Sinergia în Echipă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvântul “sinergie” este de origine greacă, fiind format din cuvântul “sin”, care înseamnă ”cu” sau “impreună cu” şi din cuvântul “ergon” care se traduce prin ”muncă”. În traducere literară, cuvântul “sinergie” semnifică “munca împreună” şi defineşte efectul sporit ce se poate obţine prin acţiunea simultană a mai multor elemente psihologice, fizice, biologice, economice, sociale etc. Concepul de „sinergie” a fost introdus de Buckminster Fuller, un inventator arhitect cu scopul de a scoate în evidență necesitatea unei abordari sistemice la rezolvarea problemelor fie că acestea sunt de natură tehnică, economică, socială sau ecologică.

Putem defini sinergia ca fiind creşterea efectului obţinu tprin utilizarea unui ansamblu de resurse peste suma efectelor care pot fi obţinute prin utilizarea separată a fiecărei resurse din cadrul ansamblului. Termen utilizat pentru a descrie o asociere între indivizi, produse, firme sau structuri în scopul obţinerii de avantaje mai mari decât cele pe care le-ar obţine fiecare. Particularizând, se poate spune că sinergia, măsoară efectele valorice diferite ale ieşirilor în raport cu efectele valorice ale intrărilor în proces. Pentru realizarea acestor efecte valorice trebuie să existe o bază psihologică, o deontologie adecvată, o idee creativă, un spirit uman, adică o sinergie psihologică pozitivă.

Cultura organizaţională şi stilul conducatorului condiţionează felul de sinergie şi eficienţa oricărei organizaţii. Sinergiile pozitive se crează de echipă într-o organizaţie cu o cultură bine stabilită în cadrul unui stil democratic participativ de luare a deciziilor.

Sinergiile negative apar în grupuri/echipe, unde este permis ca o persoană să domine luarea şi controlul deciziilor şi conducătorul are un stil autoritar-opresiv de conducere, este cel în care cuvântul cheie este supunerea; liderul poate avea o competenţă profesională scăzută în domeniul respectiv. Liderul este înconjurat de un cerc de şefi de departament obedienţi. În echipele fără experienţă sau competenţă este frecvent prezentă sinergia negativă, deciziile se iau mai greu şi sunt ineficace şi ineficiente.

Sinergia pozitivă nu este posibilă fară cultura (organizaţională, locală, comunitară/socială, naţională, politică), idei creative, competenţă, participare şi implicare, pro-activitate (capacitatea de a-şi provoca viitorul şi a-şi asuma răspunderi şi obligaţiuni, "devenirea"), agilitate (capacitatea de a reacţiona mai rapid în anumite situaţii sau decât concurenţii), studii şi cercetări, decizii eficace şi proiecte adecvate, sau fără “know-how”-ul specialiştilor, sau fără un management total şi eficient.

Factorul timp constituie un criteriu de referinţă deosebit de important întrucât trebuie avut în vedere momentul realizării nivelului optim de integrare a efectelor favorabile posibile, adică momentul (perioada) în care se declanşează potenţialul maxim de sinergie.

Legea sinergiei: în orice organizaţie există un set de elemente/componente, pentru care potenţialul lor total va fi întotdeauna o sumă mult mai mare, sau mai mică decât potenţialul fiecărui element. Rolul conducătorului/liderului este de a găsi varianta cea mai eficientă, în care sinergia ar fi de natură pozitivă.

Procesele decizionale complexe orientate pe sinergie au în vedere “combinaţia optimă” a funcţiilor şi efectelor individuale ale fiecărei componente ale unui ansamblu pentru a obţine efecte mai mari decât suma efectelor componentelor. De aceea, este bine de remarcat faptul că legile matematice nu se mai verifică în cazul sinergiei! Având în vedere potenţialul sinergetic al fiecărei alternative decizionale şi/sau strategice, acesta poate constitui unul din criteriile de selectare a unei alternative din mai multe posibile. Prin urmare, conform atributului de previziune, liderii, managerii (directorii) de succes, se remarcă şi prin abilitatea deciziilor ce le adoptă să contribuie la realizarea unor efecte sinergetice pozitive cât mai mari şi la diminuarea pe cât posibil a efectelor sinergetice negative, care pot să apară.

În domeniul economic şi al afacerilor, la proiectarea strategiilor se are în vedere amplificarea efectului de sinergie şi obţinerea unor valori cât mai favorabile pentru categoriile economice de: profit, cifră de afaceri, rentabilitate, eficienţă, productivitate maximă, costuri minime.

Bibliografie:

1. “Intelegerea conceptelor de „sinergie” si „sinergetica” http://www.creeaza.com/referate/psihologie-psihiatrie/sociologie/Intelegerea-conceptelor-de-sin421.php, accesat la data de 03.11.2014, ora 13:56

2. Tiron, Manuela, “Sinergia echipei”, accesat la data de 03.11.2014, ora 14:12, http://www.manuelatiron.ro/Site/Sinergie.html

3. ADR Habitat, “Creare de sinergii”, accesat la data de 03.11.2014, ora 14:37, http://www.slideshare.net/adrhabitat/creare-de-sinergii

4. “Sinergia Mării Negre”, accesat la data de 03.11.2014, ora 15:20, http://www.mae.ro/node/1502

Observații:

Facultatea de Administrație și Afaceri

Master Consultanță în Afaceri, Semestrul I, Anul I

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sinergia in Echipa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 002 cuvinte
Nr caractere:
11 320 caractere
Marime:
26.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Paul Marinescu
Sus!