Producția de mărfuri

Extras din referat:

PRODUCŢIA DE MĂRFURI Obiectivul principal care justifică înfiinţarea şi funcţionarea societăţilor comerciale îl constituie producţia.

1. Producţia privită ca proces se poate defini ca un ansamblu de operaţii sau de activităţi urmărind transformarea, prin intermediul forţei de muncă şi al mijloacelor de muncă, a bunurilor şi serviciilor existente în alte bunuri şi servicii. Ea se desfăşoară într-un cadru organizatoric bine conturat, desemnat de noţiunea de întreprindere sau firmă, prin care se înţelege orice agent sau grup de agenţi economici care organizează şi realizează astfel de transformări cu scopul de a satisface anumite nevoi ale consumatorilor şi, în acelaşi timp, pentru a obţine un profit. Altfel spus, în acest prim sens producţia este concepută ca un proces de transformare a input-urilor în output-uri conform unei anumite funcţii de producţie şi prin folosirea unei tehnici, respectiv tehnologii date.

PRODUCŢIA DE MĂRFURI

Bunurile şi serviciile (input-urile) supuse transformărilor pot proveni direct din natură, îmbrăcând forma factorilor naturali, sau pot fi rezultatele unor procese de producţie anterioare.

Diferenţa dintre expresia bănească a output-urilor şi expresia bănească a input-urilor sau consumurilor de resurse constituie profitul întreprinzătorului (sau al întreprinderii).

PRODUCŢIA DE MĂRFURI

În cel de-al doilea sens, conceptul de producţie desemnează totalitatea bunurilor materiale şi serviciilor rezultate în urma desfăşurării proceselor de producţie şi care sunt destinate consumului productiv sau neproductiv. Aceste bunuri materiale sau nemateriale au capacitatea de a produce satisfacţie consumatorilor.

Microeconomia operează cu ambele sensuri ale noţiunii de producţie, propunându-şi găsirea soluţiilor de minimizare a consumurilor de resurse cu care se realizează un anumit output, precum şi de maximizare a diferenţelor dintre output-uri şi input-uri (a profitului întreprinzătorului) şi a utilităţii (satisfacţiei consumatorilor care beneficiază de producţia obţinută).

PRODUCŢIA DE MĂRFURI

Ca şi intrările în procesul de producţie, ieşirile (producţia privită ca rezultat al acestui proces) pot îmbrăca atât formă materială (de corpuri materiale cu dimensiuni şi forme concrete), cât şi nematerială (cazul serviciilor a căror utilitate se manifestă pe măsura şi în timpul desfăşurării procesului de producţie, de care nu se pot desprinde şi nici separa).

PRODUCŢIA DE MĂRFURI -FACTORII DE PRODUCŢIE-

Factorii de producţie se definesc ca fiind totalitatea elementelor sau input-urilor utilizate în procesul de producţie şi care contribuie la obţinerea producţiei (output-urilor) unei întreprinderi.

Ei cuprind forţa de muncă, mijloacele sau instrumentele de muncă, energia, informaţiile, obiectele supuse prelucrărilor (transformărilor), pământul sau alte elemente ale naturii, ştiinţa, conducerea şi organizarea etc.

În accepţiunea clasică, factorii de producţie se pot grupa în trei categorii principale: munca(L), natura(P) şi capitalul(K).

CLASIFICAREA FACTORILOR DE PRODUCŢIE În procesul de producţie, factorii de producţie sunt combinaţi în anumite proporţii, conform tehnologiilor prestabilite.

(1)Ţinând seama de originea lor, factorii de producţie se împart în:

primari, proveniţi direct din natură (cum ar fi: resursele minerale, pământul, apa, aerul etc.), în rândul lor incluzându-se adesea şi forţa de muncă;

intermediari, rezultaţi din alte procese de producţie (majoritatea factorilor făcând parte din această categorie).

(2)După caracterul lor, factorii de producţie pot fi:

subiectivi, concretizaţi în calificarea personalului, precum şi în idei, opinii, acţiuni etc.;

obiectivi, de genul mijloacelor de muncă de toate tipurile, pământul şi alte elemente ale naturii, materiile şi materialele, energia etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Productia de Marfuri.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Marime:
36.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!