Prin acest modul sunt sustinute proiectele de anvergura pentru dezvoltarea activitatii de cercetare, a potentialului uman si infrastructurilor de cercetare realizate in parteneriat national, regional si international.
Scop
Proiectele de cercetare-dezvoltare complexe urmaresc atingerea unor obiective strategice in dezvoltarea stiintei si a tehnologiilor de varf, prin:
- concentrarea unei mase critice de resurse umane si materiale de inalta valoare in domeniile vizate;
- racordarea la prioritatile, obiectivele si activitatile specifice ariei europene de cercetare, in domeniile respective.
Obiective specifice
Proiectele din aceasta categorie sustin:
- activitati de cercetare si dezvoltare tehnologica de mare complexitate, care pot include cercetare fundamentala, aplicativa si de nivel precompetitiv si care sunt desfasurate in comun de consortii/ retele reprezentative la nivel national pentru domeniile S/T specifice serviciilor si tehnologiilor de varf, urmarind:
- integrarea, cresterea calitatii si a nivelului de performanta al activitatilor CD desfasurate in cadrul consortiului;
- dezvoltarea parteneriatului de lunga durata intre institutiile participante, inclusiv a celui de tip public-privat;
- dezvoltarea echilibrata a activitatilor si a infrastructurii de cercetare-dezvoltare, urmarind eliminarea disparitatilor pe plan intern, dintre regiunile de dezvoltare economica.
In acest sens, proiectele vor fi realizate de consortii/ retele de institutii si organisme, recunoscute si active la nivel international, care pot asigura competenta S/T de referinta in domeniile vizate si care cuprind:
- institute si centre de cercetare si departamente de profil din universitati, recunoscute pentru calitatea si complexitatea activitatilor de cercetare desfasurate si a rezultatelor obtinute in domeniile S/T vizate;
- firme/ asociatii de firme din sectorul public sau privat, cu capacitate de cercetare recunoscuta si specializate in domeniile S/T respective.
In acelasi timp proiectele CD complexe urmaresc dezvoltarea pe plan intern a unor baze materiale de cercetare puternice, care sa asigure dotarile si instalatiile de inalt nivel tehnic necesare pentru dezvoltarea in domeniile S/T specifice serviciilor si tehnologiilor de varf.
Proiectele vor prevedea realizarea unor retele tehnologice sau servicii S/T integrate, corespunzatoare ariilor tematice/ domeniilor specificate. Retelele tehnologice trebuie sa permita integrarea in platformele tehnologice similare la nivel European.
In acest sens, proiectele sustin procurarea de tehnologii, echipamente, aparatura si instalatii de inalta performanta, urmarind:
- dezvoltarea coerenta a bazelor de cercetare de care dispun institutiile participante;
- integrarea bazelor de cercetare, astfel incat sa devina de referinta pentru ariile tematice/ domeniile specificate.
1
In cadrul proiectelor vor fi abordate ariile tematice si domeniile stiintifice si tehnologice specifice pentru Aria Europeana de Cercetare si care sustin cresterea competitivitatii si dezvoltarea economiei si societatii bazate pe cunoastere in spatiul european:
a) ariile tematice promovate prin proiectul celui de-al 7-lea Program CDT Cadru al Uniunii Europene (PC7) pe perioada 2007-2013:
1) sanatate, urmarind atat asigurarea sanatatii cetatenilor, cat si cresterea competitivitatii industriilor legate de sanatate;
2) alimentatie, agricultura si biotehnologii, urmarind dezvoltarea bio-economiei bazate pe cunoastere;
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.