine extrem de importanta si pentru a fi solutionata necesita luarea in considerare a unor premise generale intre care amintim:

- managementul general, indiferent de modul in care este conceput, definit sau practicat se regaseste si in administratia publica, cu toate elementele, dimensiunile si functiile pe care le indeplineste in oricare alta sfera sau domeniu de activitate;

- el se exercita si in Administratia Publica ca si in celelalte sisteme ale vietii sociale, intrun mediu social-politic aflat in continua miscare precum si in schimbare si transformare din ce in ce mai accelerata;

- se exercita in conditiile cresterii complexitatii si incertitudinii vietii economico-sociale si a contradictiilor si dilemelor pe care acestea le genereaza in permanenta;

- se exercita in conditiile impactului profund al progresului tehnic si al revolutiei informatice, atat asupra echilibrului societatii cat si a manierei in care noi percepem lumea care ne inconjoara;

- se exercita in conditiile unor confuzii in intelegerea si utilizarea termenilor creati pentru descrierea diferitelor aspecte ale cadrului managerial.

Astfel, in sectorul public, pe langa termenul de management sunt permanent asociati termeni cum ar fi: lideritate, administratie, guvernare institutionala, fara ca natura si continutul lor sa fie riguros determinate.

Controlul calitatii are impact direct in dezvoltarea sistemelor care sa asigure faptul ca produsele si serviciile sunt produse si prestate in sensul de a satisface cerintele clientilor.

Daca am trai intr-o lume perfecta, in care toate planurile organizatiei au fost indeplinite, controlul nu ar fi necesar.Dar aceasta este un ideal si nu realitatea. Factorii mediului exterior organizatiei se pot schimba neasteptat si pot influenta performantele planificate.Si factorii interni se pot modifica. Salariatii pot face greseli sau pot sa nu fie motivati sa obtina rezultate, care sa mentina organizatia pe cursul planificat.

Sistemul de management este partea vizibila a managementului, fiind alcatuit din elemente de natura metodologica, decizionala, informationala, organizatorica, psihosociologica, motivationala, etc. si relatiile ce se stabilesc intre acestea pentru realizarea obiectivelor in conditii de eficienta. In cadrul sistemului de management al unei societati, o deosebita importanta este acordata sistemului de management al calitatii, care contine structurile organizatorice, procedurile, procesele si resursele necesare pentru managementul calitatii.Managementul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor conducerii unei organizatii, care determina in domeniul calitatii, obiectivele si responsabilitatile pe care le stabileste in cadrul sistemului calitatii, prin mijloace precum planificarea, controlul, asigurarea si imbunatatirea calitatii.Sistemul calitatii reprezinta structura organizatorica, responsabilitatile, procedurile, procesele si resursele pentru implementarea conducerii calitatii, tinand cont de tipul specific de afaceri al organizatiei si de conformitatea acestor elemente cu normele internationale.

Principial, o abordare a problemei calitatii sub forma unui proces, poate fi descrisa in cadrul unei structuri de management al calitatii, sub forma unor succesiuni de etape :

1. Cunoasterea si identificarea necesitatilor in domeniu;

2. Dezvoltarea proceselor pe baza metodei valorii adaugate;

3. Inregistrarea de rezultate performante in cadrul unui proces eficient;

4. Fundamentarea strategiei unui management de calitate pe baza imbunatatirii continue a proceselor.

Controlul poate fi definit ca fiind procesul de asigurare a indeplinirii eficiente a obiectivelor unei organizatii publice. Controlul este functia manageriala de masurare si corectare a performantelor activitatii subordonatilor, pentru ca planurile si obiectivele organizatiei sa fie realizate. A controla inseamna a stabili standardele de performanta folosite pentru a masura progresul spre realizarea obiectivelor. Scopul controlului este sa determine daca oamenii si diferitele componente ale sistemului, care alcatuiesc firma sau organizatia respectiva, fac CE trebuie si CUM trebuie; cu alte cuvinte, determina daca si cum se realizeaza un progres spre indeplinirea obiectivelor si a sarcinilor stabilite (planificate) a se realiza. Prin planificare se aleg obiectivele si se stabilesc strategiile si tacticile de realizare. Controlul trebuie sa asigure prevenirea nerealizarii obiectivelor prin supravegherea in timp a performantelor indivizilor, compartimentelor ca si ale intregii organizatii.

Observații:

Universitatea „Al. I. Cuza „ Iasi

Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor

Specializarea : Adminsitratie Publica

Disciplina : Managementul Serviciilor Publice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Control al Calitatii Activitatii de Management din Cadrul unei Organizatii Publice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 107 cuvinte
Nr caractere:
19 603 caractere
Marime:
32.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!