Raport de țară Suedia - management internațional

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL I 3
PREZENTAREA GENERALĂ A ŢARII 3
CAPITOLUL II. 5
INFLUENŢA CULTURII MANAGERIALE ASUPRA MANAGEMENTULUI ÎN SUEDIA 5
CAPITOLUL III. 7
COMUNICAREA MANAGERIALĂ ÎN SUEDIA 7
CAPITOLUL IV. 9
RISCURILE POSIBILE ÎN SUEDIA 9
CAPITOLUL VI. 11
CARCTERISTICILE NEGOCIERII ŞI A NEGOCIATORILOR ÎN SUEDIA 11
CAPITOLUL VI. 14
PARTICULARITĂŢILE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN SUEDIA 14
CONCLUZII 18
BIBLIOGRAFIE 19

Extras din referat:

Capitolul I

Prezentarea generală a ţarii

Suedia (suedeză: Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) se află în Europa de Nord şi este situată în partea estică a peninsulei Scandinave, la ţărmurile Mării Baltice (Golful Botnic). Cuprinde şi numeroase insule din Marea Baltică (Gotland, Oland ş.a.). Are frontiera comună cu Norvegia la nord-vest (1619 km de lungime), Finalanda (586 km) la nord-est, Marea Nordului împreună cu strâmtorile daneze la sud-vest şi Marea Baltică la est. Suprafaţa ţării este de 449.964 km², o populaţia de 8.635.000 locuitori şi o densitate de 19 locuitori/km 2. Capitala Suediei se află la Stockholm care este cel mai mare oraş al ţarii cu o populaţie de 1.471.000 locuitori. Limba naţională este suedeza iar moneda oficială a ţării –coroana suedeză. Forma de guvernământ este monarhie constituţională. Produsul intern brut este de 137.660 milioane dolari SUA.

Aşezare geografică

Partea cea mai joasă se află în partea sudică a ţării acoperită cu sedimente rămase în urma ultimei glaciaţiuni. În nord, în partea centrală a ţării si lângă graniţa cu Norvegia se întind munţi înalţi care se aplatizează către răsărit. Râurile curg de la apus către răsărit şi se varsă în Golful Bothnia. Multe râuri creeaza lacuri naturale, dintre ele cele mai importante fiind lacurile Vanern si Vatern, aflate în partea de sud a ţării. Aproape 9% din suprafaţa tării este acoperită de lacuri, ale căror bazine ori au fost scobite de gheaţă, ori barierele de gheaţă au închis calea râurilor. Partea de nord a Suediei aminteşte de Norvegia, dar partea de sud se aseamănă cu Danemarca.

Clima

Clima este mai aspră în regiunile nordice (traversate de Cercul Polar), unde are caracter continental, şi mai blândă în partea sudică, unde influenţa marină este puternică, iar precipitaţiile depăşesc 500 mm/an (temperat-maritimă).Curentul Golfului, curentul cald al Golfului din Atlantic, imprimă Suediei un climat mai blând decât cel al altor regiuni situate tot în îndepărtatul nord. Stockholm , capitala ţării, se situează aproape la aceeaşi latitudine ca şi sudul Groenlandei, dar în iulie beneficiază de o temperatură medie de +18° C, cu maxime de peste +28 - +30° C anual. Iarna, temperatura medie se situează uşor sub zero, iar căderile de zăpadă sunt moderate. Mai spre nord însă, Suedia are ierni lungi si friguroase, cu căderi abundente de zăpadă. Stratul de zăpadă poate să se menţină, în anumite locuri, precum în rezervaţia Abisko din nord-vestul ţării, până la 10 luni pe an, la înălţimi de peste 500 m netopindu-se niciodată. La nord de cercul polar (în län-ul Norrbotten şi în nordul län-ului Västerbotten), soarele nu apune în lunile iunie şi iulie. Mai la sud, în aceleaşi luni, deşi soarele se situează pentru câteva zeci de minute sub linia orizontului, este suficientă lumină la orice oră pentru a depune activităţi diurne fără iluminat adiţional (aşa-numitele nopţi albe). În Stockholm, în luna iunie, noaptea durează câteva ore.

Resurse naturale

Suedia este bogată în păduri de conifere, în minereu de fier, cupru, aur, argint, plumb, wolfram, uraniu şi alte minereuri, dar nu are zăcăminte de petrol şi cărbune, dispune însă de energie hidroelectrică. Cele mai importante rezerve de fier se află în nordul îndepărtat şi sunt îndeosebi exportate. Întinsele păduri de conifere ale Suediei, într-o bună combinaţie cu foioasele, servesc la aprovizionarea unei industrii extrem de dezvoltate: gatere, celuloză, hârtie şi produse finite pe bază de lemn . Suedia este un important furnizor de hârtie şi produse lemnoase pe pieţele internaţionale. Energia hidroelectrică ieftină a constituit un factor esential în dezvoltarea industrială a ţării. Aproximativ 15% din cantitatea de energie a Suediei este furnizată de centralele hidroelectrice, aşezate pe râurile principale din nord. Petrolul importat asigura 40% din energia care se consumă, iar cocsul si cărbunele importate asigură 7%. Cele douasprezece reactoare nucleare ale Suediei asigură peste 15% din energia totală a ţării sau 50% din energia electrică. Restul energiei provine din combustibili biologici.

Împărţire administrativă

În prezent Suedia este împărţită în 21 de comitate (lan). În fiecare comitat există un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern şi un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat în comune (kommuner), în total, în 2004 existând un număr de 290 pe tot teritoriul Suediei.

Suedia are o economie dezvoltată industrial-agrară, cu tradiție în pescuit, creşterea animalelor şi exploatarea lemnului. Este una dintre ţările cel mai puternic industrializate ale lumii.

Capitolul II.

Influenţa culturii manageriale asupra managementului în Suedia

Suedia este o ţară cu o cultură bogată, ce se remarcă printr-o literatură care cuprinde 7 laureaţi ai Premiului Nobel, sculptură şi pictură, ambele producând talente cunoscute la nivel mondial.

Cultura Suediei se caracterizează prin tendinţa de menţinere a vechilor obiceiuri. Una dintre cele mai însemnate personalităţi suedeze este chimistul Alfred Nobel, cel care si-a lăsat prin testament averea pentru finanţarea premiului care-i poartă numele.

În Suedia au fost inventate dinamita, farul AGA, separatorul de smântână, cheia franceză, scala de temperatură Celsius, rulmentul cu bile, chibritul, fermoarul, tehnologia de conexiune fără fir Bluetooth, stimulatorul cardiac, centrala telefonică AXE şi sistemul de ambalare şi împachetare a produselor lichide TetraPak

Observații:

Facultatea de Economie

Şi Administrarea Afacerilor

Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raport de Tara Suedia - Management International.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 710 cuvinte
Nr caractere:
29 919 caractere
Marime:
37.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
C. Sasu
Sus!