Prezentarea generală a societății Petrom

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Prezentarea generala a societatii

Petrom este cea mai importantă companie românească de petrol si gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol și gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane de tone și aproximativ 550 de benzinării în România. Compania deține, de asemenea, o rețea internațională de 257 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria și Serbia. Producția anuală este de aproximativ 5 milioane tone țiței pe an. Petrom are și o divizie de energie prin construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat, amplasată în partea de vest a rafinăriei Petrobrazi. Petrom mai deține și importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producție anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.Compania a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro în anul 2009, iar in mai 2010, capitalizarea companiei era de 4 miliarde euro.Compania deținea, la momentul înființării, 7 platforme marine, situate în Marea Neagră și Golful Persic. La sfârșitul anului 2005, compania Grup Servicii Petroliere (GSP) a achiziționat de la Petrom șase platforme marine, la prețul de 80,3 milioane de Euro (100 milioane de dolari). Petrom mai operează doar platforma numită „Gloria”. Între cele două companii se derulează mai multe contracte prin care GSP extrage țiței, prin platformele din Marea Neagră, pentru Petrom. Astfel, 17% din producția zilnică de țiței și gaze ale Petrom provin din Marea Neagră. Subsidiara Petrom de foraj petrolier marin se numește Petrom.În anul 2007, Petrom a anunțat descoperirea de noi zăcăminte la Torcești (gaze și gaz condensat), Mamu (gaze și gaz condensat), Ochiuri(țiței), Abrămuț (țiței și gaze), Predești (gaze), precum și sonda Delta 4 pe platoul continental românesc al Mării Negre (țiței).Petrom investește 100 milioane de euro anual în explorare.La 31 decembrie2008, rezevele dovedite de țiței și gaze ale Grupului Petrom se ridicau la 872 milioane barili echivalent petrol (bep), din care 843 milioane bep în România iar rezervele dovedite și probabile de țiței și gaze erau de 1,399 miliarde bep (1,319 miliarde bep în România).

2.Activitatea societatii comerciale:

Activitatea curenta sau care urmeaza a se desfasura de catre societatea comerciala:

-Exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale de pe uscat si din platoul continental al Marii Negre;

-Transportul petrolului si al produselor petroliere;

- Comercializarea produselor prin retele proprii de distributie;

-Importul si exportul de titei, produse petroliere, utilaje, echipamente si tehnologii

specifice;

-Rafinarea titeiului;

- Servicii de gospodarire si distributie a apei;

-Productia de energie electrica;

-Producerea energiei termice si a apei calde;

-Servicii de asistenta pentru sanatate umana;

- Alte activitati stabilite si detaliate prin statutul societatii.

3.Structura acționariatului Petrom

În 22 noiembrie 2005, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a aprobat majorarea capitalului social, acordând actionarilor existenti dreptul de a subscrie noi actiuni, cu valoarea nominala de 0,1 lei, pentru a-si pastra detinerea în companie. Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a primit 266.977.088 actiuni, reprezentând valoarea terenurilor pentru care compania a obtinut titlurile de proprietate în perioada 16 decembrie 2004-10 octombrie 2005. În timpul perioadei de subscriere (9 ianuarie -9 februarie 2006), OMV a subscris 334.209.314 actiuni,Banca Europeana pentru

Reconstructie si Dezvoltare (BERD)a subscris 13.275.740 actiuni si 3.924 de actionari, persoane fizice si juridice, au subscris 29.140.115 actiuni.

Observații:

Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea Generala a Societatii Petrom.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 530 cuvinte
Nr caractere:
8 753 caractere
Marime:
60.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
scutariu elena
Sus!