Sistemele informatice pentru asistarea deciziilor tendințe și instrumente pentru managerii viitorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

„Viaţa noastră este plină de numere, dar uneori uităm că numerele sunt doar instrumente. Ele nu au suflet; şi pot într-adevăr să devină fetişuri. Multe din deciziile noastre importante sunt luate de calculatoare, maşini care devorează numerele ca nişte monştri feroce şi insistă să fie hrănite cu tot mai mari cantităţi de cifre pe care să le crănţăne, digere şi să le scuipe înapoi”.

P. Berstein, Împotriva zeilor

Mediul de afaceri din ce în ce mai dinamic (apar schimbări din ce în ce mai dese şi mai radicale pe piaţă), cât şi explozia informaţională din zilele noastre, solicită tot mai mult firmele din punct de vedere al informaţiilor, al cunoaşterii, generând unele dintre dificultăţile cu care se confruntă managerii.

Astăzi, ca manager, eşti pus în faţa luării unor decizii de moment care necesită informaţii la momentul potrivit şi nu mai târziu. De aceea nu mai este suficient şi nici chiar recomandat ca în calitate de conducător al unei organizaţii să primeşti un dosar plin de rapoarte, liste, adunate de prin diferite compartimente ale firmei. Astăzi, avantajul concurenţial, mai ales în faţa luării deciziilor strategice, este dat de utilizarea sistemelor de asistare a deciziilor ce au ca suport bazele de date relaţionale, de sistemele expert ce folosesc baze de cunoştinţe şi celelalte tipuri de tehnologii inteligente, eventual combinate cu tehnologiile web.

În momentul de faţă există o multitudine de factori ce impun întrepinderii un comportament pro-activ pentru supravieţuire economică. Între aceşti factori enumerăm pe cei mai importanţi: tehnologiile informaţionale, schimbările politice, schimbările din mentalitatea clienţilor, interesele diferitelor organisme profesionale şi sindicale, terorismul internaţional etc.. Totuşi, în drum spre modernitate, întreprinderea actuală constituie teatrul de desfăşurare a operaţiilor de tranziţie către viitoarea societate global informaţională. Motivul ce stă la baza acestei afirmaţii este destul de simplu, în sensul că tehnologiile informaţionale, înainte de a fi aplicate în practică, trec succesiv prin stadiile de cercetare şi implementare.

Este foarte important pentru o firmă, mai ales când este de talia unei corporaţii mondiale, să aibă angajaţi muţumiţi şi în acelaşi timp determinaţi continuu să-şi îmbunătăţească performanţele.

Fără îndoială că pentru majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii din România sistemele de asistarea deciziilor constituie încă instrumente decizionale costisitoare. O decizie eficientă nu este însă, doar una a cărei adoptare şi implementare implică cele mai reduse costuri, ci şi una complet şi complex fundametată într-un interval de timp cât mai scurt şi care are efecte pozitive asupra sistemului sau aspectului pe care îl vizează. În atingerea acestor obiective ale activităţii decizionale, rolul sistemelor de asistare a deciziilor nu poate fi contestat. Pe de altă parte, sistemele inteligente utilizate în activitatea managerială constituie astăzi unul din mijloacele de creştere a productivităţii muncii. Automatizarea culegerii datelor privind evoluţia diferitelor fenomene economice caracteristice firmei şi mediului său extern, utilizarea modelelor complexe de calcul şi analiză a acestora conduc la o adevărată explozie a informaţiilor aflate la dispoziţia decidentului. Fără ajutorul sistemelor de asistare a deciziei majoritatea acestor date ar fi insuficient utilizate, chiar neglijate.

Într-un astfel de mediu informaţional-decizional, utilizarea sistemelor de asistare a deciziilor şi a sistemelor inteligente poate veni în ajutorul decidenţilor pentru ca aceştia să nu piardă din vedere factori de influenţă importanţi în problema analizată, să fie în cunoştinţă de cauză în ce priveşte raţiunile care motivează deciziile lor, să îşi îmbogăţească propria experienţă şi baza de cunoştinţe prin intermediul accesului la experienţa şi cunoştinţele altora, să îşi poată transfera ştiinţa sub forma bazelor de cunoştinţe sau de diagnostic. Privită din acest unghi, utilizarea sistemelor suport de decizie nu poate fi caracterizată decât ca benefică pentru activitatea decizională. Totuşi, pentru ca achiziţionarea şi implementarea unor astfel de sisteme să îşi dovedească eficienţa în activitatea decizională, decidenţii trebuie să ţină seama de gradul de dotare al firmei cu tehnica de calcul corespunzătoare.

Bibliografie:

1. Airinei, D., Problemes concernant la generalisation des systems experts dans les activites financieres et comptables, The Proceedings of the 2-nd International Symposium of Economi Informatics, May, 1995

2. Juras, E. Paul, The next generation of decision support. (Decision Support Computer Systems) - The CPA Journal Online, may 1989

3. Oprea, D., Meşniţă, G., Sisteme informaţionale pentru manageri, Ed. Polirom, Iaşi, 2002

4. http://www.microsoft.com/romania/dynamics/

5. www.mcti.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemele Informatice pentru Asistarea Deciziilor Tendinte si Instrumente pentru Managerii Viitorului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 844 cuvinte
Nr caractere:
15 458 caractere
Marime:
30.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!