Poliția Locală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 2
1.LOCUL ŞI ROLUL POLIŢIEI LOCALE ÎN ANSAMBLUL INSTITUŢIILOR STATULUI RESPONSABILE DE DOMENIUL ORDINE ŞI SIGURANŢĂ PUBLICĂ 2
1.1. SISTEMUL NAŢIONAL DE ORDINE PUBLICĂ 5
1.2. FORŢELE DE ORDINE PUBLICĂ 6
1.3 FORŢELE COMPLEMENTARE 9
1.4 FORŢELE DE EXCEPŢIE PENTRU APĂRAREA ORDINII PUBLICE 9
2. PRINCIPIILE FUNCŢIONĂRII POLIŢIEI LOCALE 10
3.STRUCTURA ORGANIZATORICĂ 13
3.1 ÎN DOMENIUL ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE, PRECUM ŞI A PAZEI BUNURILOR 13
3.2 ÎN DOMENIUL CIRCULAŢIEI PE DRUMURILE PUBLICE 15
3.3 ÎN DOMENIUL DISCIPLINEI ÎN CONSTRUCŢII ŞI AL AFIŞAJULUI STRADAL 17
3.4 ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI MEDIULUI 18
3.5 ÎN DOMENIUL ACTIVITĂŢII COMERCIALE 19
3.6 ÎN DOMENIUL EVIDENŢEI PERSOANELOR 20
BIBLIOGRAFIE 22

Extras din referat:

INTRODUCERE

Ministerul Administrației și Internelor este autoritatea administraţiei publice central de specialitate, care exercită, in conformitate cu legea, atribuţiile ce îi revin cu privire la respectarea ordinii publice, apărarea drepturilor și libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice și private, prevenirea și combaterea faptelor antisociale , respectarea regimului juridic al frontierei de stat, apărarea împotriva incendiilor și protecţia civilă, contribuind prin intreaga sa activitate la apărarea democraţiei constituţionale, suveranităţii, unităţii și integrităţii teritoriale ale Romaniei.

Strategia de realizare a ordinii și siguranţei publice, pentru creșterea siguranţei cetăţeanului și prevenirea criminalităţii stradale reprezintă un document de planificare pe termen mediu, elaborat de Ministerul Administraţiei și Internelor în baza Strategiei de securitate naţională a României, a Cartei Albe a securităţii și apărarii naţionale și a delimitărilor conceptuale instituţionale în domeniu, care definește ordinea si siguranţa publică și interesul naţional în acest domeniu, evaluează starea actuală de ordine publică și factorii de risc, formulează principiile și direcţiile prioritare de acţiune, prevede resursele necesare pentru menţinerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice și stabilește responsabilităţile forţelor de ordine publică.

Asigurarea climatului de normalitate civică, de ordine și siguranţă publică a reprezentat permanent o prioritate pentru societate, care prin structurile sale specializate a cautat să identifice cele mai eficiente forme și modalități de realizare a acestui obiectiv. Modelele diferite de organizare a autorităţilor însărcinate cu asigurarea ordinii publice au determinat și abordării diferite în planul aplicarii acestora, bazate pe realităţile specifice fiecărei ţări. Ministerul Administraţiei și Internelor a experimentat succesiv mai multe modele instituţionale care să răspundă nevoilor de ordine și siguranţă publică ale comunităţii, prin elaborarea și punerea în practică inclusiv a unor programe și strategii adaptate la situaţia operativă existentă într-o anumită fază de dezvoltare socială.

1. LOCUL ŞI ROLUL POLIŢIEI LOCALE ÎN ANSAMBLUL INSTITUŢIILOR STATULUI RESPONSABILE DE DOMENIUL ORDINE ŞI SIGURANŢĂ PUBLICĂ.

Necesitatea armonizării și compatibilizării sistemului românesc de ordine publică cu cele din statele Uniunii Europene a generat căutări permanente pentru realizarea unui cadru juridic și acţional eficient care să răspundă transformărilor și obiectivelor preconizate în plan structural și funcţional, prin asigurarea resurselor umane și financiare necesare materializării acestora.

În acest scop, procesul de elaborare și adaptare a legilor de funcţionare a Ministerului Administrației și Internelor, respectiv a subsistemelor sale, a vizat delimitarea competențelor și atribuțiilor acestora, precum și alinierea la standardele Uniunii Europene.

Evoluția generală a societății românești și dinamica situației operative, caracterizată prin perpetuarea faptelor infracționale care pun în pericol viața și integritatea persoanei, avutul public și privat, drepturile și interesele legitime ale cetățenilor, impun reevaluarea și aprofundarea reformei la nivelul structurilor și componentelor abilitate în prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, prin prezervarea prioritară a ordinii și siguranței publice stradale.

În funcție de situaţia operativă și de resursele alocate, strategia ordinii și siguranței publice stabilește structura, misiunile forțelor componente de ordine și siguranță publică în sistem dual, logistică, modul de conducere și cooperare a acestor forțe.

Ordinea publică, ca parte componentă a securității naționale, reprezintă starea de legalitate, de echilibru și de pace, corespunzatoare unui nivel socialmente acceptabil de respectare a normelor legale și de comportament civic, care permite exercitarea drepturilor și libertăților constituționale, precum și funcționarea structurilor specifice statului de drept și se caracterizează prin credibilitatea instituțiilor, sănătatea și morala publică, starea de normalitate în organizarea și desfășurarea vieții politice, sociale și economice, în concordanță cu normele juridice, etice, morale, religioase și de altă natură, general acceptate de societate.

Siguranța publică exprimă sentimentul de liniște și incredere pe care îl conferă serviciul polițienesc pentru aplicarea măsurilor de menținere a ordinii și liniștii publice, a gradului de siguranță al persoanelor, colectivităților și bunurilor, precum și pentru realizarea parteneriatului societate civilă - poliție, în scopul soluționării problemelor comunității,al apărării drepturilor,libertatilor și intereselor legale ale cetățenilor.

Starea de ordine și siguranță publică se realizează prin măsuri generale, de natură economică, socială și politică, precum și prin măsuri speciale, cu caracter preponderent preventiv. Din analiza acesteia rezultă menținerea vulnerabilitații siguranței cetățeanului, perpetuarea fenomenului infractional și dezvoltarea criminalitaţii organizate, deși capacitatea de răspuns a instituţiilor statului de drept la riscurile și ameninţările specifice a crescut.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politia Locala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 700 cuvinte
Nr caractere:
39 512 caractere
Marime:
73.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
prof.univ.dr. Stefan Pruna
Sus!