Organizatia presupune o sinergie a eforturilor indivizilor care o compun. De aceea, procesul de organizare este acela care grupeaza activitatile necesare pentru atingerea obiectivelor organizatiei, prin formarea mai multor grupuri de munca, respectiv prin diviziunea muncii in cadrul firmei, desemnand autoritatea si delegarea. Maniera si gradul de diviziune a muncii definesc posturile intr-o organizatie.
Munca poate fi divizata atat vertical, cat si orizontal.
Diviziunea verticala a muncii urmareste stabilirea liniilor de autoritate si definirea nivelurilor ierarhice care compun structura organizatiei. De asemenea, aceasta faciliteaza fluxurile comunicationale din interiorul firmei.
Diviziunea orizontala a muncii reflecta specializarea activitatilor.
Aceasta porneste de la ideea ca specializarea muncii este o conditie a
cresterii eficientei si a calitatii.
Avand un impact moral si motivational deosebit, proiectarea posturilor trebuie sa stea mereu in atentia conducatorilor compartimentelor de resurse umane, de fapt a tuturor cadrelor de conducere, chiar daca ei nu sunt direct implicati in procesul efectiv, dat fiind faptul ca trebuie sa cunoasca impactul pe care il are acest proces asupra celor ce ocupa posturile.
1. Proiectarea posturilor
Posturile sunt componentele primare ale structurii organizatorice a firmei. Ele au implicatii deosebite asupra functionalitatii si eficientei structurii organizatorice, asupra realizarii obiectivelor organizatiei, dar si asupra angajatilor, prin nevoile pe care le satisfac si prin caracterul lor participativ.
De aceea, se accentueaza tot mai mult faptul ca posturile, prin continutul lor, constituie o componenta a dezvoltarii profesionale a fiecarui angajat.
Proiectarea posturilor trebuie sa satisfaca mai multe cerinte. Astfel, un post bine definit trebuie :
- sa constituie un intreg, adica sa cuprinda o sarcina identificabila;
- sa aiba insemnatate pentru detinatorul postului si sa presupuna o activitate care sa merite a fi indeplinita;
- sa acorde detinatorului postului libertatea de a lua deciziile necesare in indeplinirea activitatii, in limitele constrangerilor impuse de organizatie;
- sa dea posibilitatea ocupantului postului sa-si evalueze activitatea;
- sa ofere recompensele corespunzatoare efortului depus.
1.1. Continutul postului
Evidentierea continutului postului reprezinta punctul de plecare al stabilirii standardelor de performanta pe post, respectiv o cerinta a obtinerii unei productivitati ridicate.
Astfel, drept componente ale postului sunt recunoscute in prezent urmatoarele:
- obiectivele, respectiv definirea calitativa si cantitativa a scopurilor avute in
"Managementul Resurselor Umane" - Prof.univ.dr.Radu EMILIAN, Conf.univ.dr. Gabriela TIGU, Lect univ. Olimpia STATE, Lect.univ. Claudia TUCLEA
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.